Annonce
Esbjerg

Nu kan du blive begravet under trækronerne: Esbjerg har fået en naturkirkegård

De første 11 esbjergensere er indtil videre blevet stedt til hvile på et lille skovstykke nær Brillesøerne mellem en række store, gamle bøgetræer. Foto: Jacob Schultz
Efter flere års ventetid kan esbjergenserne nu få sat urner i skovbunden. Et lille skovstykke mellem Brillesøerne og Gravlundvej er blevet indviet til formålet.

Esbjerg: Evig hvile i skovens dybe, stille ro er nu også en mulighed i Esbjerg. Efter flere års tilløb er kommunens første officielle skovgravplads taget i brug ved Fovrfeld Gravlunden Kirkegård.

Pladsen ligger lige ud til kirkegårdens hovedsti på den ene side og grænser op til Brillestien på den anden side. Her er 11 esbjergensere indtil videre blevet stedt til hvile på et lille skovstykke nær Brillesøerne mellem en række store, gamle bøgetræer.

- Området egner sig rigtig godt til formålet. Det er et smukt og fredfyldt areal, mener formand for Teknik & Byggeudvalget Søren Heide Lambertsen (V).

Annonce
Der sættes ingen sten eller mindeplader på skovkirkegården, og der må ikke sættes blomster, pynt eller lignende på gravstederne. Flere pårørende har dog været i gang med en form for nænsom "selvtægt". Foto: Jacob Schultz

Oprindeligt var det ellers Marbæk, der var udpeget til formålet. Allerede i 2012 besluttede det daværende Teknik & Forsyningsudvalg, at der skulle etableres en kommunal begravelsesplads i skoven, og at den skulle indtænkes i den nye Marbæk-plan. Men da planen lå klar i februar 2017, var idéen om skovbegravelser i Marbæk lagt i graven. Dels fordi området i så fald ville ligge meget afsides for de besøgende pårørende, men også fordi den rent driftsmæssigt ville være langt fra de øvrige kirkegårde.

- Marbæk ville kræve, at vi oprettede en helt ny begravelsesplads med alt hvad dertil hører af formalia, ministerielle godkendelser og opbygning af fysiske rammer, men ved Gravlunden har vi allerede rammerne. Her er parkeringspladser, udstyr og personale. Og så er jorden også allerede indviet til formålet, forklarer kirkegårdsleder Claus Tønder Jensen.

En del af skoven

Der er udtaget i alt fire små arealer i skovbunden med plads til i alt 400 urner fordelt på cirka 400 kvadratmeter. En landmåler har været tilkaldt for at lave præcise opmålinger af jordstykkerne, og med brug af gps-koordinator og digitale kort kan man holde styr på hver kvadrat og hver en urne, der bliver sat ned.

Skovkirkegården i Esbjerg

Skovstykket hvor begravelsespladsen er etableret er tilplantet i 1955, og fremstår i dag som en højstammet skov med bøgetræer. Skoven er kommunalt ejet.

Alle kan købe et gravsted på skovkirkegården, men pladsen er kun til urner.

Urnerne placeres fortløbende i de fire til formålet opmærkede kvadrater under de store træer. Skovbegravelsespladsen er i indviet jord.

Der nedsættes kun urner af biologisk nedbrydeligt materiale, og der er kun plads til én urne i hvert gravsted.

Gravstederne kan ikke reserveres, og eftersom der er tale om anonyme gravsteder uden fysiske markeringer, er det heller ikke muligt at overvære urnenedsættelsen.

En plads på skovbegravelsespladsen koster 7374 kroner inklusive kremation og gravkastning. Løbetiden er 10 år, og det er ikke muligt at forlænge gravstedet. Det er heller ikke muligt at få flyttet eller opgravet urnen.

Indtil videre er det kun det første af i de i alt fire skovarealer, der er taget i brug. Her er plads til cirka 100 urner, for hvor man normalt kan få plads til fire urner pr kvadratmeter, så sætter man i skovpladsen kun én.

