Annonce
Esbjerg

Politiker advarer: Smertegrænsen for turister på Fanø er nået

Mandag var en af de værste dage med ventetider og køer til færgen fra Esbjerg til Fanø. Over fire timer ventetid var der i køen til opmarchbåsene og i bilerne ved selve færgerne, da det var værst ved 13-tiden Foto: Lars Stokbro
Fem politikere forudså kaos på Fanø med færgebilletter til 50 kroner for en bil. - Man kunne da regne ud, at det ville blive meget voldsomt, siger Christian Lorenzen (K).

Fanø: Smertegrænsen for, hvad Fanø kan holde til, er ved at være nået.

Det mener byrådsmedlem Christian Lorenzen (K), efter den store bølge af biler og turister, der oversvømmede øen mandag.

- Man kunne da regne ud, at det ville blive meget voldsomt, når man solgte billetter til  bilerne for 50 kroner. Det er for voldsomt med så mange. Det ødelægger de ting, som turisterne kommer efter. Naturen kan ikke holde til, at vi bliver ved med at banke flere folk herud på øen. Der er en øvre grænse, siger den konservative erhvervsmand.

Derfor har han ikke godkendt viceborgmester Erik Nørrebys borgmesterbeslutning om de billige billetter fra 10. august.

Christian Lorenzen har i over en måned argumenteret for, at man skulle finde andre måder at hjælpe erhvervslivet på. Senest har  de konservative, SF og Fanø Lokalliste i et fælles læserbrev i Fanø Ugeblad advaret kraftigt mod, at turistpresset kan skade Fanøs "gode navn og brand".

- Nogle gange  må man sige pænt nej tak, også til statslige hjælpepakker, hvis de kan modarbejde den langsigtede strategi. Fanø står sig ved at fokusere på stedbundne kvaliteter frem for lavpris og masseturisme, mener de fem byrådspolitikere fra de tre partier.

Annonce

De går planken ud

Christian Lorenzen regner dog med, at byrådsflertallet vil holde fast i de billige bilbilletter.

- De går nok planken ud for den beslutning, siger han.

- Jeg har lyttet til borgere og gæster, og vi har mange i risikogruppen for corona, så hvad gør vi, hvis det accelerer med smitte igen.

Han mener, at man skal  passe på Fanøs unikke natur, det levende lokalsamfund og kulturværdierne.

- Det er det, turisterne kommer efter, så det skal man ikke ødelægge.


Denne sommer er helt speciel. Den viser, hvad der sker, hvis vi ikke styrer turismen, men giver frit los.

Sofie Valbjørn (Alternativet), borgmester


Christian Lorenzen tror dog på, at byrådet sammen kan finde en farbar vej i fremtiden.

Annonce

Worst case-scenario

Borgmester Sofie Valbjørn (Alternativet) mener ikke, at coronasommeren er et udtryk for fremtidens turisme på Fanø.

- Denne sommer er helt speciel. Den viser, hvad der sker, hvis vi ikke hårdt styrer turismen, men giver frit los. Der har været rigtig mange mennesker, og det er der endnu, siger hun og fortsætter:

- Vi kan bruge sommerens oplevelser til at give et worst case-scenario, hvis vi vælger vækst, vækst, vækst for Fanøs sommerturisme.

Sofie Valbjørn har ikke forholdt sig til, om byrådet skal trække i håndbremsen, hvis mandagens tilstrømning fortsætter de næste uger.

- Nogle er bange for, at julis mange turister vil fortsætte. Men mandag var første dag med billige billetter, og tirsdag er der slet ikke så mange biler ved færgerne i Esbjerg, selv om der er ventetid .

Annonce

Glade for hjælpepakkerne

Borgmesteren ser sommerpakkerne som en god håndsrækning til Fanø.

Havde politikerne kunnet vælge selv, havde de 13 millioner kroner i hjælpepakken ikke været brugt på billige færger i august - men snarere i ydersæsonen fra september til december.

Borgmesteren har ikke taget konkret stilling til, om der skal ændres på billetpriserne, hvis der kommer et coronaudbrud på Fanø.

- Folk ville næppe komme til Fanø, hvis vi havde mange smittede, siger Sofie Valbjørn.

Christian Lorenzen og de tre partier bag læserbrevet er ligesom borgmesteren glade for hjælpepakkerne.

- Men vi ville gerne have været spurgt først, siger han.

Ligesom Sofie Valbjørn mener de, at man skal satse på flere turister i ydersæsonen, når der er ledige pladser på hoteller, i sommerhuse og på campingpladserne.

- Jeg er ikke enig i beslutningen om gratis eller ekstremt billige billetter i højsæsonen, men har forståelse for det tidspres, den er truffet under, siger Christian Lorenzen.

Oprindelig ville Molslinjen have tilbudt bilister helt gratis færge fra 1. august til 30. september, men denne model forkastede viceborgmester Erik Nørreby og traf beslutningen om billige billetter fra 10. august.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

Tre smittede familier tæt på at lukke Esbjerg Gymnasium: Borgmester kræver anden model for nedlukning

Haderslev

Vild skov bliver for os alle

Annonce