Annonce
Varde

Politikere siger nej til de største sommerhuse i Blåvand

Det er sommerhuset her på Port Arthursvej, som skræmmer mange sommerhusejere. Det er opført fuldt lovligt. Sommerhuset er på 380 kvadratmeter i ét plan og har ni værelser med plads til 24 gæster. Med de nye regler, som politikerne i planudvalget ønsker, kunne det ikke bygges. Foto: Henrik Reintoft
Planudvalget lægger op til, at de største sommerhuse i Blåvand højst må blive 335 kvadratmeter inklusiv førstesalen. Niels Christiansen (K) ønskede det ned på 250 kvadratmeter.
Annonce

Varde Kommune: Udvalget for Plan og Teknik stopper muligheden for, at sommerhuse teoretisk kan blive op til 490 kvadratmeter store - inklusiv førstesalen - i Blåvand.

Et flertal i udvalget indstiller til økonomiudvalg og byråd, at der bliver indsat et loft, der vil betyde, at sommerhuse i alt kan blive mellem 250 og 335 etagekvadratmeter, afhængig af hvilket område i Blåvand der er tale om.

Niels Christiansen ønskede, at sommerhusene kun skulle være mellem 200 og 250 etagekvadratmeter.

Sommerhusenes størrelse

I lokalplanerne for Blåvand opereres nu med to begreber.

Det første er fodaftryk. Det er, hvor stort det areal, hvorpå der bygges på grunden, er. Det er inklusiv overdækkede terrasser.

Det andet er etagekvadratmeter. Det er det samlede bebyggede areal inklusiv en førstesal.

I nogle områder ønsker flertallet et fodaftryk på max 200 kvadratmeter og et max på 250 etagekvadratmeter. Her ønsker Niels Christiansen et max for både fodaftryk og etagekvadratmeter på 200.

I nogle områder ønsker flertallet et fodaftryk på max 250 kvadratmeter og et max på 285 etagekvadratmeter. Her ønsker Niels Christiansen et max for både fodaftryk og etagekvadratmeter på 225.

I de sidste områder ønsker flertallet et fodaftryk på max 300 kvadratmeter og et max på 335 etagekvadratmeter. Her ønsker Niels Christiansen et max for både fodaftryk og etagekvadratmeter på 250.

Nu skal sagen i økonomiudvalg og byråd og derefter i høring igen.

Annonce

Kompromis

Det er Venstre og Socialdemokratiet, der danner flertallet på fem ud af seks af de tilstedeværende i udvalget. Formand Preben Friis-Hauge (V) kunne personligt godt have tænkt sig et maksimum på 350 etagekvadratmeter. De 335 er indgået som et kompromis.


Niels Christiansen synes, det er alt for stort.

- Det, der har været gennemgående fra grundejerforeninger, men også de mange folk, der har henvendt sig derude og sendt meninger ind - der var 181 høringssvar - var jo, at man skulle holde igen med størrelserne, siger han.

Han synes dog, at et forslag om maksimalt 200 etagekvadratmeter var for småt i nogle områder. Derfor foreslår han 225 og 250 i disse.

Annonce

Skal ikke begrænse

Preben Friis-Hauge mener, at folk skal have lov til at have et stort sommerhus.

- Der findes stadig borgere, der er så godt ved muffen, at de har råd til at købe et stort sommerhus, hvor de kan samle hele deres familie én eller to gange om året, og så bliver det ikke udlejet ud over det. Sådan nogle familier findes også, og jeg synes, det ville være ærgerligt at begrænse dem, fordi der er nogle få eller mange, der misbruger det regelsæt, der gælder fra erhvervsstyrelsens side, siger han.

Han henviser til, at erhvervsmæssig udlejning ikke er lovlig i Danmark. Private må gerne udleje et sommerhus, men det må ikke få professionel karakter. Det mener Erhvervsstyrelsen er sket i forhold til nogle af de store sommerhuse og har derfor bedt sommerhusejerne stoppe. Det er Planklagenævnet nu ved at se på.

Preben Friis-Hauges pointe er, at han er optaget af, hvad han finder rimeligt over for dem, der ikke misbruger reglerne.

Niels Christiansen synes, at 250 kvadratmeter må være nok for dem, der ønsker et sommerhus, hvor de kan samle familien.

Annonce

Det samme som i Henne

Preben Friis-Hauge påpeger, at der nu må bygges lige stort i Henne og i Blåvand. Der må bygges 335 etagekvadratmeter alt inklusiv nogle steder i begge strandbyer nu.

Men Grundejerforening Henne Strand ønskede en lavere grænse tilbage i 2013, påpeger Niels Christiansen (K). JydskeVestkysten har kigget i de gamle høringssvar og konstateret, at det er korrekt.

- Når Henne heller ikke ønskede det, hvorfor skal vi så gentage den samme fejl? spørger han.


Det, der har været gennemgående fra grundejerforeninger, men også de mange folk, der har henvendt sig derude og sendt meninger ind - der var 180 høringssvar - var jo, at man skulle holde igen med størrelserne.

Niels Christiansen (K)
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Trekantområdet

VB-anføreren efter sejren over Sønderjyske: Vi viste, vi kan være med

Annonce