Annonce
Tønder

Ny folkebevægelse samler skrald hver for sig - for fællesskabets skyld

Til daglig er Esben Lund Mølhede Thøstesen projektleder i "Bevæg dig for livet" i Tønder Kommune. Et projekt, der i samarbejde med DGI og DIF skal få flere danskere til at være fysisk aktive. Arkivfoto: Hans Chr. Gabelgaard
Esben Lund Mølhede Thøstesen fra Tønder har startet en folkebevægelse, som på kort tid har fået opbakning i hele landet. Han har taget initiativ til facebookgruppen #skridtogskrald, hvor folk sammen, men med afstand til hinanden, kan samle affald ind, når de alligevel er ude at gå tur. Som han siger, er der brug for at stå sammen i denne tid.

Tønder Kommune: - Vi skal vise sammenhold ved at holde afstand.

Sådan sagde dronningen, da hun tidligere på ugen talte til nationen i forbindelse med coronavirussen, der har sat en stopper for de flestes hverdag.

Den appel har Esben Lund Mølhede Thøstesen fra Tønder om nogen taget til sig og ført videre.

Han har sat en folkebevægelse under hashtagget #skridtogskrald i gang.

Projektet går i al sin enkelhed ud på at tage en pose under armen, handsker på hænderne, gå en tur og samle det skrald op, som man møder på sin vej.

Gruppen #skridtogskrald oprettede Esben Lund Mølhede Thøstesen på Facebook i onsdags, og allerede nu er der kommet godt 4.500 medlemmer til.

- Jeg har jo også fulgt med i den situation, som vi alle står i. Det er en udfordring for folk at holde sig i gang. Jeg har også fornemmet, at folk har savnet noget positiv samhørighed, som vi kan stå sammen om i denne tid, mens vi samtidig får noget frisk luft. Derfor tænkte jeg, at der var potentiale i det her projekt, fortæller Esben Lund Mølhede Thøstesen, der dog på ingen måde havde regnet med, at det ville gå så hurtigt med at få så stor opbakning til tiltaget.

- Jeg har jo også fulgt med i den situation, som vi alle står i. Det er en udfordring for folk at holde sig i gang. Jeg har også fornemmet, at folk har savnet noget positiv samhørighed, som vi kan stå sammen om i denne tid, mens vi samtidig får noget frisk luft

Esben Lund Mølhede Thøstesen, initiativtager til projektet #skraldogskidt

Billeder på Facebook

Inde på facebookgruppen #skridtogskrald har rigtig mange lagt billeder op af sig selv og alt det skrald, de har samlet ind på deres gåture.

Projektet startede som et lokalt initiativ, men det er lynhurtigt kommet ud over Tønder Kommunes grænser, så der nu er folk fra hele landet, der er blevet medlem af gruppen og aktivt har været ude at samle affald ind og lagt billeder op på Facebook. Og det glæder Esben Lund Mølhede Thøstesen:

- Jeg har udelukkende fået positiv respons på det her. Folk er også gode til at huske hinanden på, at vi selvfølgelig skal følge myndighedernes anvisninger om at holde afstand og gå i små grupper, fortæller initiativtageren, der selv har gået ture i det fri sammen med hustruen Katrine og parrets tre børn Bertram på otte år, Oscar August på seks år og Vilja Mai på halvandet år.

- I løbet af en uge har vi samlet to store affaldsposer med skrald sammen. Der er jo masser af det derude. Og børnene elsker det og går op i det med liv og sjæl. De har også brug for at komme lidt ud, fortæller han.

Annonce

Affald hentes

Esben Lund Mølhede Thøstesen er til daglig projektleder på projektet ”Bevæg dig for livet” i Tønder Kommune. Et projekt i samarbejde med DGI og DIF, der skal få flere til at være fysisk aktive.

Som projektleder har han allerede taget kontakt til andre kommuner, der også er med i Bevæg dig for livet. De har været meget positive omkring også at tage initiativet #skridtogskrald til sig, fortæller Esben Lund Mølhede Thøstesen.

Der findes allerede i dag flere initiativer, hvor folk kan samle skrald ind for at passe på miljøet. Hvad der gør interessen for netop denne folkebevægelse mod skrald ekstra stor, har Esben Lund Mølhede Thøstesen et stille bud på.