- Når vi graver i skovbunden, så kan vi aldrig vide, hvad vi kommer ned til. Det kan være, vi sætter spaden lige ned i et massivt rodnet, og derfor er vi nødt til at have lidt mere rum at arbejde i. Vi kan også blive nødt til at sløjfe nogle af urnepladserne, hvis det viser sig at være umuligt at grave i dele af området, forklarer Claus Tønder Jensen.

Annonce

Nænsom selvtægt

Alle kan købe et gravsted på begravelsespladsen, som er en anonym fællesplads i stil med  fællesplanerne, der i daglig tale ofte omtales ”de ukendtes”. Der er derfor ikke nogen markering af begravelsespladsen eller gravstederne. Der sættes ingen sten eller mindeplader, og der må ikke sættes blomster, pynt eller lignende på gravstederne.

- Når man vælger en skovbegravelsesplads, så bliver urnen sat ned i skovbunden, og så er man væk. Der er ikke noget med sten eller markeringer. Man bliver så at sige en del af skoven, siger Claus Tønder Jensen.

De første pårørende har dog været i gang med en form for nænsom ”selvtægt”. Flere steder i skovbunden er der lavet små, naturlige gravstedsmarkeringer af grene og gran.

Formand for Teknik & Byggeudvalget Søren Heide Lambertsen (V) og kirkegårdsleder Claus Tønder Jensen er enige om, at det er bedre løsning at have en skovkirkegård ved Gravlunden fremfor Marbæk, som først var udpeget til formålet. Foto: Jacob Schultz

- Så længe der ikke er flere urner her, så lader vi det passere, for det er ret fint og naturtro udført. Vi skal dog ikke have sten stående her, og når der på sigt kommer flere urner, så bliver vi nok nødt til at håndhæve, at der ikke skal være gravstedsmarkeringer, for så er der ikke plads til, at alle pårørende kan gøre sådan, siger kirkegårdslederen og tilføjer:

- Til gengæld er det planen, at der på sigt skal opføres en mindesøjle, som vi kan sætte små navneplader på. På den måde er der alligevel en eller anden form for tilkendegivelse af, hvem der er begravet i skovbunden.

Af hensyn til skoven og dens naturværdier er skovbegravelsespladsen etableret som en anonym urnefællesplads, og der sættes kun urner af biologisk nedbrydeligt materiale. Man bliver så at sige et med skoven, forklarer kirkegårdsleder Claus Tønder Jensen. Foto: Jacob Schultz
Annonce
Esbjerg For abonnenter

Strid om vandboring på vej i ekspropriation: Landmand vil have flere penge, end vandværket kan give

Annonce
Annonce
Annonce
Vejen

Rotterne kommer på uønsket visit i private boliger: Anmeldelser fra borgerne steget voldsomt

Sydjylland For abonnenter

Frygtet svinesygdom rykker nærmere og nærmere Danmark: Rigtig mange bønder er her ikke i morgen, hvis den krydser grænsen

Esbjerg

Corona-status i Esbjerg: Smitten stiger i to nye bydele og mistanke om frygtet variant hos en person

Sønderborg

Blev det mørkt i stuen i aftes: Strømsvigt slukkede lyset hos 16.000 husstande

Medie: Vaccineskeptikere opsøger coronasmitte

Varde For abonnenter

Se billederne: Julelys er vokset familiefar over hovedet – næste år er der dømt pause

Esbjerg For abonnenter

Skal dit barn vaccineres eller ej: Lokal forfatter vil klæde dig på til at træffe beslutningen

Aabenraa

Efter katastrofevalg for DF: Ida har vippet Arne af pinden

Katrine er erfaren sygeplejerske og alenemor til tre: - I et eksternt vikarbureau tjener man det dobbelte i timen

Kolding For abonnenter

Anettes far tabte guldtand ud af munden kort inden han døde: I dag er den endt som hendes højtelskede smykke

Sønderborg For abonnenter

Aldi vil investere millioner i to byer: Her vil kæden bygge nye butikker

Haderslev

Bedste skruer op for julehyggen: Spis en hotdog med mundbind og den er gratis

Annonce