TØNDER: Ikke alle kan vinde, men mange kan føle sig som vindere.
- Bare det at være nævnt og blive nomineret, jamen så har man allerede vundet.
Sådan sagde Rema 1000-købmand i Tønder, Thomas Fogtman Jordt, da han tirsdag aften var nomineret til en af de fem priser, som Tønder Kommune og Tønder Erhvervsråd uddelte på erhvervslivets stort anlagte awardshow på Ecco Centret. Thomas Fogtmann Jordt og hans team vandt ikke "Den sociale Virksomhedspris", men købmanden udtrykte det, som mange tænkte. Alene det at være med i opløbet til en pris er en anerkendelse og et skulderklap - og mere til.
- Det er en ære, men også en forpligtigelse, sagde direktør for PTI Europa, Jürgen Lorenzen, da han sammen med hustruen Anneli modtog aftenens hovedpris, "Erhvervsprisen 2019" i Tønder Kommune.
Den blev givet bl. a. som anerkendelse for mange års vækst og dermed nye arbejdspladser, men også for at yde stor støtte til det lokale foreningsliv. PTI er blandt TM Tønder Håndbolds storsponsorer. Senest har virksomheden købt de tidligere Boiler Works/TØMA-bygninger i Tønder, der er udset til at blive PTI's nye hovedsæde. Det ligger indtil videre i Nørre Sejerslev, hvor det hele startede for næsten 30 år siden. PTI er i dag verdensomspændende leverandør af kuglelejer, lejehuse og transmissionsdele med 50 ansatte. Og der er flere på vej.
Priserne
Erhvervsprisen: Den overrækkes til en virksomhed eller person fra det lokale erhvervsliv i Tønder Kommune, der har udmærket sig særligt som aktivt bidrager til skabelsen af vækst, visioner og innovation. Sidste års vinder: Brinksgaard, Rørkær
Iværksætterprisen: Den tildeles én virksomhed/person, der har haft modet til at etablere virksomhed eller har overtaget en virksomhed i Tønder Kommune inden for de tre seneste kalenderår, og som har udmærket sig positivt inden for iværksætteri. Sidste års vinder: Marcan, Skærbæk
Den sociale Virksomhedspris: Den uddeles én gang om året af arbejdsmarkedsudvalget til en eller flere lokale virksomheder, som udviser socialt engagement. Virksomheden skal have set idéen i at ansætte borgere i småjobs, gør noget særligt for arbejdsmiljøet eller sygefraværet. Sidste års vinder: Claus Harpøth, vognmand, Abild
Ungeprisen uddeles til en person, forening eller virksomhed, der har gjort en forskel for at få en eller flere unge i uddannelse eller job. Sidste års vinder: Bahzat Ahmad Atsh, social pedel, Tønder
Initiativprisen gives til en virksomhed, organisation eller enkeltperson, som har ydet et ekstraordinært initiativ, som forventeligt vil medføre en positiv udvikling for Tønder Kommune og/eller branding af Tønder Kommune. Prisen uddeles for første gang i år.
Den vigtigste
Erhvervsprisen regnes godt nok som hovedprisen ved awardshowet, men ifølge formanden for Tønder Kommunes ungeudvalg, Allan Skjødt, er den vigtigste blandt alle priser og trofæer "Ungeprisen", eller fremtidens pris, som han kaldte den. Prisen gik i år til den ikke helt unge formand for Tønder Erhvervsråd, Bo Kjelkvist, der blev hædret for en indsats på mange niveauer for at få unge i uddannelse.
"Manden med kasketten", som han også bliver kaldt, takkede for overrækkelsen med en opfordring:
- I Tønder Kommune er der alt efter sæson mellem 280 og 350 unge, som ikke er i uddannelse. Der er en stor merværdi for hele egnen i at få dem igang. Lad os hjælpe hinanden.
Den nye pris
Aftenens awardshow bød også på en nyskabelse, Tønder Erhvervsråds "initiativpris". Den gik til et andet Tønder-ægtepar, nemlig Kirsten og Lars Svensen, der sammen har stået bag ombygningen og moderniseringen af Hostrups Hotel.
- Det er det første projekt, vi har haft sammen. En vild rejse, sagde Lars Svensen, og benyttede sin takketale til blandt andet at sige tak til hele Tønders befolkning for den opbakning, som parret har oplevet fra dag ét.
- Fedt at lave noget, som der er blevet taget så godt imod, sagde han.
Iværksætterprisen 2019 gik til en Skærbæk-dreng, Tais Paulsen, den unge mand bag Paulsen Solution. Han startede med at reparere defekte mobiltelefoner i sit værelse. Nu er han rykket ind i en nyindrettet butik i Skærbæks hovedstrøg.
Og hvem tog sig af den sociale virksomhedspris, som Rema-købmanden i Tønder var indstillet til men altså ikke nåede at få? Den gik til Drøhses tømrer & snedker ApS, Løgumkloster, med direktør Tue Jensen i spidsen. Også det var et populært valg.
Tæt opløb
Award-aftenen og ikke mindst kåringen af årets erhvervsprisvindere, bød i øvrigt på noget, der aldrig var sket før. Efter første og eneste planlagte afstemningsrunde endte to af de tre indstillede, nemlig PTI Europa og Café Fru Dax, Rømø, med præcis samme stemmetal foran Centralvaskeriet, Løgumkloster. Dermed måtte der en ekstra afstemning til, inden altså PTI Europa blev udråbt som vinder.
Og hvad gør man med de 10.000 kroner, der udover blomster, en pokal, et diplom og rosende omtale følger med erhvervsprisen?
- Jeg tænker at bruge dem på lidt ekstraudstyr til min bil. Nej, pjat, de 10.000 kroner går til medarbejderne. De har en stor del af æren for, at PTI er blevet til det, det er i dag, lyder svaret fra Jürgen Lorenzen.