Annonce
Vejen

Pionerer hædret på kirkegården ved Malt kirke

Det er 125 år siden, at mælkebønder fra Ladegård og omegn satte system i måling og registrering af mælkeydelse, protein- og fedtprocent for hver enkelt ko i besætningen. Foregangsmændene bag nytænkningen, som i mellemtiden er udbredt til 57 lande, blev fredag hædret ved en kransenedlæggelse ved Malt Kirke. Her er det formanden for Danske Kontrolassistenter, Stig Lange, som lægger en krans på Niels Pedersens grav på kirkegården ved Malt Kirke. Foto: Jacob Schultz
Registrering og Ydelseskontrol (RYK) og Danske Kontrolassistenter inviterede fredag til kransenedlæggelse på gravstederne for den tidligere forstander for Ladelund Landbrugs- og Mælkeriskole, Niels Pedersen, og hans elev, Emil Konradi. De to var pionererne, som var med, da verdens første kontrolforening - Kontrolforeningen for Vejen og Omegn, blev stiftet i 1895.
Annonce

Malt: I gamle dage regnede landmænd en tønde byg for at være en foderenhed til malkekøer. Men spørgsmålet den gang var så, hvor meget mælk man kunne få for en tønde byg? Hidtil havde det kun været malkekøer, der kunne give svaret. Men det var kun lige, indtil 13 fremsynede og initiativrige landmænd ved Vejen for 125 år siden besluttede sig for at gå mere videnskabeligt til værks. Et andet spørgsmål, som de gerne ville kende svart på, var, hvordan det står til med mælkens fedtprocent.

I 1896 kunne man i Mælkeritidende læse: "at landmænd hist og her begynder at sætte sig i virksomhed for at få oplysning om, hvordan det egentlig står til med fedmen af den mælk, deres køer giver."

Det var landbrugslærer Jens Johansen, som her forklarede at: "Det er ikke nok, at man er nogenlunde tilfreds med fedmen af den mælk, hele besætningen giver. Man må også vide bedsked med mælken fra hvert enkelt dyr, ti det kunne meget godt være så, at man ved at fjerne et eller flere af dyrene kunne opnå at få en endnu federe mælk."

Annonce

Verdens første

Med andre ord kunne det nok betale sig at føre kontrol med den slags. Det blev startskuddet til Kontrolforeningen for Vejen og Omegn, der blev stiftet i 1895 som den første i verden.


Vi tester mælken for RYK (Registrering og Ydelseskontrol), akkurat som man gjorde for 125 år siden.

Anne-Sofie Ladekjær-Mikkelsen, administrerende direktør


Den daværende forstander på Ladelund Landbrugs- og Mejeriskole, Niels Pedersen, var blandt de første, som satte sig for at måle på mælkens kvalitet, og hans elev, Emil Konradi, blev Danmarks og verdens første kontrolassistent.

Niels Pedersen, der ligger begravet på kirkegåden ved Malt Kirke, grundlagde Ladelund Landbrugs- og Mælkeriskole i 1879. Foto: Jacob Schultz

De to mænd ligger i dag begravet tæt ved hinanden på kirkegården ved Malt Kirke, og fredag blev de to hædret i forbindelse med markeringen af ydelseskontrollens 125-års jubilæum. 50 gæster deltog og blandt dem også den administrerende direktør for Eurofins Milk Testing Denmark A/S Anne-Sofie Ladekjær-Mikkelsen.

Omkring 50 gæster deltog i mindehøjtideligheden - først med kransenedlæggelse på kirkegården ved Malt kirke og bagefter med et besøg på Museet på Sønderskov, der i øjeblikket har en udstilling om ydelseskontrollen. Foto: Jacob Schultz

- Vi tester mælken for RYK (Registrering og Ydelseskontrol), som man gjorde det for 125 år siden. Nu måler vi ikke bare på fedtindholdet, men også på proteinindholdet. Det gør vi 11 gange om året og landmændene bruger resultaterne som et styringsværktøj, siger Anne-Sofie Ladekjær-Mikkelsen.

- Vi tester mælken for RYK (Registrering og Ydelseskontrol), som man også gjorde det for 125 år siden. Nu måler vi ikke bare på fedtindholdet, men også på proteinindholdet, siger Anne-Sofie Ladekjær-Mikkelsen, der er administrerende dirketør for Eurofins Milk Testing Denmark A/S. Foto: Jacob Schultz

Med en halvmillion malkekøer i Danmark, løber det hurtigt op, så det bliver til kontrol af 25.000 prøver i døgnet.

Det er tankevækkende, at det var 300 køer og 13 landmænd ved Vejen, som var de første til at stifte en kontrolforening. Måden, de gjorde det på, er siden blevet til en verdensomspændende standard, så man kan sammenligne ydelsesresultater fra hele verden.

Ydelseskontrollen

Kontrolforeningernes første mål var at registrere hver enkelt kos mælkemængde og fedtindhold i mælken.

Kontrollen har medvirket til en betydelig stigning i mælkeydelsen og fedtprocenten.

Ydelsen af mælkefedt per ko og år er steget fra cirka 70 kilo omkring år 1900 til 450 kilo i 2019.

RYK (Registrering og Ydelseskontrol udtager årligt cirka 5,5 millioner  mælkeprøver hos 2300 mælkeproducenter og omsætter for 120 millioner kroner.

RYK har 65 ansatte og kontorer i Skejby, Sorø, Holstebro og Vojens.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

Lige før sæsonstart: Ligaspiller i Kolding er testet positiv for corona

Danmark For abonnenter

Bekymret statsminister vil udsætte åbning af nattelivet og varsler mundbinds-påbud

Annonce