Annonce
Haderslev

Politikere på jagt med lup efter penge

H. P. Geil (V) og Henrik Rønnow (S) er enige om det meste af budgetproceduren, men de er ikke enige om det omstillingsbidrag på 0,5 procent, som samtlige udvalg er blevet pålagt at finde. Arkivfoto: Jacob Schultz
Et borgerligt flertal i Haderslev Byråd har mandag besluttet, at alle politiske udvalg i løbet af foråret skal finde 0,5 procent af deres serviceudgifter, som kan bruges til efterårets budgetforhandlinger. Enhedslisten og Socialdemokratiet stemte nej. Henrik Rønnow (S) kalder det slingrekurs, mens H. P. Geil (V) kalder det ansvarlighed.
Annonce

Budget: Der kommer i år ingen millioner fra regering og Folketing, som kan redde kommunens økonomi. Den besked fik borgmester H. P. Geil (V) og de øvrige politikere i den forgangne uge ved KLs økonomiske topmøde, som i år var virtuel.

Beskeden betyder også, at et spinkelt borgerligt flertal i økonomiudvalget med seks stemmer på mødet mandag besluttede at tage sagen i egen hånd og i løbet af foråret skabe et økonomisk råderum, hvor alle fagudvalg skal levere et såkaldt omstillingsbidrag på 0,5 procent af deres  serviceudgifter - samlet 13 millioner kroner ud af Haderslev Kommunes serviceramme på 2,4 milliarder kroner:

- Det er ikke en spareøvelse eller et udtryk for, at vi den 18. januar er endt i økonomisk kaos, understreger H. P. Geil (V).


Det er ikke en spareøvelse eller et udtryk for, at vi den 18. januar er endt i økonomisk kaos.

H. P. Geil (V), borgmester og formand for økonomiudvalget


- Det er et udtryk for, at vi skaber vores eget råderum, så vi får nogle penge, vi kan prioritere til nye tiltag, når vi går i gang med at forhandle budgettet efter sommerferien, siger H. P. Geil.

Annonce

S siger nej tak

Med fem stemmer stemte Socialdemokratiet og Enhedslisten imod. De to partier ønsker ikke at pålægge fagudvalgene at skulle levere et omstillingsbidrag:

- Fra socialdemokratisk side anerkender vi, at der er behov for et økonomisk råderum til udvikling og vækst, men vi mener ikke, at tiden er den rette til et generelt omstillingsbidrag. Vi er dybt bekymrede over, at eksempelvis voksenudvalget skal finde, hvad der alt andet lige på dette område må betragtes som besparelser svarende til 0,5 procent af udvalgets samlede budget. Ældre- og handicapområdet har i mange år været økonomisk udfordret, og der har været gennemført endog meget store besparelser. Et omstillingsbidrag vil skabe uro blandt medarbejderne og usikkerhed hos borgerne. Det ønsker vi ikke at medvirke til, siger formanden for den socialdemokratiske gruppe, Henrik Rønnow, der undrer sig:

- Personligt forstår jeg ikke den økonomiske slingrekurs, som det borgerlige flertal ligger for dagen. Under efterårets budgetforhandlinger sad pengene meget løst, og der blev brugt store summer på at sikre et bredt politisk forlig. Nu skal livremmen så pludselig spændes ind igen.

Annonce

Ansvarlighed

- Jeg gentager, det er ikke udtryk for en spareplan, men et forsøg på at skabe et råderum, siger H. P. Geil, der mener, det er sundt hele tiden at se på, hvad pengene bliver brugt til.

Budgetstrategien

Februar: Økonomiudvalg udmelder i februar en budgetramme.

marts-maj: Fagudvalgene gennemfører budgetdrøftelser med henblik på at løse fremtidige udfordringer (omstillingsbidraget).

Uge 25: Budgetseminar, hvor udvalgsformanden præsenterer resultatet af udvalgets budgetarbejde med omstilling, nytænkning og innovation.

9. september: Budgetseminar.

14. september: Haderslev Byråd førstebehandler budgettet.

- Nu klør vi på i løbet af foråret, og så ser vi, hvad det bliver til. Regeringen har bebudet en velfærdsreform, der blandt andet vil komme ældreområdet til gode. Måske ender vi med omstillingsbidrag på fem til seks millioner kroner og kan få fem til ti millioner kroner til ældreområdet fra velfærdsreformen. Men vi ser. Jeg mener, at vi bør være ansvarlige. Vi kan ikke blot vente til efteråret med en valgkamp lige om hjørnet. Vi skal have et ansvarligt budget for 2022, siger H. P. Geil, der midt i striden om omstillingsbidraget glæder sig over en ting:

- Alle partier bakker om om den øvrige del af budgetstrategien.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

Vejen til en normal hverdag: Her får du de to stik mod covid-19

Danmark

Overlæge: Jeg har aldrig set en så langvarigt kritisk syg patient på intensiv som Flemming

Annonce