Annonce
Esbjerg

Politisk oprør fra vest: Borgmestre fra 10 kommuner vil ikke hænge på regning for Arne-pensionen

10 borgmestre fra det syd- og sønderjyske gør nu fælles front mod finansieringen af Arne-pensionen. Udover Esbjerg og Vejles borgmestre har borgmestre fra følgende kommuner skrevet under på brevet: Varde, Vejen, Billund, Tønder, Aabenraa, Fanø, Kolding, Haderslev. Collage: JV.
Esbjerg-borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) har samlet ni sydjyske borgmestre i fælles front. Borgmestrene vil ikke lade de unge betale for Arne-pensionen gennem besparelser på beskæftigelsesindsatsen, og derfor har de nu henvendt sig til beskæftigelsesministeren og Folketingets Beskæftigelsesudvalg.

En række af landets sydjyske kommuner gør nu fælles front mod den kommunale medfinansiering af S-regeringens store slagnummer i folketingsvalgkampen i 2019 - den såkaldte Arne-pension, der sikrer en ret til tidlig tilbagetrækning på arbejdsmarkedet.

Således har det oprør, der blev indledt på borgmesterkontoret i Esbjerg, nu vundet opbakning fra ni andre syd- og sønderjyske borgmestre, for i borgmesterflokken frygter man i lighed med Esbjerg Kommunes borgmester Jesper Frost Rasmussen (V), at det første kommunale afdrag på regningen for Arne-pensionen vil sende en stor gruppe af udsatte og sårbare unge ud af arbejdsmarkedet.

Arne-pensionen er en politisk aftale, der blev indgået mellem regeringen, Dansk Folkeparti, SF og Enhedslisten sidste år, og for kort tid siden afleverede Christiansborg-partierne så den første anvisning på, hvor regler og krav kan lempes, så kommunerne kan spare på den lokale beskæftigelsesindsats og medfinansiere Arne-pensionen. "En styrket og forenklet unge-indsats", er den første del-aftale døbt, men borgmestrene er overhovedet ikke enige i, at Arne-pensionen skal finansieres ved at skære i beskæftigelsesindsatsen for de unge, sådan som der lægges op til:

Annonce

- Vi frygter for de urimelige konsekvenser, den her aftale har for de unge. Med del-aftalen klipper regeringen kommunerne med et stort millionbeløb, så vi reelt ikke har andre muligheder end at skære ned på unge-indsatsen, hvis ikke vi vil lade andre velfærdsområder finansiere Arne-pensionen, konstaterer Jesper Frost Rasmussen.

Frygter det værste

De 10 borgmestre fra Esbjerg, Vejle, Varde, Vejen, Billund, Tønder, Aabenraa, Fanø, Kolding og Haderslev har derfor sendt et fælles brev til beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) og Folketingets Beskæftigelsesudvalg, hvor de beder ministeren om at sætte lovgivningen om den nye delaftale på pause og om foretræde for udvalget for at få mulighed for at give et dybere indblik i deres bekymringer for delaftalens konsekvenser.

- Det her er jo bare starten, vi er stærkt bekymrede for, hvad regeringens kommende delaftaler vil indebære for kommunerne og de borgere, som er i kontakt med landets jobcentre, forklarer Henrik Frandsen, borgmester i Tønder Kommune, mens Vejles borgmester, Jens Ejner Christensen, supplerer:

- Indsatsen for unge er særlig, da den ikke alene handler om at få den unge ud af sin aktuelle ledighed, men også i høj grad handler om, at den unge får grundlagt en solid og langsigtet tilknytning til arbejdsmarkedet. Derfor er det vigtigt, at de unge får den indsats, de har behov for, siger Vejle-borgmesteren.

Et regne-eksempel

Det konkrete resultat - hvis eksempelvis Esbjerg Kommune benyttede sig af den foreslåede "regel-forenkling" - ville være, at Esbjerg Kommunes Jobcenter til en begyndelse skulle skære ni stillinger og fjerne 40 procent af aktiveringstilbuddene for på den måde spare seks-syv millioner kroner i 2022 på indsatsen for unge ledige på uddannelseshjælp. Uddannelseshjælpen er en økonomisk støtte til ledige under 30 år, der ikke har en uddannelse, der umiddelbart giver adgang til et job.

De seks-syv millioner kroner er Esbjergs første afdrag på regningen, der på landsplan løber op i 1,1 milliarder kroner. Esbjerg Kommunes fulde andel forventes at lande på 20-22 millioner kroner.

I de nys afsluttede budgetforhandlinger i Esbjerg Kommune måtte forligspartierne - for de flestes vedkommende modvilligt - afsætte en pulje på i første omgang fire millioner kroner til afbødning af konsekvenserne af den kommunale regning for Arne-pensionen.

Annonce
Esbjerg For abonnenter

Presset på kommune stiger i sag om svigtede specialbørn: Foreninger tordner mod katastrofale forhold

Danmark

Onsdagens coronatal:overblikket over epidemiens udvikling

Annonce
Annonce
Annonce
Haderslev

Tyskerne er tossede med sønderjysk liebhaveri: Ejendomsmægler oplever stigning på 350 procent

Aabenraa For abonnenter

Byen kommer tættere på: Faxe Kalk er bekymret for udviklingen på havnen

Navne For abonnenter

Lars Koch Hertel var læge i Christiansfeld i mere end 30 år: Nu er han død 71 år gammel

Kolding

Ulovligt fiskeri opdaget i Kolding Fjord: Syv åleruser fundet tæt på havn - ejer står til bøde

Kommuner til atomaffald efterlyses: Hvem melder sig frivilligt?

Kolding For abonnenter

Beboere i landsby er bekymrede og retter kritik af botilbud efter brand: De tager ikke vores klager alvorligt

Varde For abonnenter

Han lægger historier på Facebook flere gange om dagen – men åbenheden dækker over en stor lukkethed

Thomas kørte i sin fars hjulspor: Boede i lastbil i to og et halvt år

Haderslev

Hesteavler frifundet i forældet straffesag: Snød banken for 700.000 kroner i hestehandel

Storfisker er træt af hetz og sælger mange fiskekvoter

Erhverv For abonnenter

Vognmand kæmpede for at holde lastbiler på vejen: Nu har mangel på chauffører tvunget ham til at sælge 15 lastbiler

Team Esbjerg For abonnenter

Team Esbjerg floppede: En helt igennem sjasket præstation

Sønderborg

Venstre vil tage statsministeren på ordet: - Vi skal turde frigøre folkeskolerne i Sønderborg

Annonce