Annonce
Varde

Nye måder at vise medfølelse på: Coronakrisen er en bevægende tid for en garvet bedemand

Bedemand Hans Peter Nielsen oplever stærke udtryk for, at naboer og pårørende udviser stor kreativitet for at vise respekt for den afdøde og medfølelse med de efterladte, nu hvor de ikke kan være med i kirken. Foto: Martin Ravn
Blomster langs fortovet og naboer, der har taget opstilling ved postkassen, når rustvognen glider forbi - coronaens begrænsninger på følget i kirken har vist nye veje til at vise deltagelse med pårørende.

Agerbæk/Varde: Hans Peter Nielsen, der er bedemand ved Puggaard Begravelse i Varde, har været bedemand i 16 år. Man skulle synes, at han har set det meste. Men coronakrisen har vist helt nye måder at vise medfølelse på, som bevæger selv en garvet bedemand.

- Vi oplever nogle stærke ting. Når vi kører med følget ned ad villavejen og ser, at naboerne står på fortovet ved deres postkasser. Når de ikke kan være i kirken og på kirkegården, så kan de være tilstede der og lægge blomster ud. Det er en gammel skik, og det virker fantastisk stærkt, siger Hans Peter Nielsen og fortsætter:

- Vi ser jo adskillige kreative tiltag. Jeg har oplevet, at folk cykler forbi kirken i det tidsrum, bisættelsen er - og når vi kommer ud, så holder de afstand og står i periferien. Det er noget, der virkelig rykker i os.

Fire kvadratmeter per person - cirka

  • Biskopperne har på baggrund af de overordnede sundhedsregler under coronaen sendt en skrivelse til præster og kirkebetjening om regler for begravelser og bisættelser.
  • Generelt hedder reglen, at der maksimalt må tillades en person per fire kvadratmeter i kirkeskibet. Er kirkens skib for eksempel 200 kvadratmeter kan der maksimalt tillades 50 personer.
  • Dog kan kirkens øvrige indretning betyde, at kirken tillader færre personer.
  • Hver enkelt kirke har udregnet, hvor mange der må deltage, og tallene er ikke indberettet centralt, så de kan ikke slås op noget sted, men kræver en opringning til præsten.
  • De tal JydskeVestkysten umiddelbart kender lyder: I Sct. Jacobi Kirke i Varde må være 50 personer, i Østerlund Kirkesal i Varde 25, i Arnbjerg Kapel 15, i Næsbjerg Kirke 15, og i Rousthøje Kirke 22.

Tidspunkt giver mulighed for at deltage uden at være med

Bedemanden kan også se, hvordan venner og bekendte viser deres medfølelse på Facebook, tænder et lys på de sociale medier og skriver kondolencer. Og netop på grund af behovet for at vise deltagelse, anbefaler Hans Peter Nielsen og kollegerne de pårørende, at de stadig skriver tidspunktet for begravelse eller bisættelse i dødsannoncen, også selvom der kun må komme de allernærmeste i kirken. For uden et tidspunkt kan der ikke lægges blomster ud og skrives hilsner.

- Sundhedsstyrelsen siger, at der ikke må samles mere end 10 personer. Det er jo ikke meget i Vestjylland. Sygehuset har også været nødt til at lukke ceremonirummet, hospice har lukket stillerummet, og på plejehjem må der jo ikke komme nogen ind, siger Hans Peter Nielsen.

Annonce

En sidste hilsen fra fortovskanten

I den situation har han og kollegerne fundet nye måder at køre afdøde ud på og synge ud på:

- På sygehuset må jeg komme ind og hente afdøde. Så kan det være, at de ti personer mødes udenfor. Så står de for eksempel på fortovet et sted, de har aftalt, og så parkerer jeg og åbner rustvognen, så de kan lægge en blomst på kisten. Det er faktisk vanskeligt i den her tid, siger Hans Peter Nielsen og fortsætter:

- Jeg har lært et ord af at være bedemand, der hedder deltagelse, og det er et ord, der dækker over virkelig mange forskellige former for deltagelse, men den slags deltagelse, der går ud på at møde op og give håndtryk og kram og knus, det er ikke muligt.

Ceremonirummet på sygehuset er lukket. Det samme er stillerummet på hospice og alle plejehjem. I stedet parkerer bedemanden rustvognen ved fortovet, så pårørende kan lægge en blomst på kisten, når en afdød bliver hentet et af de tre steder og kørt i kapel. Foto: Martin Ravn
Annonce

Flytter til nabokirker

Kirkerne er ikke omfattet af forbuddet om at forsamles mere end ti mennesker. Men det er stærkt begrænset, hvor mange der må være i de lokale kirker. Maksimalt en per fire kvadratmeter kirkeskib, ofte færre, og det giver en begrænsning under 20 personer i rigtig mange af vores lokale kirker, hvilket giver pårørende fire valgmuligheder, når der skal planlægges begravelse eller bisættelse.

- Man kan bruge sin lokale kirke med det antal, der så må være med i kirken. Eller man kan vælge mellem tre nye muligheder, siger Hans Peter Nielsen.

Man kan vælge nabokirken, hvis der kan være flere. Man kan holde en midlertidig ceremoni, hvor kun de allernærmeste overværer, at præsten laver jordpåkastelse, og så kan man holde mindegudstjeneste og urnenedsættelsen senere, måske først når det her er drevet over. Eller man kan køre afdøde direkte til krematoriet og senere lave en bisættelse med urnen i kirken.

