Annonce
Podcast

Nu er 5G landsdækkende: Her er alt, du skal vide om fremtidens mobilnet

De seneste måneder er der blevet sat 5G-antenner op over hele landet, her ved Åboulevarden i Aarhus. Men det betyder ikke, at netværket er lige godt alle steder. Ligesom 4G er det især de tætbefolkede områder, der fokuseres på i første omgang. Foto: Mikkel Berg Pedersen/Ritzau Scanpix
Over 98 procent af landet er dækket af 5G-nettet nu. Teknologien skal gøre det muligt endelig at få selvkørende biler og supersmarte huse. Men nogle er også bekymrede for, at netværket kan skade vores natur eller os selv. Få det store overblik over fremtidens mobilnet, der er landet i Danmark.

Her kan du høre Adapter, hvor vi udfritter Vibeke Frøkjær Jensen om hendes kontroversielle holdninger til 5G. Klik her:

 

5G: Det bliver kaldt fremtidens mobilnet, der kan være op til 100 gange hurtigere og langt mere stabilt end 4G-netværket, som i dag er standard i Danmark.

Men måske undrer du dig: Er 4G ikke godt nok, er det virkelig nødvendigt med et endnu hurtigere mobilt netværk her til lands?

For selv om et videoopkald kan hakke en smule i ny og næ, eller der kan være lidt problemer med at streame på 4G-netværket i nogle hjørner af landet, så kører 4G generelt rigtig godt og er for langt de fleste danskere et mere end udmærket netværk til mobiltelefonen.

Og så er der frygten for det nye netværk. Man behøver ikke være hverken konspirationsteoretiker eller hysterisk anlagt for at mærke bekymringen: Kunne det skade os eller naturen, at vi endnu en gang lægger et fintmasket net af elektromagnetiske bølger hen over landet?

Vi har samlet alt, du skal vide om det nye mobilnet, 5G, her.

Hør mere om 5G i podcasten "Adapter". Her har værterne inviteret videnskabelig rådgiver i Rådet for Helbredssikker Telekommunikation Vibeke Frøkjær Jensen i studiet til en snak om, hvorvidt der er grund til tro, at 5G er sundhedsskadeligt.

1 5G bygger på kendt teknologi

5G står for Femte Generations Mobilnetværk. Ligesom mobilnetværkene 2G, 3G og 4G overføres data via ikke-ioniserende elektromagnetiske bølger med meget lav frekvens.

Verdens første 5G-system blev udviklet i 2013. Det krævede dog nogle års forskning, før 5G for alvor var klart til at blive udrullet.

Men de seneste år har mange lande fået 5G-master op, og i september sidste år tændte TDC for det første 5G-netværk i Danmark. Ud over TDC er Telenor og Telia i fuld gang med at udrulle et 5G-netværk.

2 Det er landsdækkende, men ...

TDC satte rigtig mange 5G-master op i 2020 Danmark. Seneste måling fra Teknologisk Institut viser, at der nu er adgang til selskabets 5G-netværk i 98,4 procent af landet. Dermed er det landsdækkende, fastslår selskabet.

Alligevel er nettet næppe meget værd for mennesker, der bor langt udenfor de store byer og kæmper med at have et godt og stabilt netværk. Det fortæller Gert Frølund Pedersen. Han er professor ved Institut for Elektroniske Systemer på Aalborg Universitet.

- Selv om det dækker næsten hele landet, er det et tyndt net, de har lavet for nu. Så det kan slet ikke trække, hvis mange begynder at bruge det. De vil så formentligt udbygge, efterhånden som der kommer flere kunder i netværket, men det er næppe ude på landet, man får glæde af det først, siger han og fortsætter:

- Sidder du med dårligt net ude på landet, er 5G ikke løsningen lige nu. Det kan give hurtigere net, men det vil i første omgang være til dem, der bor inde i de større byer.

3 Nødvendigt for at få selvkørende biler

Men inde i de største byer er der næppe mange, der klager over dårligt net. Mange hjem har allerede fiberforbindelse, og alle steder er der et stærkt 4G-netværk.

Så hvad skal vi egentlig med 5G?

- Behovet for at overføre data stiger og stiger. Lige nu er det især mennesker, der henter og sender data, men vores ting har i højere og højere grad brug for netværket. Maskinerne skal snakke sammen, hvis vi skal have selvkørende biler og smarte hjem, siger Gert Frølund Pedersen.

