Annonce
Esbjerg

Nyt drama i S: Midlertidig gruppeformand siger stop efter kun en uge

Den socialdemokratiske gruppe i Esbjerg Byråd har 11 mandater - samme antal som borgmesterpartiet Venstre - i det 31 mandater store Esbjerg Byråd: Arkivfoto: Heidi Bjerre-Christensen.
Den politiske veteran i den socialdemokratiske byrådsgruppe i Esbjerg, Connie Geissler, der var konstitueret gruppeformand efter Søren Heide Lambertsens afsked i utide, fik endnu kortere tid på posten. Hun sagde stop på et gruppemøde onsdag aften efter blot en god uge.

Esbjerg Kommune: Dramaet og den interne ballade i den socialdemokratiske byrådsgruppe vil tilsyneladende ingen ende tage. Nu har den konstituerede gruppeformand, gruppens næstformand og mødeleder Connie Geissler, også fået nok og smidt alle lederposter fra sig ovenpå et kaotisk gruppemøde på Esbjerg Rådhus onsdag aften.

Forhistorien er kort fortalt den, at den hidtidige gruppeformand, Søren Heide Lambertsen, der tiltrådte ved indgangen til den nye byrådsperiode, tirsdag i sidste uge sagde farvel og tak som gruppeformand efter to år med indbyrdes ævl og kævl og voldsom kritik af blandt andet partiets deltagelse i to budgetforlig med hårde besparelser på de svageste borgere. Derefter blev gruppens næstformand og mødeleder, den tidligere sektorformand for FOA, Connie Geissler, konstitueret, men det holdt altså kun godt en uge, inden også hun fik nok.

Ifølge avisens oplysninger er den næste mand - man fristes til at tilføje "på rampen" - Jørgen Ahlquist, Ribe, der på gruppemødet onsdag blev valgt som midlertidig gruppeformand.

Annonce

Sagen kort

  • Tirsdag i sidste uge meddelte Søren Heide Lambertsen, der siden 1. januar 2018 har været formand for den socialdemokratiske byrådsgruppe, at han stopper på posten. Som årsag angav han blandt andet "en del diskussioner i den socialdemokratiske byrådsgruppe" i forbindelse med selve budgetforliget og processen op til den endelige vedtagelse.
  • Det var en henvisning til, at der opstod voldsom ballade, da byrådsgruppens tre forhandlere midtvejs i budgetforhandlingerne i oktober forelagde de foreløbige resultater for gruppen og herefter - med det svagest mulige mandat på 6-5 (i de seks skal også indregnes de tre forhandlere) - valgte at fortsætte forhandlingerne, selv om også partiets Fællesledelse udtalte kritik og frarådede at indgå budgetforlig med den borgerlige fløj. Derudover skabte det endelige forlig vrede, fordi det indeholder store besparelser på nogle af de svageste borgergrupper.
  • De indbyrdes, løbende konflikter i gruppen kan dog spores tilbage til konstitueringen, hvor en række veteraner i gruppen følte sig forbigået og ikke fik de poster, de følte sig berettiget til.
  • Efter Søren Heide Lambertsens afgang blev gruppens næstformand, Connie Geissler, konstitueret gruppeformand.

Så var det nok

Hele baggrunden for Connie Geisslers pludselige afgang er tilsyneladende, at et eller flere medlemmer af byrådsgruppen på mødet onsdag forsøgte at bypasse den proces, der er sat i gang mellem partikontoret i København - noget, som Connie Geissler har konstrueret og ageret mellemmand for. I henhold til dén plan var det meningen, at gruppen først skulle have akut hjælp fra centralt hold til at få luftet ud og komme videre i et tåleligt arbejdsmiljø, hvorefter man på møder i januar kunne henholdsvis indgå samarbejdsaftaler og dernæst sætte sig ned og vælge gruppeformand i skøn forening.

Den model blev sønderskudt på onsdagens gruppemøde, hvor også Socialdemokratiets formand for Fællesledelsen, som er den organisatoriske arbejdsgiver for byrådsgruppen og bindeled til baglandet, deltog.

Fællesledelsen havde i første runde leveret opbakning til Connie Geissler og partikontorets plan, men ifølge avisens oplysninger kneb det gevaldigt med at holde kursen, da et eller flere gruppemedlemmer insisterede på at vælge ny, permanent gruppeformand omgående.

Det fik Connie Geissler til prompte at træde tilbage både som konstitueret gruppeformand og næstformand og mødeleder, ligesom hun henviste til, at valg af gruppeformand for det første ikke stod på dagsordenen, så alle gruppemedlemmer havde haft lejlighed til at orientere sig i spørgsmålet på forhånd, for det andet, at et gruppeformandsvalg på nuværende tidspunkt ikke var i overensstemmelse med den plan, der var lagt.

To manglede

Ifølge JydskeVestkystens oplysninger manglede på gruppemødet to medlemmer af byrådsgruppen - begge tidligere gruppeformænd; Den seneste, nemlig Søren Heide Lambertsen, samt den forrige gruppeformand og spidskandidat gennem flere valg, John Snedker. De to havde dog lovligt forfald til mødet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klima

Sorte næsehorn på vej tilbage

Danmark

Live: Mette F. - Gradvis åbning af Danmark efter påske er sandsynlig men der går tid før samfundet er normalt igen

Sydjylland For abonnenter

Politiet i opråb: Uklare GDPR-regler forsinker opklaring af kriminalitet

Annonce