Annonce
Tønder

Og vinderne er: Tønder hylder erhvervslivets motorer og ildsjæle

Så glad ser man ud, når man lige har vundet erhvervsprisen 2019 i Tønder Kommune. Anneli og Jürgen Lorenzen, der står bag virksomheden PTI Europa, der er på vej med at indrette et nyt hovedsæde i Tønder, blev hædret for mange års driftig indsats, men også for at støtte op om det lokale foreningsliv. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
- Det er en ære, men også en forpligtelse, sagde direktør for PTI Europa, Jürgen Lorenzen, da han sammen med hustruen Anneli modtog årets erhvervspris i Tønder Kommune. Også et andet Tønder-par var blandt prismodtagerne.

TØNDER: Ikke alle kan vinde, men mange kan føle sig som vindere.

- Bare det at være nævnt og blive nomineret, jamen så har man allerede vundet.

Sådan sagde Rema 1000-købmand i Tønder, Thomas Fogtman Jordt, da han tirsdag aften var nomineret til en af de fem priser, som Tønder Kommune og Tønder Erhvervsråd uddelte på erhvervslivets stort anlagte awardshow på Ecco Centret. Thomas Fogtmann Jordt og hans team vandt ikke "Den sociale Virksomhedspris", men købmanden udtrykte det, som mange tænkte. Alene det at være med i opløbet til en pris er en anerkendelse og et skulderklap - og mere til.

- Det er en ære, men også en forpligtigelse, sagde direktør for PTI Europa, Jürgen Lorenzen, da han sammen med hustruen Anneli modtog aftenens hovedpris, "Erhvervsprisen 2019" i Tønder Kommune.

Den blev givet bl. a. som anerkendelse for mange års vækst og dermed nye arbejdspladser, men også for at yde stor støtte til det lokale foreningsliv. PTI er blandt TM Tønder Håndbolds storsponsorer. Senest har virksomheden købt de tidligere Boiler Works/TØMA-bygninger i Tønder, der er udset til at blive PTI's nye hovedsæde. Det ligger indtil videre i Nørre Sejerslev, hvor det hele startede for næsten 30 år siden. PTI er i dag verdensomspændende leverandør af kuglelejer, lejehuse og transmissionsdele med 50 ansatte. Og der er flere på vej.

Annonce

Priserne

De fem priser, der blev uddelt under Awardshowet 2019 er følgende:

Erhvervsprisen: Den overrækkes til en virksomhed eller person fra det lokale erhvervsliv i Tønder Kommune, der har udmærket sig særligt som aktivt bidrager til skabelsen af vækst, visioner og innovation. Sidste års vinder: Brinksgaard, Rørkær

Iværksætterprisen: Den tildeles én virksomhed/person, der har haft modet til at etablere virksomhed eller har overtaget en virksomhed i Tønder Kommune inden for de tre seneste kalenderår, og som har udmærket sig positivt inden for iværksætteri. Sidste års vinder: Marcan, Skærbæk

Den sociale Virksomhedspris: Den uddeles én gang om året af arbejdsmarkedsudvalget til en eller flere lokale virksomheder, som udviser socialt engagement. Virksomheden skal have set idéen i at ansætte borgere i småjobs, gør noget særligt for arbejdsmiljøet eller sygefraværet. Sidste års vinder: Claus Harpøth, vognmand, Abild

Ungeprisen uddeles til en person, forening eller virksomhed, der har gjort en forskel for at få en eller flere unge i uddannelse eller job. Sidste års vinder: Bahzat Ahmad Atsh, social pedel, Tønder

Initiativprisen gives til en virksomhed, organisation eller enkeltperson, som har ydet et ekstraordinært initiativ, som forventeligt vil medføre en positiv udvikling for Tønder Kommune og/eller branding af Tønder Kommune. Prisen uddeles for første gang i år.

Den vigtigste

Erhvervsprisen regnes godt nok som hovedprisen ved awardshowet, men ifølge formanden for Tønder Kommunes ungeudvalg, Allan Skjødt, er den vigtigste blandt alle priser og trofæer "Ungeprisen", eller fremtidens pris, som han kaldte den. Prisen gik i år til den ikke helt unge formand for Tønder Erhvervsråd, Bo Kjelkvist, der blev hædret for en indsats på mange niveauer for at få unge i uddannelse.

"Manden med kasketten", som han også bliver kaldt, takkede for overrækkelsen med en opfordring:

- I Tønder Kommune er der alt efter sæson mellem 280 og 350 unge, som ikke er i uddannelse. Der er en stor merværdi for hele egnen i at få dem igang. Lad os hjælpe hinanden.

Den nye pris

Aftenens awardshow bød også på en nyskabelse, Tønder Erhvervsråds "initiativpris". Den gik til et andet Tønder-ægtepar, nemlig Kirsten og Lars Svensen, der sammen har stået bag ombygningen og moderniseringen af Hostrups Hotel.

- Det er det første projekt, vi har haft sammen. En vild rejse, sagde Lars Svensen, og benyttede sin takketale til blandt andet at sige tak til hele Tønders befolkning for den opbakning, som parret har oplevet fra dag ét.

