Annonce
Esbjerg

Plejehjemspladser fyrede op under byråd: Ny plan for ældres boligbehov vedtaget

Socialdemokratiets medlemmer af Sundhed & Omsorgsudvalget, Nini Oken (t.v.) og Ulla Koman-Mejer. Partiet er hverken tilhænger af at lukke Strandby eller private initiativer på plejehjemsområdet. Collagefotos: Ludvig Dittmann
Esbjerg Byråd fik en til tider ophedet debat om den nye sektorplan, der lægger linjerne for antallet og placeringen af plejeboliger i Esbjerg Kommune i årene frem. Rød blok gik til angreb på private plejeboliger, men et flertal vedtog at der skal arbejdes videre med senior- og plejeboliger på den gamle Tivoligrund.

Esbjerg Kommune: Det er velkendt, at Esbjerg Kommune står over for en sand ældreeksplosion, og det øger presset på kommunen for at skaffe boliger og plejehjem nok.

Antallet af +80-årige viser med den nye befolkningsprognose en stigning på 2.670 borgere fra 2020 til 2030 - en stigning på 48 procent. Det er den aldersgruppe, der er udgangspunktet for den fysiske planlægning af plejeboliger fordelt på geografiske områder i Esbjerg Kommune, der er beskrevet i den såkaldte sektorplan 2020-2030, som Esbjerg Byråd på sit møde mandag aften fik en overordentlig lang og lejlighedsvis ophedet debat om.

For sektorplanen indeholder også flere plejehjemslukninger og en sænkning af den såkaldte dækningsgrad, der er det antal plejeboliger, der er til rådighed for +80-årige, og det kan virke noget modsætningsfyldt, erkendte formanden for Sundhed & Omsorgsudvalget, Olfert Krog (DF).

Annonce

- Men fremtidens ældre har andre krav og forventninger til deres bolig. Flere seniorer ønsker i dag at være længst muligt i eget hjem. Derfor har vi også fokus på at tænke nye boligformer ind som erstatning for plejeboliger, nemlig ældrebolig+ og seniorboliger. Vi vil skabe boliger, som er indrettet efter seniorers behov, og som ligger i kort fysisk afstand til kommunens sygeplejeklinikker. Herfra kan seniorer kontakte en nærliggende sygeplejeklinik ved behov for hjælp. På den måde kan vi imødekomme behovet for at bo længst muligt i eget hjem samtidig med, at vi skaber tryghed, lød det blandt andet fra udvalgsformanden, der henviste til projekt Krebsestien i Gjesing, hvor Claus Sørensen Ejendomme opfører 76 seniorboliger ved siden af plejehjemmet Sirius Seniorbo med 104 pladser, og hvor der også vil være sygeplejeklinikker.

- Samme princip tænker vi at bruge andre steder i kommunen, blandt andet i Bramming, hvor der tænkes opført 100 seniorboliger i umiddelbar nærhed til plejehjemmet Solgården. Boligerne vil samtidig ligge nær fritidsfaciliteter og sundheds-professionelle tilbud. Også i Sønderris kan det nye koncept komme i spil, sagde Olfert Krog, inden det gik løs med kritikken anført af Socialdemokratiets Nini Oken og Ulla Koman, der begge har sæde i Sundhed & Omsorgsudvalget.

Lukning og bevarelse

Nini Oken mente ikke, at der om få år ville være plejehjemspladser nok i Bramming, Esbjerg midtby og Ribe, og hun gjorde dermed klart, at partiet ikke vil være med til at sænke dækningsgraden, herunder heller ikke lukning af det udtjente plejehjem, Strandby, i Esbjergs midtby, der ifølge sektorplanen skal lukke sammen med Strandgården i Hjerting samt Højvangshaven 2 og 4, når det nye plejehjem Sirius Seniorbo tages i brug i slutningen af i år.

I henhold til sektorplanen bevares til gengæld Østerbycentret i Ribegade, der ellers tidligere er besluttet nedlagt, plejehjemmet Gjesing Midtby og Skovbo-Centret, Danske Diakonhjem åbner 63 plejeboliger i Storegade 2023, ligesom Esbjerg Kommune agter at fortsætte dialogen med en privat investor om muligheden for at etablere pleje- og seniorboliger på Tivoli-grunden - arealet på hjørnet af Gl. Færgevej og Vesterhavsgade.

Ulla Koman-Mejer gik til angreb på private plejehjem og slog fast, at partiet ønsker kommunale plejehjem i alle dele af kommunen:

- Vi ønsker ikke at firmaer skal tjene penge på pleje af borgere på plejehjem. For private plejehjem er det hele tiden profitten over for kvaliteten af pleje, sagde hun blandt andet.

Annonce

Fundamentalisme

Næstformand i Sundhed & Omsorgsudvalget, Preben Rudiengaard (V) kaldte det "socialistisk fundamentalisme" at kræve, at kommunen skal bygge og drive alle plejehjem, og han påpegede, at de to bygningsmæssigt dårligste plejehjem er de kommunale Strandby og Hedelund. Han opfordrede samtidig til at tænke i borgernes frie valg i forhold til nye og flere boformer, og han advarede samtidig om at se sektorplanen som støbt i beton:

- Med seniorboliger og ældrebolig+ vil behovet for plejehjemspladser falde, men sektorplanen er en fleksibel og dynamisk plan, der kan og skal justeres løbende, lød det blandt andet.

