Annonce
Esbjerg

Patienternes sengebygning står snart klar

Denne enestue er en færdig teststue, som er blevet brugt til at undersøge og afprøve en lang række situationer og opgaver. Stuen er stort set fejlfri på nuværende tidspunkt. De 157 andre sengestuer bliver mage til. Foto: Lars Stokbro
Enestuer med farver på væggene, og sygeplejersker med mere tid til patienterne. Det bliver fremtiden, når den nye sengebygning på Sydvestjysk Sygehus tages i brug i løbet af efterår og vinter.

Esbjerg: De første 32 patienter flytter ind i den nye sengebygning på Sydvestjysk Sygehus i november 2019. Hverken før eller senere.

- Tidsplanen skal holde, siger projektchef Svend Erik Nielsen.

Lige nu arbejder 85-100 mand fra byggekoncernen MT Højgaard på højtryk. Til marts 2020 vil hele sengebygningen være i brug.

- Planen er, at byggefirmaet MT Højgaard afleverer bygningen uden fejl og mangler til sommerferien, så vi kan gå i gang med den sidste rengøring og flytte alt inventar og udstyr ind de følgende måneder, siger byggechefen og fortsætter:

- Alle patienter får enestuer. Det vil give en fornemmelse af, at man nærmest ligger i sit eget hjem og i hvert fald i en tryg ramme.

Der er skruet ned for det lidt klinisk hvide på de nye stuer, hvor der er varme farver, vægdekoration og god akustik. Og det bliver et indeklima med dagslys og frisk luft.

Når patienterne er friske nok til det, kan de bruge fælleslokaler og nogle store altanlignende rum - vinterhaver - på hver etage. På grund af den vestjyske blæst er der lukket af med store glaspartier, der ikke kan lukkes op.

Der bliver elevatorer til besøgende, og en separat stor elevator til portører med sengetransport.

Åbent hus og tidsplanen

Åbent hus: Sydvestjysk Sygehus holder åbent hus på den nye sengebygning 1. september.

Tidsplan for byggeriet
Juni/juli:
Sengebygningen "afleveres" fra hovedentreprenør til Projektafdelingen
Juli-oktober: Byggeriet gøres klar til sygehusdrift (bygherreleverancer, rengøring mv.)
1. september: Åbent hospital
November: Indflytning påbegyndes
Marts 2020: Indflytning slut

Kilde: Projektafdelingen for Sygehusbyggeri

Ro til patienterne

På stuerne er der tv og trådløst internet. Og enestuer skal være med til at sikre ro og uforstyrret søvn til patienterne. Pårørende har mulighed for at overnatte på en bred briks i alle rum.

- Vi har forsøgt at tænke kvaliteten ind i forhold til patient og pårørende, fortæller Svend Erik Nielsen.

Med enestue kan pårørende også deltage i plejen af patienten, hvis de ønsker det. De får bedre mulighed for at hjælpe patienterne med for eksempel at spise og i det hele taget være en del af indlæggelsen.

- Det bliver rigtig godt det her. Og vi er sikre på, at vi kommer i mål med vores hensigt om, at patienten skal have mulighed for at være mere selvhjulpen og have muligheden for at tage ansvar for eget liv. Patienterne skal ikke være umyndiggjort, siger byggechefen.

Et mål er også, at personalet skal være længere tid på patientstuerne. Plejematerialer, der bruges hyppigt, skal derfor være på hver stue. Når journalen skal opdateres, har sygeplejersken en dokumentations- og skriveplads, hvor patienten kan følge med i egen journal på stuens tv-skærm, mens den skrives.

I alt bliver der plads til 158 patienter i bygningen, der kommer til at koste cirka 350 millioner kroner.

Annonce

Mindre smitte mellem patienterne

Et andet formål med enestuerne er at nedsætte risikoen for smitte på sygehuset.

- Patienterne skal ikke ligge sammen og smitte hinanden, der vil kun komme ens egne pårørende på besøg, og der vil kun være det personale på stuen, som har med den enkelte patient at gøre. Den hygiejniske risiko vil derfor blive mindre.

Der bliver så fællesarealer, som man kan bruge, når man er rask nok til det. Her kan man møde andre patienter, pårørende og spise sin mad.

Håndværkere går allerede i dag med blå plastic-futter på sikkerhedsskoene på de to etager, der er længst fremme. Et stort skifte i forhold til arbejdet på en almindelig byggeplads.

Mad på sygehuset

Et ”bespisningskonceptet” er udviklet til den nye sengebygning. Som patient får man serveret tre hovedmåltider og tre mellemmåltider suppleret af ”patientens minibar”, der altid er åben med frugt, yoghurt mv.
Maden serveres på melamintallerkener, og bakker og bestik er også flergangs. Hertil kommer engangskopper og engangsskåle til f.eks. suppe og desserter.
Den løsning er indtil videre valgt under hensyntagen til hygiejne, patienter, miljø og økonomi – men der kan komme lovændringer eller nye produkter, der giver sygehuset muligheder på området.

