Annonce
Haderslev

Ny type boliger kan flyttes rundt: Nu skal de tilbydes til studerende i Haderslev

Sådan forestiller Vojens-firmaet Innocon, at de midlertidige studieboliger skal stilles op bag ved Kosmorama. Grafik: Innocon
Haderslev kan snart prale af at have landets første bæredygtige studieboliger, når nye flytbare studieboliger sættes op bag ved Kosmorama.
Haderslev: 24 nye bæredygtige og flytbare studieboliger er snart på vej i området bag den nye biograf på Jomfrustien, i Hertugens Baghave. Udvalget for plan og miljø har netop givet grønt lys til boligerne, der leveres af Vojens-firmaet Innocon. Der er tale om boliger på hver cirka 40 kvadratmeter, som hver især samles hos Innocon i Vojens, inden de køres på lastbil til Haderslev og stilles op. Boligerne er såkaldt flytbare boliger, der i stil med en container kan flyttes rundt som moduler, opstilles og sættes sammen andre steder, hvor der er brug for dem.
Annonce
Sådan kan de midlertidig studieboliger - der har form som en kontainer - også bygges oven på hinanden. Grafik: Innocon

Kommunal grund

Beslutning i udvalget er givet som dispensation efter planloven til etablering af midlertidige studieboliger. Bygherre har søgt om dispensation på 10 år. - Hertugens Baghave er en kommunal grund, så kommunen udlåner egentlig bage grunden til projektet. Det kan jo være, at grunden på et tidspunkt skal sælges, når vi får udviklet hele Jomfrustien til forhåbentligt at blive et attraktivt område at investere i, siger konstitueret formand for udvalget, Thomas Vedsted (LA).

Pilotprojekt

Det er de første flytbare studieboliger, som firmaet Innocon i Vojens stiller op i Danmark. Derfor er der også tale om et pilotprojekt, som firmaet vil fremvise til mulige investorer.

Ifølge Danny Hansen, direktør for Innocon, er tanken at skabe fremtidens grønne og bæredygtige boliger, især fordi de kan flyttes. Ifølge planloven kan der gives dispensation for ti år ad gangen til opstilling af midlertidige boliger. Det er den passus, som ideen med de flytbare boliger udnytter til nemt at løse en akut og midlertidig boligmangel et hvilket som helst sted i landet.

- Tanken er jo, at de kan flyttes derhen, hvor der et behov. Så vi bruger ordet flytbare boliger fremfor midlertidige, forklarer Danny Hansen.

Investorer køber modulerne for en halv million plus moms per styk og får pengene forrentet via udlejningen. Når de ti år er gået, flyttes boligerne til et andet sted, hvor der er behov for dem. Et firma står for udlejning og administration af boligerne.

Boligerne er desuden lavet af nedbrydelige og genanvendelige materialer

Høring

Bygherre har udarbejdet et projektforslag, som har været sendt i naboorientering. Der er kommet tre bemærkninger fra naboer. En synes projektet er en god ide. De to andre har nogle konkrete spørgsmål til projektet der blandt andet handler om adgangsvej, parkeringsforhold, det grusbelagte parkeringsareal ved biografen, mulig beboersammensætning og dispensationens varighed. For at sikre stiforbindelse fra Jomfrustien forbi biografen til Gartnergyden, anbefaler udvalget, at ansøger sørger for stigennemgang gennem området med midlertidige studieboliger fra området syd for biografen til Gartnergyden.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar For abonnenter

Når de yngste skoleelever må vente urimeligt længe på bussen

Det skulle være så godt alt sammen, da den tidligere regering tilbage i begyndelsen af året foretog en justering på folkeskoleområdet sammen med Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet, SF og Radikale Venstre. Justeringen handlede blandt andet om at gøre skoledagen kortere for eleverne i indskolingen – altså på klassetrinene 0. – 3.-klasse. Med aftalen blev partierne på Borgen enige om at skære to timer og et kvarter af skoleugen for eleverne, der er i alderen fra seks til ni år. Med den kortere skoleuge blev der skabt mere frihed og også større faglighed. Lød det fra politikerne. For nogle elever rundt på en del af Vejen Kommunes folkeskoler er det dog så som så med de gode intentioner. I hvert fald halter det noget, når det gælder friheden, som vi beskriver på forsiden af denne sektion. Virkeligheden på mange skoler er blevet en helt anden. For det kan godt være, at flere af skoledagene er blevet kortere. Men det er i hvert fald ikke ensbetydende med, at eleverne så også kan nyde friheden – slet ikke hjemme. Et sted mellem 40 og 70 skoleelever rundt i kommunen kan nemlig slet ikke komme hjem, når det ringer ud ved 13.15-tiden. De må i stedet vente helt op til en time på, at bussen ruller op foran deres skole. Og med en vis transporttid er nogle af eleverne klar til at stille skoletasken hjemme i privaten lidt før klokken 15 – altså en time og tre kvarter senere. - Det synes jeg ikke, at vi kan være bekendt. Jeg mener, at busafgangene bør tilpasses skolens ringetider, lød det fra det socialdemokratiske byrådsmedlem, Elin Winther, på byrådsmødet tidligere på ugen. Og S-politikeren har en pointe. Rigtig mange politikere fik via de nyinstallerede mikrofoner i den nye byrådssal tildelt ordet. Og selv om der var forståelse for problematikken med ventetiden, så besluttede et stort flertal, at der ikke bliver ændret på forholdene. Dels fordi det på nuværende tidspunkt ikke er muligt at ændre på bustiderne, og dels fordi det vil koste Vejen Kommune omkring 900.000 kroner årligt at tilpasse busserne de ringetider, som der er på de pågældende skoler. Flertallet har talt. Og sådan er demokratiets spilleregler. Men det rokker ikke ved, at Udvalget for skoler og børn med rimelighed godt kan kigge på problematikken engang til. Altså en ommer. Er der da virkelig ingen mulighed for at foretage et eller andet indgreb, der kan løse op for den urimelighed, som disse skoleelever oplever? Indrømmet; Nu er det ikke sådan, at de oplagte svar bare blæser i vinden. Men ventetiden synes altså at være for lang for disse seks til niårige. Intentionerne i justeringerne på folkeskoleområdet var i hvert fald en ganske anden. GOD 3. SØNDAG i advent

Annonce