Og netop de selvkørende biler illustrerer behovet meget godt, mener professoren. Forsinkelsen og ustabiliteten skal nemlig bankes helt i bund, hvis vi skal lade bilerne tænke selv. Det dur jo ikke, at en selvkørende bil ikke kan få information om sine omgivelser, bare fordi nettet er usikkert i det område, den kører rundt i.

4 Det skader (sandsynligvis) ikke de vilde insekter

Så langt, så godt: Fremtidens teknologi kræver, at vi får et bedre netværk, og netop derfor er 5G nødvendigt, hvis vi vil have selvkørende biler og alt det andet gejl. Men hvad betyder netværket for vores omgivelser?

Gennem tiden er der blevet rejst en række bekymringer for, at 5G, og øget elektromagnetisk stråling generelt, er skadelig for vores natur. Kan 5G være årsagen til, at insekterne ikke trives?

Nej. Den bekymring behøver vi ikke at have. Det mener Hans Henrik Bruun. Han er lektor på Københavns Universitet og forsker i biologisk mangfoldighed og evidensbaseret naturbevaring.

- Der er ikke studier, der har vist, at 5G skulle være skadelig for insekter i naturen. Og vi har så mange gode kandidater på forklaringer på, hvorfor insekterne går tilbage, der hvor de går tilbage. Så vi har slet ikke brug for at opfinde sådan nogle fantasifulde forklaringer som 5G-stråling, siger han.

5 5G er (nok) ikke farligt for dig

Men insekterne er ikke de eneste, som kritikere har rejst bekymring for. Strålingerne fra 5G, såvel som 4G, 3G og 2G kan være skadelig for mennesker, påpeger blandt andet den private interesseorganisation Rådet for Helbredssikker Telekommunikation.

Men den bekymring er bare ikke særligt godt underbygget af videnskaben. Det vurderer Christoffer Johansen. Han er professor på Rigshospitalet og har rådgivet Sundhedsstyrelsen i forhold til sundhedsrisici ved elektromagnetisk stråling.

Han anerkender, at det er svært helt at afvise, at 5G og anden elektromagnetisk stråling kan være associeret med sygdomme. Alligevel er han ikke bekymret.

- Hvis du spørger mig, om der er et helbredsproblem, så har de fleste undersøgelser ikke kunnet finde en forbindelse mellem 5G eller mobilforbrug generelt og kræft - eller andre ting som migræne eller søvnløshed, siger han og fortsætter.

- Så jeg er ret skeptisk. Der er simpelthen ikke gode studier, der overbeviser mig om, at der er et problem.

Podcast For abonnenter

Mortens Madklub byder på iberisk eventyr til din sommergrill

Danmark

Lørdagens coronatal: 749 nye smittede

Varde

Linda er en af de irriterende pårørende: Datter på 70 insisterer på at blive hørt om sin mors behandling

Aabenraa For abonnenter

Deres største overskud nogensinde: Stort møbelhus har ansat 20 nye medarbejdere for at kunne følge med

Aabenraa

Michael tog en maraton i Lillebælt: Svømmede fra Aabenraa til Assens på 14 timer

Kultur

Ventelisten til populær sauna vokser og vokser: - Jeg vil hellere end gerne åbne op

Sydjylland For abonnenter

Der er lige nu ekstremt tørt i Syd- og Sønderjylland: Landmænd står med kæmpe udgifter på grund af det vilde vejr

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Podcast

Genhør "Danmark fortæller": Mads er kæreste med Luise, som er gift med Jesper

EfB

Patrick Schmidt og de andre angribere får ny konkurrent: EfB henter stortalent til angrebet

Danmark

Lørdagsbilister kan forvente trafikklumper og kødannelse

Sønderborg

Damerne strålede, skålede og skrålede

Kultur For abonnenter

Ny sommerserie med borgmesterkandidaterne om alt det, der ikke handler om politik: Villy Søvndals bedste oplevelse i en bil var, da ambulanceredderne sagde "nu er det veloverstået"

Aabenraa

Foder, stalde og udstyr er skyllet væk i de enorme vandmasser: Sønderjysk par samler ind til de katastroferamte dyr i Tyskland