Annonce
Esbjerg

Politikere fra Ribe vrede over placering af turist-hovedkontor i Esbjerg

Der er stadig ikke ro på situationen omkring de administrative turistfunktioner i Ribe, selv om bestyrelsen i Vadehavskysten har besluttet, at sekretariatet placeres i Esbjerg. Arkivfoto: Kåre Welinder.
At det bliver Esbjerg og ikke Ribe, der bliver administrativt hovedkontor for Fanø og Esbjerg kommuners nye turisme-samarbejde, er ikke gledet lige godt ned blandt ripensiske politikere. Byrådsmedlem Nini Oken (S) erklærer sig "dybt forundret" over, at beslutningen er truffet i enighed i Destination Vadehavskystens bestyrelse, for her sidder partifællen Karen Sandrini (S), og også den socialdemokratiske gruppeformand i Esbjerg Byråd, Jørgen Ahlquist, er ærgerlig.

Esbjerg/Ribe/Fanø: Da den nye, fælleskommunale turistorganisation Destination Vadehavskysten forleden efter måneders polemik om sagen offentliggjorde beslutningen om, at Vadehavskystens sekretariat fortsat skal have til huse i Ting- og Arresthuset ved Torvet i Esbjerg, stod en enig bestyrelse bag.

At beslutningen er truffet i enighed af en bestyrelse, hvor blandt andre byrådsmedlem Karen Sandrini (S) har sæde, er faldet flere af Sandrinis partifæller for brystet, for kendte lokale socialdemokrater som byrådsmedlem Nini Oken, men også S-gruppeformand Jørgen Ahlquist, gik sammen med borgmesterkandidat Jakob Lykke i marts i Ugeavisen Ribe ud med et læserbrev indeholdende det fælles budskab, at Ribe også i fremtiden skal være turistcentrum. Også Karen Sandrini var medunderskriver på læserbrevet sammen med i øvrigt S-kandidat Annette Lindgaard.

"Der findes en gensidig aftale om, at Ribe er Esbjerg Kommunes turistcentrum, og at de mange, der arbejder i front for turismen, skal have stor indflydelse på alle de bagvedliggende opgaver – herunder især planlægning og fælles markedsføring. Sådan bør det også være fremover", skrev de fem socialdemokrater blandt andet.

Annonce

- Vi, som var med i det fælles læserbrev omkring turistkontoret, der gerne skulle forblive i Ribe, er alle dybt forundrede over at kunne læse, at det var en enig bestyrelse, som vedtog at hovedkontoret skulle til Esbjerg. Hvis Karen Sandrini har været uenig i det, så synes jeg, hun skulle have sørget for at kommunikere det tydeligt, siger Nini Oken.

Kun to talte for Ribe

Karen Sandrini slår fast, at hun og et andet medlem af den 11 personer store bestyrelse, heraf syv repræsentanter for turisterhvervet, argumenterede for, at hovedkontoret for det nye turisme-samarbejde skulle ligge i Ribe, men at de stod ret alene med den holdning.

- Og så går vi som bestyrelse ud med et samlet og enigt budskab til gavn for destinationen. Når man har drøftet en sag, men ikke kan blive enige, så er det til gengæld vigtigt, at man efterfølgende i fællesskab bakker op for at skabe ro til at arbejde med tingene til gavn for vores to kommuner. Jeg mener, det er useriøst at gå splittet ud i så vigtig en sag, og så er der underordnet, om man selv i sit stille sind ærgrer sig lidt, lyder det fra Karen Sandrini.

I den pressemeddelelse, I som bestyrelse udsendte, står det klart, at turisme-indsatsen i Ribe styrkes, og der efterlades ingen tvivl om, at turistkontoret fremover er bemandet, ligesom der er plads til nogle administrative medarbejdere i det nødvendige omfang for samspillet med lokale aktører. Hvad tages der fra Ribe?

- Der tages reelt ikke noget fra Ribe, men man føler jo, at det er her, det skal udvikles fra, fordi turismen er så markant her. Men det er den jo også på Fanø. Som ripenser bliver man hurtigt hjemstavnspolitiker, uden at det skal opfattes som noget dårligt. Og så er der nok også det følsomme element i det, at mens det stadig så ud til, at Tønder Kommune ville med i turisme-samarbejdet, var der jo lagt op til, at hovedkontoret skulle ligge i Ribe, og nu bliver det ikke sådan, siger Karen Sandrini.

Annonce

Fanø som hovedsæde?

Et fremtidigt turisme-samarbejde med Esbjerg, Tønder og Fanø kommuner blev som bekendt ikke til noget. Et af stridspunkterne mellem de tre kommuner var blandt andet placeringen af destinationsselskabet. Hvor Rømø-Tønder Turistforening ønskede, at det skulle ligge på Rømø, var Fanø og Esbjerg kommuner enige om, at Ribe måtte være stedet i et tre kommuners-samarbejde. Blev det kun Esbjerg og Fanø kommuner, var spillet imidlertid åbent, og Fanø-borgmester Sofie Valbjørn (Alt.) slog dengang fast, at hvis Ribe var Esbjerg Kommunes bud, så var "Fanø bestemt også i spil".

Til syvende og sidst er man altså enedes om noget geografisk midt i mellem i form af et sekretariat placeret i Esbjerg, og to turistbastioner i Ribe og på Fanø. I tillæg til de bemandede turistkontorer i Ribe og på Fanø, vil Torvet 3 i Ribe være udgangspunktet for guiderne. Fra maj til oktober vil turisterne også blive serviceret via den mobile turistinspiration samt et antal udvalgte turist-inspirationssteder, primært attraktioner og overnatningssteder, der ligeledes vil servicere turisterne.

S-gruppeformand og ripenser, Jørgen Ahlquist, har ikke mange yderligere kommentarer til sagen, men er enig i Nini Okens synspunkter.

- Konsensus er en god ting, men enighed er umuligt, og man har altid ret til at have og give udtryk for en anden holdning, siger han.

Også larm i Venstre

Heller ikke i Venstres byrådsgruppe er der ensidig jubel over Vadehavskystens placering af sekretariatet i Ting & Arresthuset i Esbjerg.

Således har tidligere Ribe-borgmester, byrådsmedlem Preben Rudiengaard, i web-mediet RykInd kritiseret det, han ser som en centralisering. Han har arbejdet for, at den nu tomme banegård i Ribe skulle bruges som destinationens hovedsæde.

"Det er meget ringe at både erhvervsliv og borgmesteren ikke kan se, at Destination Vadehavskystens hovedsæde skal ligge i Ribe", sagde han blandt andet til RykInd.

Borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) understreger imidlertid, at placeringen af administrationen ikke er et anliggende, der alene gælder Esbjerg, men et samarbejde mellem to kommuner, der skulle blive enige, ligesom erhvervslivet har et markant flertal i Destination Vadehavskystens bestyrelse og dermed det store ord at skulle have sagt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sønderborg

Kongeskibet satte et kulinarisk punktum for 101 års genforening

Sport

En ærlig Kasper Hjulmand: Vi skulle aldrig være gået på banen igen med chokerede spillere

Danmark

Helena blev kun 20 år: 'Mor, jeg har glemt mit træningstøj, jeg vender lige om nu og henter det', og så blev der helt stille

Sønderborg

Gense videoen: Dronningen holder reception på Kongeskibet i Sønderborg

Annonce