Annonce
Esbjerg

Nyt studie viser fordelene ved at blive: Men det vil kræve en voldsom indsats at holde de unge i Esbjerg

Der er mange fordele forbundet med at blive boende i sin fødeby, viser ny forskning. Alligevel vælger mange Esbjerg fra, når de skal studere. Og det kommer til at kræve en stor indsats, hvis man vil ændre på det, mener forsker fra Syddansk Universitet. Arkivfoto: Soffi C. Larsen
I årevis har Esbjerg haft svært ved at holde på ungdommen, der i stor stil vælger Aarhus, Odense og København frem for fødebyen. Men nu viser ny forskning, at det kan være en fordel at blive. Det kræver dog en langsigtet og ihærdig indsats fra lokalområdet at få de unge til at indse det. Flotte ord og fyrtårnsprojekter gør det ikke alene.

Esbjerg: "Der er så kedeligt." "Man kan da ikke være ung i Esbjerg."

At blive i sin fødeby er ofte forbundet med et hav af fordomme, og mange unge vælger at flytte til større byer, når de skal til at uddanne og realisere sig selv.

Netop det har man kunnet mærke i Esbjerg, hvor man igennem de seneste mange år har haft særdeles svært ved at fastholde de yngre generationer, der i stedet vælger København, Odense, Aarhus og Aalborg.

Annonce

Jagten på storbyliv, prestige og fællesskabet med vennerne får mange til at rejse ud for at opleve ungdomslivet, men nu viser et nyt studie fra Syddansk Universitet, at der rent faktisk er mange fordele forbundet med at blive i sin fødeby.

Storbyernes monopol

Og disse fordele er ikke helt uden betydning. Både etableringen af professionelle netværk, adgangen til jobmarkedet og boligsituationen bliver lettere, når man bliver boende i fødebyen. Ligeledes er der nogle klare fordele socialt og i forhold til foreningslivet.

Men alligevel vælger mange unge esbjergensere at flytte. Og det kan der være mange grunde til, mener Eva Mærsk, ph.d.-studerende i sociologi ved Syddansk Universitet i Esbjerg, der står bag forskningen.

- Esbjerg har ikke ry for at være den bedste by for ungdommen. De unge har igen og igen hørt, at de skal flytte væk, hvis de vil have sig den rigtige uddannelse eller opleve ”rigtigt” ungdomsliv, som storbyer som København og Aarhus nærmest har monopol på at have. Esbjerg har simpelthen ikke ry for at have et stærkt kulturliv, diversitet og et foreningsliv, der kan holde på de unge, siger hun.

Annonce

Bygget som industriby

Men ligger det hele så bare i de unges opfattelse, og er Esbjerg i virkeligheden bedre end sit rygte?

Eller er det helt rimeligt at se Esbjerg som en industriby, der er tappet for ungdoms- og kulturliv?

Sandheden er nok et sted midt imellem, hvis man spørger Eva Mærsk.

- Esbjerg er helt klart bygget med industri og ikke ungdomsliv for øje. Det kan der slet ikke være tvivl om. Men mulighederne er her. Gennem de seneste år er Esbjerg i langt højere grad kommet på kortet som studieby. Men bare fordi byen har flere uddannelser, så betyder det ikke nødvendigvis, at det er en god og attraktiv by at være studerende eller ung i, siger Eva Mærsk, der mener, at 1000 kroners-spørgsmålet er, hvordan man får de unge til at blive i stedet for at tage væk.


Der er sat mange kræfter i spil og hatten af for det. Men flotte ord, fyrtårnsprojekter og en ny brandingstrategi gør det ikke alene.

Eva Mærsk, ph.d.-studerende fra Syddansk Universitet


- Det kræver mange penge og investeringer, der helt klart og tydeligt peger imod at gøre byen mere interessant for de unge. Både i Odense og Aalborg har man formået at vende det hele på hovedet og gå fra at være industriby til at være et godt sted at blive boende. Og det er den vej, Esbjerg skal gå. Men det kommer til at tage lang tid, siger hun.

Annonce

Reelle investeringer på bordet

Spørgsmålet om hvordan man får de unge borgere til at blive i Esbjerg er bestemt ikke nyt, og i løbet af de sidste ti år har kommunen lagt mange kræfter i at få bugt med problematikken.