- Initiativet er ikke bundet op på en bestemt periode, som mange af de andre affalds-indsamlinger er. Det her er noget, vi skal gøre i dagligdagen. Og så tror jeg, at det har fået så god en start, fordi folk efterspørger noget, vi kan stå sammen om i disse tider.

Flere inde på facebookgruppen har spurgt ind til, hvor de skal gøre af det affald, de har samlet ind, fordi genbrugspladserne i disse coronatider holder lukket.

Tønder Kommune oplyste fredag, at man fra kommunens side gerne vil støtte op om initiativet, og derfor vil der være mulighed for, at affaldet, der er blevet samlet ind, bliver afhentet.

Det kræver lidt koordinering og planlægning, skrev kommunen i et opslag på Facebook.

- Så derfor: Aftal gerne nogle stykker, det kunne for eksempel være en villavej, en forening eller bare nogle privatpersoner, at I stiller affaldet det samme sted, skrev kommunen, der så vil sørge for, at affaldet bliver hentet.

Når stedet er aftalt, skal der sendes en mail til teknisk@toender.dk for at aftale hvor og hvornår, det kan afhentes. Tønder Kommune understreger, at affaldet skal være samlet i klare affaldssække og opfordrer i øvrigt andre kommuner til at tilbyde noget lignende.

Du kan blive medlem af gruppen ved at skrive #skridtogskrald i søgefeltet på Facebook.

Esben Lund Mølhede Thøstesen fra Tønder så et potentiale i at oprette facebookgruppen #skridtogskrald. Et initiativ, hvor folk i disse corona-tider kan komme ud og få frisk luft ved at samle affald ind. Et projekt, hvor man kan gøre noget for fællesskabets skyld, men gøre det hver for sig. Initiativet er nu blevet til en folkebevægelse i hele landet mod affald i naturen. Arkivfoto: Hans Chr. Gabelgaard
Det har krævet arbejde af få projektet #skridtogskrald skudt i gang. Initiativtager, Esben Lund Mølhede Thøstesen, har fået sit eget netværk til at dele budskabet, og han har selv kommenteret på mange af billederne, folk har lagt op inde på facebookgruppen #skridtogskrald, for at komme så langt ud med budskabet som muligt. Det har han nu haft succes med. Arkivfoto: Hans Chr. Gabelgaard
Annonce
Tønder For abonnenter

Få det store overblik: Partier og politikere fordeler de sidste taburetter mellem sig

Danmark

Fredagens coronatal: Sætter rekord med 53.655 smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Brødrene Schmidt sælger deres livsværk: Ingen kan desværre huske prisen

Varde For abonnenter

Izabelas drøm om børn blev knust: Som ironman føler hun sig endelig som en rigtig kvinde igen

Kolding

Uro på bosted får bekymrede beboere i landsby til at samle underskrifter

Esbjerg

Købmandsgruppe bobler af optimisme: Indkalder snart borgerne til møde om ny butik i landsbyen

Samfundet gjorde Erling fortræd: Han blev fjernet som spæd, tvangssteriliseret og kom først ud, da han fyldte 40

Erhverv

Jesper Buch kalder sagen grotesk: - Åndssvage iværksætter-regler bremsede min datters virksomhed

Sønderjylland For abonnenter

Gammelt familiebageri toner nu frem på skærmen: - Vi er spændt på reaktionerne

Han var med til at starte håndboldherrernes medaljeæra - nu skal landsholdskoryfæ sætte det rigtige hold hos Orifarm

Aabenraa

Særdeles hjælpsom dame efterlyses: Betalte regningen for ældre herre i supermarked

Topnazistens lillebror reddede mange fra de tyske kz-lejre: Men helten Albert endte selv som udstødt og glemt - fordi han hed Göring

Tønder

En har budt på sønderjysk campingplads, men må væbne sig med tålmodighed: Forhandlinger er sat på pause

Team Esbjerg For abonnenter

Kommentar: Derfor kan det meget nemt gå hen at blive en rigtig dejlig lørdag for Team Esbjerg

Haderslev

Haderslevs dyreste græsplæne: Lys på stadion kan ses langt væk om natten

Annonce