Hvad vælger de pårørende?

- Det er så forskelligt. Men jeg tænker, at det kan være vanskeligt at udsætte det. Især nu, hvor det kan blive helt til september.

Først var han bydreng, så blev han elektriker og telefonmontør, inden han for 16 år siden blev bedemand. Hans Peter Nielsen har oplevet meget i sit liv. Foto: Martin Ravn
Annonce

Døde med corona smitter ikke fra kisten

- Men hvis vi får nogen, der er døde af corona - det har vi ikke haft i Varde Kommune, hvad vi ved af - så må man gå ud fra, at familien også er syg eller i karantæne, og så vil der ske en udsættelse.

Hvis man dør med corona, skal man så brændes straks?

- Nej. Virus er en fysisk ting, der smitter fra det ene menneskes lunger til det andet eller ved berøring. Kister smitter ikke.

- Vi har fået en god vejledning, og vi har fået at vide, at fordi vi har styr på det i Danmark, så vil mennesker, der dør af corona, dø på sygehuset. Så bliver det min opgave som bedemand at levere en tom kiste og vente udenfor, og så kommer kisten ud desinficeret og lukket. Så får jeg ikke afdøde at se, for det kræver professionelle og værnemidler.

Kapeller, kirker, kirkesalen i Østerlund på billedet - alle steder tillader kun ganske få indenfor, og overalt bliver man mindet om coronaen. Foto: Martin Ravn
Annonce

De pårørende accepterer situationen

Hvordan oplever du, at de pårørende reagerer på corona-restriktionerne?

- Jeg oplever egentlig, at folk kigger ned i bordet og accepterer det. Vi tør jo ikke at trodse det. Vi er jo bange for at få corona allesammen. Det er jo helt vildt, hvordan hele Danmarks adfærd har ændret sig - hvor jeg har givet tusindvis af håndtryk, så har jeg ikke givet ét de seneste tre uger.

- Jeg oplever, at vi accepterer de nye vilkår.

Kapeller er små og trange og levner ikke plads til, at flere kan synge den afdøde ud. Derfor sker det nu for åben dør udenfor, og det er stærkt, siger bedemanden. Foto: Martin Ravn
Annonce

Dejligt og nyt at synge ud i solen

Hvordan gør I ude i hjemmene?

- Vi opfordrer faktisk til at klare en del på telefon, måske med video. Inde på vores kontor har vi indrettet med plexiglas hen over bordet imellem bedemanden og de pårørende. Den plade minder os også om ikke lade ting gå fra hånd til hånd og at spritte af. Det kan være nødvendigt at mødes i folks hjem, men så prøver vi kun at være en eller to med mig i rummet.

- Nu hvor det bliver forår, kan flere ting også ske ude. For eksempel når vi synger den afdøde ud fra kapellet, så kan vi stå uden for kapellet med åben dør ind, for kapellerne er tit meget små rum.

- Og det er dejligt at stå ude i solen. Jeg har oplevet det et par gange, og det virker stærkt, at man kan gøre på en ny måde.

I Østerlund Kirkesal i Varde må der under coronaen være 25 i rummet ved en begravelse eller bisættelse. De 25 er inklusiv præst, organist og kirketjener. Foto: Martin Ravn
At se naboer stå ved gaden, når rustvogn og følge kører den sidste tur forbi afdødes hjem, det gør indtryk. Også på en garvet bedemand. Foto: Martin Ravn
Annonce
Varde For abonnenter

Izabelas drøm om børn blev knust: Som ironman føler hun sig endelig som en rigtig kvinde igen

Danmark

Fredagens coronatal: Sætter rekord med 53.655 smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Jesper Buch kalder sagen grotesk: - Åndssvage iværksætter-regler bremsede min datters virksomhed

Sønderjylland For abonnenter

Gammelt familiebageri toner nu frem på skærmen: - Vi er spændt på reaktionerne

Aabenraa

Særdeles hjælpsom dame efterlyses: Betalte regningen for ældre herre i supermarked

Tønder

En har budt på sønderjysk campingplads, men må væbne sig med tålmodighed: Forhandlinger er sat på pause

Samfundet gjorde Erling fortræd: Han blev fjernet som spæd, tvangssteriliseret og kom først ud, da han fyldte 40

Kolding

Se video og kæmpe billedgalleri: Sådan blev Koldings næbhval obduceret

Team Esbjerg For abonnenter

Kommentar: Derfor kan det meget nemt gå hen at blive en rigtig dejlig lørdag for Team Esbjerg

Han var med til at starte håndboldherrernes medaljeæra - nu skal landsholdskoryfæ sætte det rigtige hold hos Orifarm

Sønderborg

42-årig sigtet for at holde kvinde indespærret: Gennem tre måneder skulle han have voldtaget hende

Topnazistens lillebror reddede mange fra de tyske kz-lejre: Men helten Albert endte selv som udstødt og glemt - fordi han hed Göring

Haderslev

Haderslevs dyreste græsplæne: Lys på stadion kan ses langt væk om natten

Kolding For abonnenter

Skubbede kammerat ind i soveværelse og skød hen over hovedet på ham med oversavet jagtgevær: 37-årig skal i fængsel i tre et halvt år

Billund

Corona-udbrud lukker bageri: - Vi er lagt fuldstændig ned

Annonce