Venstres Henning Ravn medgav, at det hele nok skulle hænge sammen, hvis der sættes turbo på at bygge en række andre bo-former, men han forbeholdt sig en vis skepsis og advarede om, at han ville følge udviklingen nøje.

Annonce

Søler private

May-Britt Andrea Andersen (K) erklærede sig ærgerlig over, at Socialdemokratiet "søler det private plejehjemsområde" til med kritik, men hun lagde heller ikke skjul på, at hun følte sig usikker på, om det er det rigtige at sænke antallet af plejehjemsboliger for de +80-årige.

- Der er uden tvivl behov for et større antal af den nye boligtype, ældre+boliger, og derved et mindre behov for plejeboliger. Men når alt kommer til alt, så tror jeg, at en stigning i aldersgruppen 80+ år på 48 procent frem mod 2030 vil betyde, at behovet for plejeboliger stadig vil være der. Dog tør jeg godt tro på at vi i en eller anden grad kan sænke niveauet lidt, til 14,5 procent i dækningsgrad, da vi har tomgang på nogle af plejeboligerne, sagde hun.

De Radikales Anne Marie Geisler Andersen var bekymret for at sænke dækningsgraden overhovedet - og da slet ikke ned til 14 procent, som det er planen fra 2025 - og ville ikke være med til at lukke plejehjemmet Strandby, og også Enhedslistens Sarah Nørris ville bevare Strandby, som hun mente, at Esbjerg Kommune blot kunne have vedligeholdt i tide:

- Ellers riv det da ned og byg noget nyt, sagde Nørris.

SFs Diana Mose Olsen leverede roser til sektorplanen, som hun kaldte "flot og visionær", men heller ikke SF ville være med til at lukke Strandby eller sænke dækningsgraden helt ned til 14 procent:

- SF er ikke tilhænger af kapitalisering af velfærden, sagde hun med henvisning til de private plejeboliger, der måske er på vej på Tivoligrunden.

Der var dog også ubetingede roser til sektorplanen fra Susanne Dyreborg (DF), Esbjerglistens Hans K. Sønderby og Borgerlistens Henrik Vallø, som ikke havde noget skidt at sige.

Til sidst blev alle elementerne i sektorplanen da også vedtaget - dog ikke med alle stemmer og uden bekymring fra flere sider.

Hvad er dækningsgrad for plejeboliger

Begrebet dækningsgrad defineres som det antal plejeboliger, der er til rådighed i forhold til en bestemt befolkningsgruppe.

I Esbjerg Kommune benyttes aldersgruppen på 80 år eller derover.

Dækningsgraden er politisk fastsat, og i 2020 var den 15 procent. Det betyder, at der for hver 100 ældre over 80 år skal være 15 plejeboliger.

Fra 2021-2024 er dækningsgraden politisk fastsat til 14,5 procent, mens den for 2025 og frem er 14 procent.

Det styrende i forhold til en fastsættelse af dækningsgraden er befolkningsudviklingen samt en opdeling af befolkningsprognosen i seks geografiske områder.

At det nu vurderes forsvarligt at sænke dækningsgraden hænger sammen med nye boligformer som seniorboliger, ældrebolig+ konceptet og den velfærdsteknologiske udvikling.

Annonce
Esbjerg For abonnenter

Fængselsdom: 21-årig mand voldtog hash-lammet kvinde to gange efter at have givet hende en stærk joint

Danmark

Onsdagens coronatal: Nu er over 74 procent af befolkningen færdigvaccineret

Sydjylland

Følg med her: Massiv kø på motorvejen mod Esbjerg

Annonce
Annonce
Annonce
Tønder

Butikscenter står snart halvtomt: Kommunen arbejder på femte år videre med at etablere lyskryds i området

Kolding For abonnenter

Voldtægtssag skaber utryghed hos beboere i ungdomsboliger: - Jeg føler hele tiden, jeg skal gå og holde øje med, hvem der render rundt her

Aabenraa

Om et år går det løs: Lokal vognmand skal hente de nye affaldsbeholdere

Haderslev

Sundplejen går til modangreb: Stævner kommune for millionbeløb

Nordtyskland

Stor kontrol: Bulgarsk lastbilchauffør var undervejs med ubetalt kæmpebøde og smuglercigaretter

Tønder For abonnenter

Nis og Camilla gik i Luksusfælden med en gæld på 222.000 kroner: - Vi vidste, at de ville tage bilen

Esbjerg

Voldsomt dobbelt-uheld på Esbjergmotorvejen: Mand hastet på hospitalet

Sydjylland

Følg med her: Massiv kø på motorvejen mod Esbjerg

Esbjerg For abonnenter

Havnearbejdere strammer skruen: Blokade om undervandsbåd lammer Esbjerg Havn

Danmark

Hun så sin konto gå i nul, mens hun talte i telefon med svindleren

Sønderborg For abonnenter

Ulkebøldam: Rensningen er begyndt, men slutdato er stadig ukendt

Esbjerg For abonnenter

Politikerne tøver med udstykning i Andrup: Nervøse ved udsigt til oversvømmelse af nyt boligområde

Haderslev

Borgmester: - Ingen vilde heste, bisoner eller kvæg i Pamhule Skov

Annonce