Flere planer for at hæve antallet af studerende i byen er sat i søen. I begyndelsen af sidste årti lød målet, at der skulle være 10.000 studerende i Esbjerg i 2025. På vej imod målet har man iværksat adskillige projekter, som blandt andet opførsel af studieboligerne i A Place To og det ambitiøse Fyrtårnsprojekt, der skal skabe unikke rammer for studerende i Esbjerg.

Sideløbende har man desuden med både erhvervsplaymakere, brandingeksperter og etablering af både en ungdomsfond og Education Esbjerg forsøgt at ændre fortællingen om byen som et sted, de unge flytter væk fra. Men umiddelbart har endnu intet for alvor virket.

- Der er sat mange kræfter i spil og hatten af for det. Men flotte ord, fyrtårnsprojekter og en ny brandingstrategi gør det ikke alene. Det skal følges op af reelle investeringer i kulturen og det ungdomsliv, som de unge søger efter. I stedet for at fortælle, hvor dejlig Esbjerg er, burde man i stedet forsøge at gøre Esbjerg til et bedre sted at være, siger Eva Mærsk.

Annonce

Grønne byrum og studie-caféer

Mandag kunne JydskeVestkysten dog fortælle en glædelig nyhed. En ny undersøgelse viser nemlig, at Esbjerg stormer frem, når det kommer til de studerendes vurdering af landets studiebyer. Sidste år blev Esbjerg bedømt til at være den 16. bedste studieby, men i år er man hoppet helt frem på en 7. plads.

Men selv om resultatet er en klar forbedring, så imponerer det langt fra Eva Mærsk, der ikke vil tillægge undersøgelsen alt for meget værdi.

- Esbjerg burde jo ligge i top fem, og man er vel egentlig bare gået fra at ligge helt bagest i feltet til at være middelmådig. Der er stadigvæk meget lang vej igen. Jeg synes, det er positivt, at Esbjerg bevæger sig i den rigtige retning, men jeg synes man skal være påpasselig med at drage konklusioner på den baggrund. Initiativerne kan sådan set være fine nok, og det er for eksempel positivt, at man vil tiltrække nye uddannelser. Men hvis man vil gøre en forskel i det lange løb, så handler det om, at man skal gøre Esbjerg til et godt sted at være for unge, siger Eva Mærsk, der godt vil nævne konkrete eksempler.

- Det handler om grønne byrum, studie-caféer, så man ikke skal sidde på sit lille kollegieværelse og lave sine opgaver, kulturliv, foreningsliv og alt, hvad der hører til et godt ungdomsliv - måske endda et havnebad, siger hun.

Annonce
Esbjerg

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Esbjerg For abonnenter

Efter 44 år er det slut: Ikonisk modebutik i Esbjerg lukker

Danmark

Onsdagens coronatal: 1871 nye smittede det seneste døgn

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

REGIONALVALG

Tag kandidattesten til regionalvalget her

Annonce
Annonce
Annonce
Kolding

Camilla fortæller åbent om sin fødselsdepression: - Efter fire ufrivillige aborter føler jeg ikke, at jeg kan tillade mig at være ked af det

Tønder For abonnenter

Ny plan om nærhospitaler bringer ikke meget nyt til Tønder: Ændringen er mest af alt et navneskift, mener regionsrådspolitiker

Tønder For abonnenter

Bademester er sat i spidsen for stort idrætscenter efter uro: Hun ønsker ro for medarbejderne

Aabenraa

Derfor er Brundlund Slot hegnet ind og fyldt med aktivitet: Stor lysfestival åbner snart

Sydjylland

Smittetallene fortsætter fremmarchen i Syd- og Sønderjylland: Syv ud af ti kommuner her fået flere tilfælde

Aabenraa For abonnenter

Padborg Park efter dødsulykke: - Vi er alle meget berørte

Esbjerg

Kunstmuseum gør klar til ny håbeperiode

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Sønderjylland For abonnenter

Efter 10 måneders renovering: Se billederne af den nye Slotskro

Danmark

Vild forvirring om MitID: Køber nye pas og telefoner for at få det til at virke - det er helt misforstået

EfB

EfB-podcast: Nogle gange er Mads Larsen 1. divisions bedste, andre gange er han ikke god nok til danmarksserien

Erhverv For abonnenter

Mangel på chauffører tvinger vognmand til at sælge ti lastbiler: - Vi mangler mellem fem og ti mand

Esbjerg

Præstegårdsskolen får påbud fra staten: Karaktererne ligger blandt landets laveste

Annonce