Annonce
Esbjerg

P-hus for 42 millioner klar til maj: Indvies med fri parkering

Parkeringshuset opføres med røde tegl ud mod Danmarksgade og en stålfacade ud mod Heerups Have, der skal beplantes med vildvin. Illustration: Jorton
Et år efter første spadestik er det nye parkeringshus i Danmarksgade snart klar til brug. Byggeriet i fem etager rummer 369 parkeringspladser – og i det første halve år bliver de gratis at benytte.

Esbjerg: Danmarksgade har fået en ny markant beboer i form af et parkeringshus i fem etager. Efter et år med stillads, støv og afspærringer nærmer byggeriet sig nu målstregen, og de første biler forventes at kunne tage plads i det 42 millioner kroner dyre parkeringshus inden udgangen af maj måned.

Det er byggefirmaet Jorton, der står for opførelsen af det nye p-hus med hjælp fra lokale ingeniører fra Rambøll og arkitekter fra Ravn Arkitektur og Gustin Landskab. Seneste melding er, at arbejdet med facaden nu er færdigt, og tilbage er derfor kun det sidste indvendige arbejde på p-huset, der kommer til at rumme 396 parkeringspladser fordelt på fem etager - en etage i kælderniveau og fire over jorden.

- På grund af den nuværende situation med Covid-19 kan vi blive nødt til at udsætte den officielle indvielse, men uanset hvad der sker, glæder vi os til at kunne taget huset i brug i midten af maj. P-huset er bygget på et areal, der i forvejen blev brugt til parkering, men nu tredobler vi antallet af pladser, og det vil være med til at give hele indre by et stort løft, siger Søren Heide Lambertsen (løsgænger), der er formand for Teknik & Byggeudvalget i Esbjerg Kommune.

Parkeringshuset

Den samlede anlægssum for p-huset i Danmarksgade er 42 millioner kroner. Herudover opføres et nyt offentligt toilet for byens borgere og besøgende.

P-huset får 369 p-pladser fordelt på en etage under terræn og fire etager over. Der er tale om i alt 10.470 kvadratmeter.

Huset er lavest ud mod Danmarksgade, hvor højden er 13,2 meter over terræn. På denne side er facaden udført i rød tegl. Mod Skolegade har bygningen en højde på 14,7 meter over terræn. Her er facaden udført i strækmetal.

Gratis parkering frem til 2021

I forbindelse med beslutningen om at opføre et parkeringshus i Danmarksgade, blev det samtidig vedtaget at indføre en delvis betalingsmodel for parkering i centrum og omkring Sydvestjysk Sygehus. Modellen fungerer således, at det fortsat er muligt at parkere gratis i to eller fire timer, men vil man lade bilen stå længere, koster det.

Selvom betalingssystemet er klar i det nye parkeringshus i Danmarksgade, er resten af de offentlige parkeringspladser i byen ikke gearet til overgangen endnu. Der skal først sættes betalingsstandere og skilte op, og de er ikke klar før starten af 2021. For at undgå forvirring har man derfor besluttet, at de nye pladser i p-huset i Danmarksgade er gratis indtil da.

- Indføres betalingsparkering fra p-husets åbning, vil det ske forskudt i forhold til indførelsen i resten af midtbyen. Erfaringen fra andre kommuner, hvor lignende ordninger er indført forskudt, viser, at borgerne bliver usikre på bestemmelserne og derfor vælger at parkere, hvor der endnu ikke er indført betalingsparkering. Så risikerer vi, at p-huset kun benyttes i begrænset omfang, forklarer Søren Heide Lambertsen.

Annonce

Takster og licenser

Betalingssystemet bliver først og fremmest app-baseret, så man kan betale fra telefonen. Det suppleres med cirka seks parkeringsautomater, hvor man udelukkende vil kunne betale med betalingskort. Prisen er ikke fastlagt endnu, men i tidligere oplæg har man arbejdet med en timetakst på cirka 8-12 kroner.

Beboere i området vil få mulighed for at købe en parkeringstilladelse, så de kan parkere uden hensyntagen til tidsbegrænsningerne.

Løsningen kommer til at gælde i den indre firkant omkranset af Nørregade, Stormgade, Jernbanegade og Havnegade/Adgangsvejen, hvor man over de seneste år har udfaset langtidsparkeringen til fordel for en tidsbegrænsning på to timer. Derudover vil den gælde i 4-timers zonen omkring Sydvestjysk Sygehus.

Annonce
Esbjerg For abonnenter

Efter 45 år i strandvejs-villa med havudsigt er tidligere minister flyttet ind i penthouselejlighed i indre by med sin hustru: Nu har han et godt råd til andre

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland

Nyd den 182 kilometer lange rute: Denne video tager dig med på Tour de France-stjernernes 3. etape hele vejen fra Vejle til Sønderborg - se om de kommer forbi dit hjem

Varde For abonnenter

I 12 år lå Heidi bundet til sin seng af smerter: Pludselig fik hun et syn og hørte en stemme – og nu er hun helbredt

Kultur

For 50 år siden fik grand prix-stjernen fra Ansager sin debut i barndomsbyen: - Jeg spillede og sang af hjertets lyst, og det er jo aldrig en dårlig indgang til tingene

Aabenraa

Politiet søger ung mand med rød kasket efter mystiske brande: - Vi er interesserede i at tale med ham

Jørn frygter, han dør, før han får svar: Nu tager patienter sagen i egen hånd

Kolding For abonnenter

Beboer i kolonihave, hvor lig blev fundet nedgravet: Gerningsmænd kan have efterladt seddel om gravearbejde

Erhverv For abonnenter

Nabo til populært naturområde fandt døde havørreder i massevis på sin gåtur: Her er forklaringen

For abonnenter

Fynbo med fem robotfirmaer: Søren Juul køber op og skyder mange flere penge ind i robotterne

Varde

Maibritt vil kickstarte spritnyt projekt: Frivillige skal hjælpe ofre for seksuelle overgreb

Skoleskydernes yndlingsvåben i USA er som et legosæt og fås også i lyserød

Aabenraa

To brande anmeldt tæt på hinanden med 10 minutters mellemrum: Politiet søger vidner

Sønderjylland For abonnenter

Mindre sønderjysk by er blevet tre nye reality-stjerner rigere: Deres familier rammes også af det

Kolding

Uhyggeligt solouheld: To unge mænd påkører træ

Annonce