Annonce
Sydjylland

På trods af høj selvmordsrate i landsdelen: Forening for efterladte har ingen lokalkreds i Syd- og Sønderjylland

Landsforeningen for efterladte efter selvmord har ingen lokalkreds i Syd- og Sønderjylland. I efteråret har der været afholdt nogle arrangementer i Fredericia, mens der mangler ildsjæle i Sønderjylland og Esbjerg. Foto: Johan Gadegaard/Scanpix

Region Syddanmark er den del af landet, hvor der i 2016 blev begået næstflest selvmord. Men i Syd- og Sønderjylland mangler Landsforeningen for efterladte efter selvmord ildsjæle til at hjælpe med det frivillige arbejde. Som et af de få steder i landet har foreningen derfor ingen lokalkreds i landsdelen.

Efterladte: 132 personer i Region Syddanmark gjorde i 2016 en ende på sit eget liv. Året er det seneste, som Center for Selvmordsforskning har tal for, og dengang var Region Syddanmark den del af landet, hvor der blev begået næstflest selvmord.

I Region Hovedstaden blev der begået 168, men holdes antallet af selvmord op mod de regionale befolkningstal, så er Region Sjælland den region, hvor der blev begået flest selvmord per indbygger. Også opgjort med denne metode indtager Syddanmark en andenplads i statistikken.

Men på trods af at området ligger højt i antallet af selvmord, så har en af landets frivillige foreninger for efterladte ingen lokalafdeling i Syd- og Sønderjylland. Landsforeningen for efterladte efter selvmord har eksisteret siden 2002 og har i dag lokalkredse på Sjælland, Fyn, i Vestjylland (Thy), Nordjylland samt Midtjylland/Aarhus - men altså ikke i Syd- og Sønderjylland.

- Vi har det jo skidt med, at der er et stort geografisk område, hvor vi ikke har en lokalkreds. Men vi kan ikke ansætte folk til at arbejde for os, så vi har det på den anden side også godt med, at vi gør det, vi kan. Men vi vil gerne have noget arbejde i gang dernede, siger Hanne Tang, kasserer og medlem af foreningens bestyrelse.

Fakta om selvmord


  • I år 2016 var der i alt 568 personer, der begik selvmord i Danmark. I Region Syddanmark blev der begået 132 selvmord - det er næstflest på landsplan.
  • Har du selvmordstanker, kan du kontakte Livslinien på 70 201 201 alle årets dage fra klokken 11-04. Når du ringer til Livslinien, er du anonym. Rådgiveren præsenterer sig ved fornavn.
  • Hver dag er der i gennemsnit to danskere, som begår selvmord. I gennemsnit forsøger cirka 20 personer at begå selvmord dagligt.
  • Selvmord som dødsårsag er tre gange så stor som trafikulykker i Danmark.
  • Der er flere mænd end kvinder, der begår selvmord, men der er flere kvinder end mænd, som forsøger at begå selvmord.
  • Siden 1970 har hængning og forgiftning i nævnt rækkefølge været de to mest foretrukne metoder.

Kilder: Selvmordsforskning.dk & Livslinien

Nye tilbud i Fredericia

Foreningen består af frivillige, som selv har oplevet at miste til selvmord. De har flere gange holdt møder i både Esbjerg og Sønderjylland med henblik på efterfølgende at få flere arrangementer i området, men ifølge Hanne Tang mangler der en frivillig ildsjæl i området.

- Det er svært at sige noget om årsagen, men de mennesker, som kommer til vores møder, er ofte lidt ramte og har måske ikke energi og overskud til at gå i gang med frivilligt arbejde, siger hun.

I maj holdt foreningen sit årlige frivilligseminar, og det førte til, at der efter sommerferien kom gang i flere arrangementer i Næstved, på Bornholm og i Fredericia. Hanne Tang peger derfor på Fredericia som den nærmeste by, hvis man i Syd- og Sønderjylland har lyst til at mødes med andre efterladte efter selvmord, da der her bliver arrangeret flere såkaldte Walk & Talks.

Annonce

Sønderborg er næste mål

Foreningen har flere gange forsøgt at få sat skub i sit syd- og sønderjyske arbejde. For fire år siden var der temamøde i Esbjerg, hvorefter foreningen også arrangerede et opfølgende møde. Men her var der for få fremmødte til at få sat gang i mere faste, lokale arrangementer.

Også I Haderslev har der tidligere været et samarbejde. I en årrække havde foreningen en aftale med en præst om, at der hvert år blev holdt en gudstjeneste i Haderslev Domkirke i forbindelse med den 10. september, verdensdagen for forebyggelse af selvmord.

- Vi vil gerne forsøge noget længere sydpå, for vi har aldrig rigtig været nede omkring Sønderborg. Det må blive vores næste tiltag i området, siger Hanne Tang.

Selv er hun fra Thy, hvor hun er formand for lokalkredsen. Hun mener, at den hjælp, som foreningen kan tilbyde, bedst ydes lokalt, hvor efterladte kan møde andre mennesker, der har haft lignende oplevelser med selvmord.

Annonce
Sydjylland For abonnenter

'Væmmes ved sådan nogle som dig': Mustafa hjælper unge muslimer med at flygte hjemmefra - nu får han dagligt hadbeskeder

Danmark

Tirsdagens coronatal: Nu er 74 procent af befolkningen færdigvaccineret

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

Søsteren hjalp med at kurere Irenes leukæmi: - Hun har reddet mit liv

Tønder For abonnenter

Nis og Camilla gik i Luksusfælden med en gæld på 222.000 kroner: - Vi vidste, at de ville tage bilen

Esbjerg

Fanø 'rammes' af kritisk olieudslip: Du kan følge øvelsen fra første række

Esbjerg For abonnenter

Politikerne tøver med udstykning i Andrup: Nervøse ved udsigt til oversvømmelse af nyt boligområde

Aabenraa

Politistation bliver snart forladt: Usikkert om den skal sælges

Esbjerg For abonnenter

Havnearbejdere strammer skruen: Blokade om undervandsbåd lammer Esbjerg Havn

Kultur

Grindsted Skakklub er truet på eksistensen

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Aabenraa For abonnenter

Daniela droppede jobbet som speditør med stress og jag: Nu går hun glad på job i hjemmeplejen

Danmark

Hun så sin konto gå i nul, mens hun talte i telefon med svindleren

Esbjerg For abonnenter

Politikere splittede i stor sag om 132 nye lejligheder i Gl. Gjesing: Borgerligt flertal gennemtrumfer nybyggeri

Esbjerg For abonnenter

Software fra Danmarks største it-firma kan ende i blodig krig: Sagen har forbindelse til familieselskab i Esbjerg

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

Soulas skal finde fodfæste og må afvente superligabold for SønderjyskE: Onsdag skal han vise sig moden i pokalkamp på Fyn

Annonce