Annonce
Podcast

Nu er 5G landsdækkende: Her er alt, du skal vide om fremtidens mobilnet

De seneste måneder er der blevet sat 5G-antenner op over hele landet, her ved Åboulevarden i Aarhus. Men det betyder ikke, at netværket er lige godt alle steder. Ligesom 4G er det især de tætbefolkede områder, der fokuseres på i første omgang. Foto: Mikkel Berg Pedersen/Ritzau Scanpix
Over 98 procent af landet er dækket af 5G-nettet nu. Teknologien skal gøre det muligt endelig at få selvkørende biler og supersmarte huse. Men nogle er også bekymrede for, at netværket kan skade vores natur eller os selv. Få det store overblik over fremtidens mobilnet, der er landet i Danmark.

Her kan du høre Adapter, hvor vi udfritter Vibeke Frøkjær Jensen om hendes kontroversielle holdninger til 5G. Klik her:

 

5G: Det bliver kaldt fremtidens mobilnet, der kan være op til 100 gange hurtigere og langt mere stabilt end 4G-netværket, som i dag er standard i Danmark.

Men måske undrer du dig: Er 4G ikke godt nok, er det virkelig nødvendigt med et endnu hurtigere mobilt netværk her til lands?

For selv om et videoopkald kan hakke en smule i ny og næ, eller der kan være lidt problemer med at streame på 4G-netværket i nogle hjørner af landet, så kører 4G generelt rigtig godt og er for langt de fleste danskere et mere end udmærket netværk til mobiltelefonen.

Og så er der frygten for det nye netværk. Man behøver ikke være hverken konspirationsteoretiker eller hysterisk anlagt for at mærke bekymringen: Kunne det skade os eller naturen, at vi endnu en gang lægger et fintmasket net af elektromagnetiske bølger hen over landet?

Vi har samlet alt, du skal vide om det nye mobilnet, 5G, her.

Hør mere om 5G i podcasten "Adapter". Her har værterne inviteret videnskabelig rådgiver i Rådet for Helbredssikker Telekommunikation Vibeke Frøkjær Jensen i studiet til en snak om, hvorvidt der er grund til tro, at 5G er sundhedsskadeligt.

1 5G bygger på kendt teknologi

5G står for Femte Generations Mobilnetværk. Ligesom mobilnetværkene 2G, 3G og 4G overføres data via ikke-ioniserende elektromagnetiske bølger med meget lav frekvens.

Verdens første 5G-system blev udviklet i 2013. Det krævede dog nogle års forskning, før 5G for alvor var klart til at blive udrullet.

Men de seneste år har mange lande fået 5G-master op, og i september sidste år tændte TDC for det første 5G-netværk i Danmark. Ud over TDC er Telenor og Telia i fuld gang med at udrulle et 5G-netværk.

2 Det er landsdækkende, men ...

TDC satte rigtig mange 5G-master op i 2020 Danmark. Seneste måling fra Teknologisk Institut viser, at der nu er adgang til selskabets 5G-netværk i 98,4 procent af landet. Dermed er det landsdækkende, fastslår selskabet.

Alligevel er nettet næppe meget værd for mennesker, der bor langt udenfor de store byer og kæmper med at have et godt og stabilt netværk. Det fortæller Gert Frølund Pedersen. Han er professor ved Institut for Elektroniske Systemer på Aalborg Universitet.

- Selv om det dækker næsten hele landet, er det et tyndt net, de har lavet for nu. Så det kan slet ikke trække, hvis mange begynder at bruge det. De vil så formentligt udbygge, efterhånden som der kommer flere kunder i netværket, men det er næppe ude på landet, man får glæde af det først, siger han og fortsætter:

- Sidder du med dårligt net ude på landet, er 5G ikke løsningen lige nu. Det kan give hurtigere net, men det vil i første omgang være til dem, der bor inde i de større byer.

3 Nødvendigt for at få selvkørende biler

Men inde i de største byer er der næppe mange, der klager over dårligt net. Mange hjem har allerede fiberforbindelse, og alle steder er der et stærkt 4G-netværk.

Så hvad skal vi egentlig med 5G?

- Behovet for at overføre data stiger og stiger. Lige nu er det især mennesker, der henter og sender data, men vores ting har i højere og højere grad brug for netværket. Maskinerne skal snakke sammen, hvis vi skal have selvkørende biler og smarte hjem, siger Gert Frølund Pedersen.