- Fedt at lave noget, som der er blevet taget så godt imod, sagde han.

Iværksætterprisen 2019 gik til en Skærbæk-dreng, Tais Paulsen, den unge mand bag Paulsen Solution. Han startede med at reparere defekte mobiltelefoner i sit værelse. Nu er han rykket ind i en nyindrettet butik i Skærbæks hovedstrøg.

Og hvem tog sig af den sociale virksomhedspris, som Rema-købmanden i Tønder var indstillet til men altså ikke nåede at få? Den gik til Drøhses tømrer & snedker ApS, Løgumkloster, med direktør Tue Jensen i spidsen. Også det var et populært valg.

Tønder Erhvervsråd nyindstiftede "Initiativpris 2019" gik til Kirsten og Lars Svensen, der har stået bag ombygningen og moderniseringen af Hostrups Hotel. Prisen blev overrakt af erhvervsrådets næstformand, Jens Sandahl Sørensen. Foto: Hans Chr. Gabelgaard

Tæt opløb

Award-aftenen og ikke mindst kåringen af årets erhvervsprisvindere, bød i øvrigt på noget, der aldrig var sket før. Efter første og eneste planlagte afstemningsrunde endte to af de tre indstillede, nemlig PTI Europa og Café Fru Dax, Rømø, med præcis samme stemmetal foran Centralvaskeriet, Løgumkloster. Dermed måtte der en ekstra afstemning til, inden altså PTI Europa blev udråbt som vinder.

Og hvad gør man med de 10.000 kroner, der udover blomster, en pokal, et diplom og rosende omtale følger med erhvervsprisen?

- Jeg tænker at bruge dem på lidt ekstraudstyr til min bil. Nej, pjat, de 10.000 kroner går til medarbejderne. De har en stor del af æren for, at PTI er blevet til det, det er i dag, lyder svaret fra Jürgen Lorenzen.

Selv om han netop er fyldt 50 år, blev direktør Bo Kjelkvist hædret med Ungeprisen 2019. Den blev overrakt af Allan Skjødt som erkendelse af en målrettet indsats for at få unge ind i uddannelsessystemet. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
"Den sociale Virksomhedspris" gik tik Tue Jensen (t.v.) fra Drøhse Tømrer & Snedker ApS i Løgumkloster. Formanden for arbejdsmarkedsudvalget, Jan Voss Hansen, overrakte prisen. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Tillykke: Filialdirektør Dorte Gerlach (t.v.) fra Kreditbanken udnævnte Anneli og Jürgen Lorenzen fra PTI Europa som vindere af årets erhvervspris i Tønder. De første gratulanter var de ligeledes nominerede Søren Fulgsang-Gram og Villy Lund fra Centralvaskeriet i Løgumkloster samt Maria Degn Clausen (t.h.) fra Café Fru Dax på Rømø. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Alle aftenens award-vindere samlet på et billede. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Prismodtagerne modtager ud over blomster, et diplom og rosende omtale også et kontant beløb. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Vores naboers mismod tiltager konstant

Allerede før første stolpe var sat, skabte det danske vildsvinehegn tysk mismod . Her er det en udbredt opfattelse, at der er tale om en camoufleret grænsemur. Anlægget bliver kædet sammen med den danske indrejsekontrol og skaber hos vores naboer billedet af et land, der ønsker at isolere sig. Nu er hegnet færdig, og alt er meget værre. Det viser sig, at hegnet er en dødsfælde for vildtet. Billeder af kvæstede og dræbte dyr fylder tyske, sociale platforme og traditionelle medier. Selv landsdækkende tv har haft indslag. Med tysk logik er hegnet ubegribeligt. Naboerne påpeger ganske korrekt, at afspærringen ikke er nogen garanti for, at den afrikanske svinepest ikke når vores breddegrader. Vildsvin kan snige sig over i de passager, der er skyldes veje og vandløb. Samtidig er dyrene fremragende svømmere, der let kan krydse Flensborg Fjord. Endelig udgår den største smittefare ikke nødvendigvis fra vildsvin, men fra mennesker. Hvis en inficeret, polsk kødpølse på en eller anden vis havner i danske dyrs fødekæde, er skaden sket. Alle disse indvendinger er ubestrideligt rigtige. Og så må der vel stikke noget andet under, konkluderer førnævnte, tyske logik. Vi er hidtil ikke lykkedes med at forklare, at der i høj grad er tale om en mentalhygiejnisk foranstaltning. Danske landmænd og fødevaresektorens mange ansatte kan sove lidt roligere, fordi der trods alt er rejst en barriere mod smitten. Samtidig sender vi et signal til de udenlandske markeder om, at vi bekymrer os om fødevaresikkerheden. Da dette budskab tilsyneladende er usælgeligt hos vores naboer, kan vi i det mindste begrænse skaden. Derfor er det fint, at der nu træffes foranstaltninger, som skal begrænse faren for yderligere skader på vildt. Men samtidig må det være tilladt at undre sig over, at ingen havde forudset problemet. Så var vi nok stadig blevet stemplet som nationalister. Men vi var i det mindste sluppet for beskyldningen om, at vi slog Bambis mor ihjel.

Annonce