Kilde: Projektafdelingen for Sygehusbyggeri
Annonce

Test og afprøvning

Men ét er håndværkerne, der nu har deres daglige gang i byggeriet. Noget andet er patienter og personale, der inden længe ”flytter ind”.

Med fokus på at give patienterne det bedste forløb er nye arbejdsgange blevet testet og udviklet under byggeriet, hvor der er set på hygiejne, patienter, bæredygtighed og økonomi. Hvad er eksempelvis mest hensigtsmæssigt, når man skal spise? Engangsservice eller traditionelt service?

Efter testen er man indtil videre endt med en blanding af service, hvor bakker, tallerkener og krus samt bestik er af traditionelle materialer, der skal vaskes efter brug. Suppleret med engangskopper, små skåle til grød eller supper til mikroopvarmning ude på afdelingerne med mere.

- Men det er ikke en løsning, som er ”sat i sten”. Hvis andre løsninger viser sig at være bedre, er vi åbne for det. Vi er meget opmærksomme på at følge med i udviklingen og agere inden for de muligheder, som vi har til rådighed.

Alle varme retter og hovedmåltider laves i et stort centralt produktionskøkken.

Et andet område, der kigges på, er, om der kan reduceres på spild ved at standardisere indkøbet af de mange forbindingsmaterialer, hjælpemidler, engangshandsker, plejemidler og så videre.

- Bæredygtighed er ikke bare nej til plastic. Vi anvender en balanceret tilgang og bygger efter at kunne navigere i de muligheder, der er. Som sygehus må vi forholde os til, hvordan vores aftagere af affald giver os mulighed for at kildesortere. Som restaffald kan plastic brændes, og så vender det tilbage som varme i vores radiatorer, nævner Svend Erik Nielsen som et eksempel og supplerer:

- Men det er naturligvis altid vigtigt, at affald – herunder også plast - håndteres korrekt.

Svend Erik Nielsen nævner, at klimamål handler om opvarmning, men også om køling med persienner, så der bruges minimalt energi. Rengøring og hygiejne er store poster tids- og personalemæssigt. Mest muligt inventar løftes derfor væk fra gulvene.

Patientens sengebygning

Sydvestjysk Sygehus’ nye sengebygning er ca. 14.000 kvadratmeter, fordelt på kælder, fem etager med enestuer og en etage til reception og blodprøveambulatorium og auditorium. Der etableres 158 enestuer med eget bad og toilet.

Afdelinger og stuer indrettet ens, og personalet kommer til at arbejde mere ensartet. Ved at optimere arbejdsgange får sygehuset frigjort ressourcer til helbredelse, pleje og omsorg.

I begge ender af bygningen er der opholdsområder med udsigt – vinterhaver. Desuden bliver der et loungeområde – Åndehullet – midt på etagerne, hvor man både kan spise og slappe af.

Fra politisk side har man ønsket at gå fra at være et specialesygehus til et akutsygehus. Der er etableret en FAM (Fælles Akutmodtagelse), sengebygningen står snart klar og i løbet af 2019 etableres en helikopter-landingsplads på taget af den eksisterende sengebygning.

Indflytningen i den nye bygning begynder i november 2019, og foregår etapevist i månederne derefter. Byggeriet er klar til indvielse i starten af 2020.

Brødtekst

Svend Erik Nielsen ser frem til, at de første 32 patienter på Sydvestjysk Sygehus rykker ind på etagen her. Foto: Lars Stokbro
Annonce
Kultur For abonnenter

Uden sidestykke: Peder har ringmærket 13.000 stære og 8.000 svaler

Danmark

Lørdagens coronatal: 749 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland

Voldsom stigning i brug af ufaglærte: Her plejes flest ældre af ansatte uden uddannelse i Syd- og Sønderjylland

Kolding For abonnenter

17-årige Seval står overfor et stort valg: Drømmer om det danske landshold, men har fået tilbud fra den tyrkiske landstræner

Vejen For abonnenter

Brian tabte 90 kilo: - Min kone siger, hun har fået en mand

Aabenraa

Politiet efterlyser: 68-årig dement kvinde er gået fra Rødekro

Sydjylland For abonnenter

Lille Heidi forsvandt i den blå luft - stedfaderen blev senere fængslet for børnemishandling

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

EfB

Ny kvinde i lægestaben: EfB med nødberedskab på bænken

Aabenraa

Michael tog en maraton i Lillebælt: Svømmede fra Aabenraa til Assens på 14 timer

Danmark

Lørdagsbilister kan forvente trafikklumper og kødannelse

Sønderborg For abonnenter

Arthur lod håret gro efter at have haft kræft tæt på livet: Nu lader han de lange lokker falde

Kultur For abonnenter

Ny sommerserie med borgmesterkandidaterne om alt det, der ikke handler om politik: Villy Søvndals bedste oplevelse i en bil var, da ambulanceredderne sagde "nu er det veloverstået"

Kultur

Ventelisten til populær sauna vokser og vokser: - Jeg vil hellere end gerne åbne op

Annonce