Og netop de selvkørende biler illustrerer behovet meget godt, mener professoren. Forsinkelsen og ustabiliteten skal nemlig bankes helt i bund, hvis vi skal lade bilerne tænke selv. Det dur jo ikke, at en selvkørende bil ikke kan få information om sine omgivelser, bare fordi nettet er usikkert i det område, den kører rundt i.

4 Det skader (sandsynligvis) ikke de vilde insekter

Så langt, så godt: Fremtidens teknologi kræver, at vi får et bedre netværk, og netop derfor er 5G nødvendigt, hvis vi vil have selvkørende biler og alt det andet gejl. Men hvad betyder netværket for vores omgivelser?

Gennem tiden er der blevet rejst en række bekymringer for, at 5G, og øget elektromagnetisk stråling generelt, er skadelig for vores natur. Kan 5G være årsagen til, at insekterne ikke trives?

Nej. Den bekymring behøver vi ikke at have. Det mener Hans Henrik Bruun. Han er lektor på Københavns Universitet og forsker i biologisk mangfoldighed og evidensbaseret naturbevaring.

- Der er ikke studier, der har vist, at 5G skulle være skadelig for insekter i naturen. Og vi har så mange gode kandidater på forklaringer på, hvorfor insekterne går tilbage, der hvor de går tilbage. Så vi har slet ikke brug for at opfinde sådan nogle fantasifulde forklaringer som 5G-stråling, siger han.

5 5G er (nok) ikke farligt for dig

Men insekterne er ikke de eneste, som kritikere har rejst bekymring for. Strålingerne fra 5G, såvel som 4G, 3G og 2G kan være skadelig for mennesker, påpeger blandt andet den private interesseorganisation Rådet for Helbredssikker Telekommunikation.

Men den bekymring er bare ikke særligt godt underbygget af videnskaben. Det vurderer Christoffer Johansen. Han er professor på Rigshospitalet og har rådgivet Sundhedsstyrelsen i forhold til sundhedsrisici ved elektromagnetisk stråling.

Han anerkender, at det er svært helt at afvise, at 5G og anden elektromagnetisk stråling kan være associeret med sygdomme. Alligevel er han ikke bekymret.

- Hvis du spørger mig, om der er et helbredsproblem, så har de fleste undersøgelser ikke kunnet finde en forbindelse mellem 5G eller mobilforbrug generelt og kræft - eller andre ting som migræne eller søvnløshed, siger han og fortsætter.

- Så jeg er ret skeptisk. Der er simpelthen ikke gode studier, der overbeviser mig om, at der er et problem.

Danmark

Fredagens coronatal: Sætter rekord med 53.655 smittede

Erhverv

Jesper Buch kalder sagen grotesk: - Åndssvage iværksætter-regler bremsede min datters virksomhed

Varde For abonnenter

Izabelas drøm om børn blev knust: Som ironman føler hun sig endelig som en rigtig kvinde igen

Aabenraa

Særdeles hjælpsom dame efterlyses: Betalte regningen for ældre herre i supermarked

Tønder

En har budt på sønderjysk campingplads, men må væbne sig med tålmodighed: Forhandlinger er sat på pause

Samfundet gjorde Erling fortræd: Han blev fjernet som spæd, tvangssteriliseret og kom først ud, da han fyldte 40

Kolding

Se video og kæmpe billedgalleri: Sådan blev Koldings næbhval obduceret

Sønderjylland For abonnenter

Gammelt familiebageri toner nu frem på skærmen: - Vi er spændt på reaktionerne

Han var med til at starte håndboldherrernes medaljeæra - nu skal landsholdskoryfæ sætte det rigtige hold hos Orifarm

Sønderborg

42-årig sigtet for at holde kvinde indespærret: Gennem tre måneder skulle han have voldtaget hende

Topnazistens lillebror reddede mange fra de tyske kz-lejre: Men helten Albert endte selv som udstødt og glemt - fordi han hed Göring

Haderslev

Haderslevs dyreste græsplæne: Lys på stadion kan ses langt væk om natten

Team Esbjerg For abonnenter

Kommentar: Derfor kan det meget nemt gå hen at blive en rigtig dejlig lørdag for Team Esbjerg

Kolding For abonnenter

Skubbede kammerat ind i soveværelse og skød hen over hovedet på ham med oversavet jagtgevær: 37-årig skal i fængsel i tre et halvt år