Annonce
Esbjerg

Minister lover intet, men: Esbjerg håber stadig velkomstcenter for international arbejdskraft i Vestjylland

Borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) påpeger, at når man på Danmarkskortet ser på placeringen af de fire nuværende ICS'er, så fremgår det tydeligt, at Vestjylland er markant dårligere stillet end resten af landet. Tegner man en cirkel om de eksisterende fire centre, er de inden for en radius af 75 km svarende til cirka en times transporttid. - Med en tilføjelse af et nyt center i Esbjerg vil et stort opland i det vestjyske opleve en markant serviceforbedring i form af kortere transporttid, siger borgmesteren. Kort: Esbjerg Kommune.
Syv vestjyske borgmestre ønsker alle et internationalt modtagecenter for tilflyttere fra andre EU-lande placeret i Esbjergs gamle Ting & Arresthus. Ministeren siger tak for interessen, men lover ingenting. Nu søger borgmestrene opbakning hos Kommunernes Landsforening, der i sidste ende skal indgå en aftale med tre ministerier.

Esbjerg Kommune: Selv om udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) foreløbig blot takker for interesse og velvilje som svar på syv borgmestres bøn om at placere et internationalt modtagecenter for udenlandsk arbejdskraft i Esbjergs gamle, men smukt renoverede ting- og arresthus, giver borgmestrene ikke sådan lige op.

Nu har borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) skrevet til toppen i Kommunernes Landsforening (KL) - nærmere bestemt formand Jacob Bundsgaard (S), Kristian Wendelboe og Kristian Heunicke, henholdsvis administrerende direktør og direktør i KL, for at søge opbakning til de vestjyske borgmestres ønske.

Lykkes det, vil det nemlig gøre livet en hel del lettere for de internationale tilflyttere fra andre EU-lande, der hvert år oplever besværligheder, når de kommer til landsdelen for at arbejde og skal finde vej gennem myndigheds-junglen.

Annonce

Hvorfor er det nyttigt?

Sagens essens er den, at der i Aalborg, Odense, Aarhus og København er etableret disse modtagecentre - International Citizen Service-centre (ICS) - men der er intet i Vestjylland.

Et ICS-center yder hjælp til papir-arbejdet med EU-opholdsdokumenter, udstedelse af Nem-Id, cpr-nummer, skattekort, omregistrering af biler og andre vigtige ting. Som landet lige nu ligger, er de internationale tilflyttere, der ankommer til Esbjerg, Vejen, Tønder, Billund, Varde, Fanø eller Ringkøbing-Skjern, tvunget til at begive sig til det nærmeste ICS i Odense, der ligger mellem 135 og 150 kilometer væk.

Esbjerg og nabokommunerne vil gerne kunne tilbyde de internationale tilflyttere fra andre EU-lande en bedre indgang til myndighedsdanmark. Derfor håber de, at der vil blive oprettet et internationalt modtagecenter i Esbjergs smukke ting- og arresthus. Foto: Torben Meyer, Esbjerg Byhistoriske Arkiv.

Særligt virksomhederne i Esbjerg Kommune tiltrækker hvert år mange internationale, specialiserede medarbejdere til især energisektoren, men selvsagt oplever de internationale tilflyttere til nabokommunerne også en besværlig indrejse. Derfor ville det hjælpe svært på det vestjyske humør, hvis Esbjerg fik et ICS-center, for særligt virksomhederne i Esbjerg Kommune tiltrækker hvert år mange internationale, specialiserede medarbejdere til især energisektoren.

Annonce

Intet bestemt endnu

Beskæftigelsesministeriet, Udlændinge- og Integrationsministeriet og Skatteministeriet har tidligere drøftet en eventuel ny ICS-model med Kommunernes Landsforening, og ministerierne og KL er fortsat i dialog om sagen. Placeringen af eventuelle nye ICS-centre afhænger af en aftale mellem KL og ministerierne, og det er forklaringen på, at Jesper Frost Rasmussen nu søger KLs opbakning:

- I dag er Vestjylland uomtvisteligt dårligere stillet end resten af landet. I det nuværende setup, hvor international arbejdskraft fra andre EU-lande kan få hjælp i de fire ICS-centre, tvinges vores tilflyttere til at transportere sig lange distancer. De får en kompliceret start, myndighedsdanmark virker utilgængeligt, og vores virksomheder får dårligere rekrutteringsmuligheder, når besværet bliver alment kendt, siger Jesper Frost Rasmussen og fortsætter:

- Opbakningen fra vores nabokommuner understreger jo også tydeligt, at der er tale om en generel ubalance og ikke blot ikke lokalt ønske i Esbjerg. Vi syv kommuner er enige om, at  Esbjerg er den logiske placering, fordi Esbjerg som områdets internationale hovedby klart har den største tilflytning fra udlandet, siger han.

Sagen kort

I Esbjerg Kommune alene er der gennemsnitligt 1.500 indrejser om året, og disse nye tilflyttere er nødt til at tage den lange tur fra Esbjerg til Odense. Dertil kommer så indrejserne til alle de omkringliggende kommuner.

Ifølge borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) medfører skævheden i de internationale modtagecentre, at rekrutteringsgrundlaget forringes, og de vestjyske virksomheder får svært ved at dække deres bemandingsbehov.

Jesper Frost Rasmussen (V) har opbakning fra en række andre borgmestre. Således har Vejens borgmester Egon Fræhr, Fanøs borgmester Sofie Valbjørn, Erik Buhl fra Varde, Henrik Frandsen fra Tønder, Ib Kristensen i Billund og Hans Østergaard fra Ringkøbing-Skjern alle skrevet under på ønsket om at etablere et ICS-center i Esbjerg

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

Kvinde anholdt med favnen fuld: Sigtet for at stjæle indbo og ejendele fra sammenstyrtet hus

Sydjylland

Region Syddanmark i top: Markant færre corona-patienter i respirator døde end i resten af landet

Annonce