Annonce
Tønder

Om igen eller dagbøder: Husejer må skifte dør og nye vinduer ud

Lokalplanen for den indre by i Højer foreskriver, at vinduer og facadedøre i ældre bygninger skal være udført i træ. Det har en lokal husejer set stort på, og nu får han besked på at skifte plastikvinduerne og en dør i sin ejendom. Foto: Tønder Kommune

En husejer skiftede vinduerne og en facadedør i en ejendom i Højer uden kommunal tilladelse. Han valgte en plastik-løsning, der strider mod gældende lokalplan.

Annonce

HØJER: Når man bor i et ældre hus i den indre by, kan man ikke skalte og valte, som det lige passer én.

Det må en husejer i den indre by i Højer nu sande. Netop i det centrale Højer gælder en lokalplan, der har til formål at sikre de karakteristiske og væsentlige værdier i den oprindelige bystruktur. Det betyder blandt andet, at vinduer og facadedøre som udgangspunkt skal være udført i træ.

Den bestemmelse tog husejeren imidlertid ikke videre alvorligt, da han uden forudgående tilladelse satte en ny dør og nye vinduer i sin hjørneejendom. Den nye dør og de nye vinduer var nemlig udført i plastik.

Udskiftningen resulterede i en anmeldelse, og både i 2016 og 2017 var kommunen som overordnet myndighed i kontakt med husejeren og gjorde her opmærksom på, at han via Tøndermarsk Initiativet kunne søge midler til udskiftning og dermed lovliggørelse af forholdene.

Da der ikke skete noget, varslede forvaltningen i år et påbud om husejeren skulle skifte dørene og vinduerne, så de ville overholde lokalplanen. Det resulterede fra husejerens side i en ansøgning om dispensation fra de gældende bestemmelser. Uden held.

Efter indstilling fra forvaltningen har et enigt teknik- og miljøudvalg nu afvist dispensationsansøgningen. Begrundelsen er, at de nye vinduer og facadedøren i plastik ikke er forenelige med lokalplanens formål og bestemmelser, lyder vurderingen.

- Det betyder, at husejeren nu - indenfor en fastsat frist - skal foretage en udskiftning, forklarer teknisk direktør ved Tønder Kommune, Keld Hansen.

Det siger lokalplanen i Højer

Af den gældende lokalplan for den indre by i Højer fremgår det blandt andet:- For alle bygninger - undtaget nyere bygninger opført efter 1950 - gælder det, at ændring af vinduer kun må udføres med tilladelse fra Tønder Kommune og at tilladelse skal opnås, før arbejdet udføres.

- Udvendige døre skal udføres med samme proportioner og i træ som enkelte eller dobbelte fyldningsdøre, som i den oprindelige byggestil og overfladebehandles.

Annonce

Dagbøder

Skulle husejeren trods påbuddet ikke efterkomme udvalgets beslutning, kan det i yderste konsekvens koste manden en politianmeldelse og dermed muligheden for at blive idømt dagbøder, indtil forholdene er bragt i orden.

Den pågældende ejendom er i flere etager, og er opført i 1892. Bevaringsværdien af ejendommen er sat til vurderingen 6. Ifølge Slots- og Kulturstyrelsens vurdering betyder det, at der er tale om en jævn, pæn bygning, hvor utilpassede udskiftninger og ombygninger trækker ned i karakteren.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nordtyskland

Anden bølge er i gang: Tyskland kan blive lukket land for danskere lige om lidt

Danmark For abonnenter

3000 kør-selv-ferier i fare: Sønderjysk rejsebureau kalder mulig tysk nedlukning en katastrofe

Regionalt

Næsthøjeste antal nye smittede: Varde er eneste kommune i landsdelen med hverken bekymrende ellers kritiske coronatal

Danmark

Live fra pressemøde: 'Smittetal er gået fuldstændig bananas' - hele verdenskortet kan snart blive orange

Annonce