Annonce
Haderslev

Partihop splitter fællesgruppen: - Det er Benny Bonde eller mig

Byrådsmedlem Carsten Leth Schmidt fra Slesvigsk Parti stiller ultimatum forud for partiledermøde i Haderslev Byråds fællesgruppe mandag. Han siger nej til optagelse af Nye Borgerlige, som han frygter med Benny Bonde som bannerfører kommer til at storme ind i byrådet. Det vil blokere for ethvert samarbejde, siger han. Pressebillede
Carsten Leth Schmidt fra Slesvigsk Parti siger stop. Han udtræder af byrådets fællesgruppe, hvis Benny Bonde og Nye Borgerlige kommer ind. Nye Borgerliges værdier ligger alt for langt fra Slesvigsk Parti. Partilederne mødes mandag.

Benny Bondes partihop fra Liberal Alliance til Nye Borgerlige for knap tre uger siden skaber nu alvorlig uro. Slesvigsk Partis Carsten Leth Schmidt har sat foden hårdt i jorden og modsætter sig, at Nye Borgerlige bliver optaget i fællesgruppen. Han mener ikke, at Nye Borgerliges værdier er forenelige med Slesvigsk Partis.

- Det er Benny eller mig, siger Carsten Leth Schmidt, der på et møde i fællesgruppen mandag vil stille dette ultimatum.

Carsten Leth Schmidt opfatter sig selv som et loyalt medlem af fællesgruppen. Han insisterer dog på samarbejde og fælles løsninger, men går heller ikke på kompromis med løsningerne. Flere gange, siden han i februar 2019 blev medlem af fællesgruppen, har han markeret sig både internt i gruppen og udadtil, hvis der var noget, han ikke var enig i.

Annonce

Principbeslutning

Nye Borgerliges tilgang til spørgsmål som EU og det grænseoverskridende samarbejde, dets miljøpolitik, hvor alle former for regulering skal afskaffes, samt ønsket om at privatisere både skoler og plejehjem ligger meget fjernt fra Slesvigsk Parti, der har en principbeslutning om ikke at samarbejde med ekstreme partier.

- Ud over disse punkter er Nye Borgerlige fantastisk god til at skabe en dem mod os-stemning. Det bliver virkelig ækelt at høre på, når det handler om udlændinge. Så bliver det skingert. Alt, der ikke er dansk, er en trussel og skal holdes ned. Det er en yderst fjendtlig retorik, som er med til at radikalisere samfundet med en stigende usikkerhed til følge.

Grupperne

Haderslev Byråd består af 31 medlemmer.

Den borgerlige fællesgruppe har flertallet med 18 medlemmer. Gruppen består af Venstre, Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti, Det Radikale Venstre, Liberal Alliance (ude på grund af Benny Bondes partihop til Nye Borgerlige) samt Slesvigsk Parti.

Socialdemokratiet, Enhedslisten, SF og Alternativet har 13 pladser i byrådet.

- Nye Borgerlige har mistro som overskrift. Alt italesættes ud fra det. De fremmede, systemet, faglige grundlag, faglig vide. Det er Trump på dansk. På alle områder er det ødelæggende for sammenhængskraften, siger Carsten Leth Schmidt.

Annonce

Alt for stor magt

At netop Benny Bonde nu hopper til dette parti, er den berømte dråbe, der flyder over. Carsten Leth Schmidt har længe været frustreret over Benny Bondes indflydelse på store politiske sager. Ifølge SP-politikeren ser Benny Bonde ikke de store perspektiver og trumfer sager igennem. Udsigten til at Nye Borgerlige med Benny Bonde som stemmeslugende bannerfører efter valget den 16. november kan komme i byrådet med fire, måske fem medlemmer, forskrækker ham.


Benny Bonde er en underholdende person med vindende udstråling, og han er sjov. Men hvis man kigger på de politiske ting, han har sat gang i og fået stoppet, så er han også én af de farligste personer, der findes.

Carsten Leth Schmidt, Slesvigsk Parti


- Benny Bonde er en underholdende person med vindende udstråling, og han er sjov. Men hvis man kigger på de politiske ting, han har sat gang i og fået stoppet, så er han også én af de farligste personer, der findes.

- Fordi der ikke bliver gjort nok for at klæde os politikere på, ender det alt for ofte med ukvalificerede politiske processer. Her kommer det alt for ofte til at handle om enkeltsager, hvor Benny Bonde slår kritiske spørgsmål hen og siger, at vi skal stole på hans mavefornemmelse og at vi i øvrigt skal glæde os over, at nogen vil investere i Haderslev. Det er ikke en ordentlig politisk proces, og alle bliver tabere – også de investorer, der er klar til at investere i Haderslev, siger Carsten Leth Schmidt.

Annonce

Alt samarbejde slutter

Enhver form for politisk samarbejde på tværs af byrådssalen forudser Carsten Leth Schmidt også vil få umulige vilkår:

- Det er skræmmende. Hvis vi skal have en byrådsperiode med en borgerlig flertalsgruppe, der blandt andet baserer sig på, at Nye Borgerlige får vetoret, så bliver det meget svært med et bredt samarbejdende byråd. Så vil Mads Skau (Venstres borgmesterkandidat, Red.) have nul chance for at række hen over midten.

Annonce
Esbjerg

Tag kandidattesten her

Haderslev For abonnenter

Anklageskrift fylder 11 sider: Rerup tiltalt for at have 'fredskrænket' fem personer

Danmark

Fredagens coronatal: Yderligere 1270 er testet positive for corona

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Tønder For abonnenter

Trine Jepsen siger farvel til Schackenborg: - Jeg skal være kvinde i eget hus

Esbjerg For abonnenter

Pædagogen Lone vil slippe kontrollen over børnene: - De bliver skrøbelige, hvis vi ikke lader dem slå sig på en hammer eller falde ned fra et træ

Aabenraa

Motorcykel-ulykke i Padborg: 32-årig mand erklæret død

Varde

Torbjørn overvejer at stemme blankt: Han var håndplukket spidskandidat – nu er hans stemme til salg

Kultur

Grove fuger og gamle munkesten: Ribes gamle kloster har fået en overhaling til godt én million kroner

Aabenraa For abonnenter

Sønderjysk cykelkaptajn ramt af to blodpropper: Vi tager én dag ad gangen

Sønderjyske Ishockey For abonnenter

SønderjyskE vinder sikkert: Foran med fem point i Final4-kapløbet

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Tønder

Ballade på Strucksallé: - Vi ved, hvem de er - og hvor de bor

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Aabenraa

Ikke set siden onsdag: Efterlyst mand fundet død i skovområde

Sydjylland For abonnenter

Stævning afslører: Enerådig bankdirektør bevilligede ulovlige lån til egne sønner og bestyrelsesmedlem

Sønderborg

Vores tidligere vaner er vendt tilbage, men håndspritten står stadig: Derfor er pandemiens restriktioner hurtigt blevet fortid

Annonce