Annonce
Regionalt

Pant på tyske dåser ligger langt ude i fremtiden

Danskerne køber omkring 650 millioner dåser ved grænsebutikkerne hvert år. Arkivfoto: Poul F. Skøtt
Pant på dåserne i de tyske grænsebutikker har lange udsigter. Dansk Erhverv forventer tidligst en afgørelse på klage ved EU næste år.
Annonce

Sag: Vi skal som minimum ind i 2021, før EU kommer med en afgørelse på Dansk Erhvervs anden og sidste klage over den manglende pant på de dåser, som danskerne i stor stil køber i de tyske grænsebutikker. Der vurderer Dansk Erhverv over for avisen.

Miljøministeriet har tidligere oplyst, at den danske regering afventer EU-Kommissionens afgørelse på begge klager, da de ”har betydning for implementeringen af den dansk-tyske pantaftale”. Dermed kommer der ikke afgørende politiske skridt i sagen foreløbigt.

EU afviste i 2018 den klage, som Dansk Erhverv indgav to år tidligere over, at grænsebutikkerne er fritaget for at opkræve pant fra skandinaviske kunder i modsætning til de øvrige tyske butikker. Det er ulige konkurrencevilkår, mener erhvervsorganisationen. Det var EU dog ikke enig i. Dansk Erhverv har indbragt sagen for EU-domstolen og forventer en afgørelse senere i år.

I et svar til JydskeVestkysten oplyser en talsperson for EU-Kommissionen, at den ikke har nogen kommentarer til, hvornår sagen er færdigbehandlet.

Sagen kort

I dag kan danskerne udfylde en eksporterklæring, der gør det muligt at tage dåser med til Danmark uden at betale pant.

I juni 2015 indgik Danmark, Tyskland og Slesvig-Holsten en aftale om indførelse af pant i grænsehandlen i SlesvigHolsten. Planen var, at aftalen skulle træde i kraft i 2018.

Ved sin tiltrædelse forlangte den daværende miljøminister, Eva Kjer Hansen (V), i sommeren 2015 et serviceeftersyn af den indgåede pantaftale. Juridiske problemstillinger udsatte senere den forventede dato, hvor pantaftalen kunne træde i kraft.

Politikerne afventer nu EU's afgørelse på Dansk Erhvervs klager.

Dansk Erhvervs anden klage vedrører miljøspørgsmålet. I dag bliver omkring to ud af tre af de dåser, som danskerne køber i grænsehandlen, svarende til over 400 millioner styk, ikke genanvendt. Størstedelen, omkring 250 millioner, ryger i skraldespanden herhjemme.

- Vi skal tidligst ind i 2021, før der er en afklaring. Der er desværre meget lange sagsbehandlingstider. Man kan hele tiden blive overrasket over, hvor lang tid det tager, siger Lotte Engbæk Larsen, markedschef i Dansk Erhverv.

Hun tilføjer, at der i hendes øjne er tale om en principiel sag, idet alle EU-lande inden længe skal genanvende langt større mængder.

Dansk Erhverv har anført, at den manglende pantopkrævning dermed er i strid med EU’s emballagedirektiv, og at den pantfrie ordning i grænsebutikkerne gør, at Danmark ikke kan leve op til EU’s genanvendelsesmål.

Annonce

Pantbøvl

Øl og sodavand vil stadig være markant billigere i grænsebutikkerne, selv hvis der kommer pant på dåserne, men Lotte Engbæk Larsen mener, at bøvlet med at opbevare og indbringe panten vil få en del kunder til at droppe grænsehandlen. Samtidig er der en gevinst for miljøet, fordi langt flere dåser vil blive genanvendt, tilføjer markedschefen.

Det samme påpeger Claus Bøgelund Nielsen, vicedirektør i De Samvirkende Købmænd, der i årevis har kæmpet for at få pant på alle tyske dåser.

- Langt flere dåser vil blive genanvendt, hvis der kommer pant på, ligesom vi kender det fra Danmark i dag.

Men som forbruger i Danmark er priserne på dåserne jo stadig noget lavere end i Danmark, og hvis man skal til Tyskland for at få panten retur, har man vel netop et incitament til at køre derned, og så kan grænsehandlen vel bare fortsætte?

- For mange sønderjyder vil det stadig være interessant at handle i grænsebutikkerne, fordi man er vant til det, og fødevaremomsen er lavere. Men dem, der bor 300 kilometer væk, og fylder en varevogn for at sælge til venner og bekendte, tror jeg ikke vil gøre det mere. For det er ustyrlig mange penge at lægge ud til pant. Hvis man bare handler 20 rammer gange 24 dåser, som hver koster 25 eurocent (1,9 danske kroner, red.), så bliver det en del, man skal betale, mener Claus Bøgelund Nielsen.

Han opfordrer den danske og tyske regering til at løse sagen, uanset hvad EU når frem til.

Annonce

Langvarig dialog

Den danske miljøminister, Lea Wermelin (S), har - i stil med utallige af hendes forgængere i ministeriet - udtalt, at hun er i dialog med de tyske myndigheder om sagen.

JydskeVestkysten har fået aktindsigt i dokumenter, som er blevet udvekslet mellem den danske regering og de tyske myndigheder.

Mange sætninger er overstregede, men det fremgår af et brev fra september sidste år til den danske miljøminister, at både den tyske forbundsregering og det slesvig-holstenske miljøministerium ønsker at sætte en stopper for handlen med drikkevarer i dåser uden pant i grænsehandlen.


Langt flere dåser vil blive genanvendt, hvis der kommer pant på, ligesom vi kender det fra Danmark i dag.

Claus Bøgelund Nielsen, Vicedirektør i De Samvirkende Købmænd


Det fremgår desuden af dokumenterne, at statsminister Mette Frederiksen (S) den 10. januar i år mødtes med den tyske ministerpræsident Daniel Günther. På dagsordenen var "pant på drikkevarer i de tyske grænsebutikker".

Da store dele af dokumentet er overstreget, er det uvist, hvad der præcist er blevet talt om. Baggrundsinformation om sagen er dog ikke overstreget. Her fremgår, at de eksporterklæringer, som grænsebutikkerne i dag benytter til at sælge pantfrie drikkevarer til danskerne, er "en omgåelse af de tyske pantregler, som delstaterne ikke håndhæver".

Det fremgår videre, at den pantaftale, som den daværende SR-regering i 2015 indgik med Slesvig-Holsten og den tyske forbundsregering, er sat i bero på grund af Dansk Erhvervs klage til EU-Kommissionen.

- Aftalen er ikke juridisk bindende og indebærer væsentlige økonomiske byrder for Dansk Retursystem, slutter notatet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejen

Gratis julekoncert i Folding Kirke

Annonce