Annonce
Trekantområdet

Minister frygter ny konkurrent i Herning: Jellings læreruddannelse kan risikere lukning

Mens UCL Jelling i 2020 kunne præsentere det laveste optag af studerende siden 2014, kan institutionen i fremtiden få en ny konkurrent om studerende fra Herning-området. Arkivfoto: Anders Kynde
Forslaget om oprettelsen af en fri læreruddannelse i Herning bekymrer landets uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S). Den risikerer nemlig at udhule omkringliggende læreruddannelser, heriblandt den i Jelling, mener hun.

Jelling: Opdatering: Oplysningerne i denne artikel om antallet af studerende på UCL i Jelling er ikke korrekte. Læs mere i denne artikel.

Det legendariske lærerseminarium i Jelling kan i år fejre 180 års jubilæum. Men måske det kan blive det sidste store jubilæum på stedet?

Det frygter uddannelses- og forskningsminister Ane Halsbo-Jørgensen (S).

Annonce

Sammen med kollegerne i Folketingssalen debatterer hun i dag et forslag om etableringen af en privat læreruddannelse i Herning. En uddannelse, som ifølge ministeren kan få alvorlige konsekvenser for de nærmeste læreruddannelser. Det gælder blandt andet seminariet i Jelling.


Jeg mener generelt ikke, at vi skal begynde at lave private alternativer til alle vores uddannelser. Jeg vil langt hellere styrke den etablerede uddannelse.

Ane Halsboe-Jørgensen (S), uddannelses- og forskningsminister


- Regeringen kan ikke støtte forslaget, fordi vi er bekymrede for konsekvenserne i resten af området. Vi har nogle gamle hæderkronede læreruddannelser i området, blandt andet i Jelling, og dem skal vi værne om. Vi kan i forvejen se, at flere af dem har kæmpet gennem nogle svære år, og det bliver ikke nemmere de kommende år, hvor der bliver endnu færre unge. Derfor mener jeg, at vores primære opgave bliver at sørge for, at dem, vi har, er bæredygtige og levedygtige. Og det frygter jeg, at en privat læreruddannelse i Herning vil true, siger Ane Halsbo-Jørgensen til Vejle Amts Folkeblad.

Er det ikke sundt med konkurrence?

- Jeg mener generelt ikke, at vi skal begynde at lave private alternativer til alle vores uddannelser. Jeg vil langt hellere styrke den etablerede uddannelse. Jeg vil hellere give dem mere frihed og stole på, at de lokale kræfter selv kan give deres uddannelsessteder lokale toninger og udvikle læreruddannelsen. Det er vi allerede i gang med, og jeg synes, det er ærgerligt, hvis man midt i den proces begynder at oprette private alternativer.

Vigtige processer kortsluttes

Udover uddannelsen i Jelling mener Ane Halsbo-Jørgensen, at yderligere fem byer med læreruddannelser kan blive påvirket negativt, hvis forslaget går igennem. Det drejer sig om Holstebro, Skive, Nørre Nissum, Silkeborg og Esbjerg, som i sidste ende kan risikere miste deres læreruddannelser.

Tror du virkelig, at alle seks uddannelser kan lukke på grund af én ny uddannelse?

- Selvfølgelig skal man ikke melde fanden på væggen og sige, at hvis det bliver oprettet, så lukker alt andet. Men jeg reflekterer over, at vi står over faldende ungdomsårgange, og derfor skal flere af de mindre uddannelser have noget ekstra hjælp. Det hjælper i hvert fald ikke på situationen at oprette endnu en uddannelse, siger uddannelses- og forskningsministeren.

Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen er bekymret for konsekvenserne ved at etablere en ny læreruddannelse i Herning. Arkivfoto: Annelene Petersen

- Der er i forvejen kamp om de unge mennesker i det midt- og vestjyske. Havde det været en offentlig læreruddannelse, skulle man igennem en række undersøgelser om behovet, og hvordan det spiller sammen med området og de øvrige læreruddannelser. Det er ikke nødvendigt med en privat udgave, der kortslutter alle de processer, og derfor får vi ikke belyst, om det har nogle negative konsekvenser for eksempelvis Jelling. Men det frygter jeg, at det vil få, tilføjer Ane Halsbo-Jørgensen.

Forslaget om den nye læreruddannelse i Herning er et såkaldt beslutningsforslag. Torsdag bliver det gennemgået og diskuteret i Folketingssalen, inden der på et senere tidspunkt stemmes, om forslaget skal vedtages eller ej.

Annonce

Kamp om samme studerende

I Jelling sidder uddannelseschef for seminariet, Annette Falk, og følger med i debatten om oprettelsen af den private læreruddannelse i Herning.

- Vores rekrutteringsområde grænser op til Herning. Der går jo en jernbane den vej, og vi har flere studerende til både lærer- og pædagoguddannelsen fra Herning-området. Så selvfølgelig skal vi til at overveje, om vi nu skal i konkurrence. Jeg tror, at Skive, Holstebro og Nørre Nissum er mere udfordret, men selvfølgelig vil det også blive en udfordring for os, fordi vi kan komme til at kæmpe om de samme studerende, siger Annette Falk fra UCL Jelling.

Privat læreruddannelse

  • Forslaget om en ny privat læreruddannelse i Herning blev præsenteret i folketingssalen kort før jul.
  • Venstre, Radikale Venstre, Dansk Folkeparti, Konservative, Liberal Alliance og løsgænger Simon Emil Ammitzbøll-Bille har bakket op om forslaget, der 1. behandles torsdag 28. januar, inden der senere vil være en afstemning.
  • En arbejdsgruppe med valgmenighedspræst Morten Kvist har i flere år kæmpet for uddannelsen, som skal tiltrække studerende fra hele landet.
  • Der findes i forvejen en anden privat læreruddannelse i Danmark. Den ligger i Ollerup på Fyn og hedder Den Frie Lærerskole.

Uddannelseschefen er ikke decideret bekymret for situationen, da hun mener, at UCL Jelling "sagtens kan diske op med det, som en fri læreruddannelse kan tilbyde", siger hun. Men hun mener, at politikerne bør prioritere kræfterne anderledes.

- Jeg kan ikke lide, at nogle politiske partier vil understøtte sådan en konkurrence. Jeg synes, det er udfordrende, at der er tale om en fri læreruddannelse, for vi har i forvejen en læreruddannelse, som vi lige nu arbejder på at revidere og gøre endnu bedre. Derfor bør de politiske kræfter bruges på at styrke den læreruddannelse, vi har, lyder det Annette Falk.

Antallet af studerende på lærer- og pædagoguddannelsen i Jelling har i flere år været nedadgående. I 2020 var optaget faldet med 25 procent sammenlignet med året forinden, hvilket betød, at uddannelsesinstitutionen kunne registrere det laveste optag siden 2014.

Annonce
Erhverv For abonnenter

2020 blev det bedste år for Kolding Lufthavn i ti år: Vi har set flere forretningsrejser, hvor de har samlet 4-5 mand i et jetfly

Annonce
Annonce
Annonce
Tønder

Tønder på skrump: Befolkningstallet rasler ned og det er Tønders egen skyld, mener ansvarlig politiker

Annonce