Annonce
Esbjerg

Planer om vindmøllefabrik på Esbjerg Havn

Esbjergværket lukker i 2023, og det er på dette areal, Esbjerg Havn forestiller sig, at der i fremtiden skal placeres vindmølleproduktion. Foto: Esbjerg Havn
Esbjerg Havn er klar med tegninger og projekt af produktionshal til havvindmøller, når Esbjergværket lukker og slukker og bliver revet ned. Folketingsmedlemmer følger planerne med stor interesse.

Esbjerg: Når Esbjergværket lukker og slukker i 2023, håber Esbjerg Havn, at afløseren på det store areal mellem Amerikavej og Australienkaj/Arieskaj bliver en eller flere producenter af vindmølleindustriens hovedkomponenter.

Således arbejder Esbjerg Havn i forbindelse med et forslag til den fremtidige udvikling af havnen med, at området, hvor Ørsted i dag driver Esbjergværkets blok 3, reserveres til produktion af havvindmølleindustriens stadigt voksende hovedkomponenter – tårne, vinger, naceller og fundamenter.

- Efter 2023, når kulkraftværket lukker, får vi leveret et stort område tilbage. Samtidig ser vi, at vindmøllekomponenterne bliver større. Vi forventer, at naceller om fem til ti år vil veje omkring 1.000 ton, og tårnsektioner vil veje 300 ton. Samtidig vil vinger være op til 120 meter lange. Det bliver derfor også nødvendigt, at fabrikation placeres på havnene, og med de planlagte udbygninger af havvind vil der være brug for nye samt yderligere produktionsfaciliteter i Europa og Esbjerg Havn er absolut en mulighed, siger Dennis Jul Pedersen, direktør for Esbjerg Havn.

Annonce

Så det er klart, at der er planer om flere fabrikker, og det er klart, at Esbjerg Havn med den historie og ekspertise, vi har, har nogle forventninger og gerne vil indgå i den fortsatte udvikling af den grønne omstilling.

Dennis Jul Pedersen, direktør, Esbjerg Havn

Grøn pensionskasse?

Ifølge havnedirektøren vil en eller flere vindmølleproducenter tidligst kunne flytte ind på området i 2025, men havnen er allerede nu i en proces, hvor den lokaliserer og kontakter potentielle virksomheder. Havnedirektøren ønsker ikke at nævne navne, men oplyser blot, at der er tale om producenter inden for alle typer af hovedkomponenter til havvindmølleindustrien ligesom også andre industrier er velkomne.

Dermed henvender havnen sig ikke alene til de helt store som MHI Vestas, Siemens Gamesa og GE Renewables.

Dennis Jul Pedersen oplyser desuden, at havnen ikke gør sig forhåbninger om, at en producent selv kommer og bygger, men at det er tanken, at en investor/ejendomsudvikler skaber den nødvendige facilitet for producenter, som herefter lejer sig ind.

Det kunne eksempelvis være pensionskasser eller investeringsfonde, som ønsker at bidrage til den grønne omstilling, anfører havnedirektøren, der samtidig oplyser, at der allerede har været flere interessante henvendelser, men at der endnu ikke er indgået bindende aftaler.

Bagtæppet til planerne er det faktum, at der i de næste ti år er planer om at opstille omkring ti gange så meget havvind op i Nordsøen. Mens der i dag er opstillet havvindmølleparker svarende til 22 GW skal det tal op på cirka 100 GW inden 2030.

Ros fra MF'ere

Havnedirektøren har tidligere vist udviklingsplanerne på Esbjerg Havn, herunder tiltrækning af produktionsvirksomheder til havnen, på et stormøde sidste år, og senest har han drøftet planerne med folketingsmedlem Anders Kronborg (S), valgt i Esbjerg og på Fanø.

Anders Kronborg, som også har drøftet havnens planer med et andet Esbjerg-folketingsmedlem, Henning Hyllested fra Enhedslisten, fremhæver i den forbindelse Esbjerg Havns nationale betydning i forhold til den grønne omstilling.

- Henning Hyllested og jeg vil gerne rose dette flotte projekt, som havnedirektøren har på skinner. Det vil være rigtig vigtigt for udviklingen for havvind i Nordsøen, og vi må erkende, at mølledelene bliver så store, at de ikke alle kan fragtes på vejene i fremtiden, siger Kronborg og tilføjer:

- Dette projekt er derfor vigtig for at fastholde havnens position. Vi er i gang med at nævne projektet positivt for vores kolleger på Christiansborg.

Esbjerg Havn planlægger produktion af vindmølleindustriens stadigt voksende komponenter ved kajkanten. Havnen har allerede taget kontakt til flere relevante aktører. Illustration: Baun Arkitektur
Dennis Jul Pedersen, direktør for Esbjerg Havn. Arkivfoto: André Thorup
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Voldsom bilbrand vækkede beboere

Erhverv

Klar melding: Tyskland byder inden for hos Poetzsch og Calle fra 15. juni

Annonce