Annonce
Sydjylland

Poolen i sommerhuset skal opvarmes med vindmøllestrøm

I udvalgte poolsommerhuse vil man opvarme vandet, når der er tilgængelig strøm fra vindmøller og stoppe opvarmningen, når strømmen kommer fra kilder med højere CO2-aftryk. Arkivfoto: Johan Gadegaard
Sommerhuse i Blåvand skal reducere CO2-udledningen markant ved at styre opvarmningen efter produktionen af vindenergi. Projektet er udtænkt af DTU sammen med Novasol.

Vestkysten: Varmeregningen er høj i sommerhuse med indendørs swimmingpool, for det koster mange penge at opvarme vandet til omkring 30 grader. Men der er penge at spare, og samtidig kan CO2-udledningen reduceres med op imod 30 procent, hvis overskudsproduktionen af vind- og solenergi bruges til at opvarme pool-vandet.

Det er idéen i et nyt projekt, som Danmarks Tekniske Universitet (DTU) og sommerhusudlejningsbureauet Novasol sætter i gang som et forsøg. I udvalgte poolsommerhuse i Blåvand vil man opvarme vandet, når der er tilgængelig strøm fra vindmøller, og stoppe opvarmningen, når strømmen kommer fra kilder med højere CO2-aftryk.

Besparelsen og CO2-reduktionen opnås gennem en relativ simpel styring. En sensorboks i sommerhuset kommunikerer med en central server, der ved hjælp af kunstig intelligens regner ud, hvornår det er optimalt at opvarme vandet.

En algoritme tygger sig gennem data fra vejrprognoser og sammenholder dem med oplysninger om udlejningen af sommerhuset. Serveren kan så give varmepumpen eller elpatronen i sommerhuset besked på at starte opvarmningen, når det er mest klimavenligt.

El-prisen svinger over døgnet og er dyrest, når der er rift om strømmen. Derfor vil sommerhusejere og -lejere kunne spare penge, hvis de opvarmer på andre tidspunkter. Der vil også være besparelser at hente, hvis energiafgifterne i fremtiden bliver reguleret efter CO2-belastningen.

Eftersom vandet holder på varmen i lang tid, mærker sommerhusgæsterne intet til den CO2-relaterede styring.

Annonce

Kæmpe batterier

Projektet, der hedder FED Flexibel Energy Denmark, skal køre i regi af Center Danmark, som er det nye nationale forskningscenter for grøn omstilling.

- I dag bliver vindmøllerne ofte stoppet, og dermed går masser af grøn strøm til spilde. Sommerhusinitiativet med Novasol betyder, at vi kan bruge sommerhusene som eksisterende kæmpemæssige batterier til lagring af grøn energi til brug, når strømmen er mere sort. Hermed kan vi med smart styring fremme den grønne omstilling her og nu, siger Henrik Madsen, leder af FED-projektet under Center Danmark, i en pressemeddelelse.

Han forklarer, at FED skal sikre, at fleksibiliteten i elnettet udnyttes og samtidig gøre os klogere på, hvordan Danmark bedst kan få balance mellem energiproduktion og -forbrug i den grønne omstilling og undgå at udbygge elnettet med for eksempel flere vindmøller.

Branding-fordele

Novasol håber at få brandingmæssige fordele gennem projektet, som bureauet ser som vejen til mere klimavenlige sommerhuse.

- Feriehusejere ville aldrig individuelt kunne etablere en løsning som den, de har modtaget gennem dette projekt. Man kan også godt forestille sig, at gæster fremover vil vælge det hus, hvor CO2-påvirkningen er reduceret betydeligt sammenlignet med de nærliggende sommerhuse, hvis lejen og beliggenheden er omtrent den samme, siger Thomas Kieldsen, der er group business development manager i pressemeddelelsen.

Han peger på, at Novasol har volumen til at udbrede løsningen til hele landet til bureauets cirka 1.000 sommerhuse med indendørspool.

- Hver især bruger over 30.000 kWh om året, så en 30 procents reduktion vil gøre en forskel, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Fortsæt nu endelig bare det gode arbejde

Det har siden september kostet et velfortjent klip i kørekortet, hvis politiet opdager, at du roder med din mobiltelefon, mens du kører bil. 6814 bilister har følt konsekvensen af den strammede lovgivning. Det er mange, men det er ikke en eneste for mange. Tvært imod. Det var på høje tid, at konsekvensen for åbenlyst uopmærksom adfærd i trafikken blev takseret hårdere. Politiet anslår, at op mod 30-35 procent af uheld og ulykker i trafikken skyldes uopmærksomhed. Mennesker kommer alvorligt til skade. Nogen kære dør. Fordi andre mener, at det er nødvendigt at læse en sms, kigge på Facebook, skrive en besked i Messenger, lede efter musik på Spotify. Mens bilen tordner afsted gennem landskabet. Det tager ikke meget mere end fire sekunder at læse en sms og besvare med et thumbs up, en smiley eller et hjerte. Mange af os har gjort det. Men fire sekunder er knap 60 meter hen ad vejen ved skolen. Det er knap 90 meter på landevejen. Og næsten 125 meter på motorvejen, hvor fartbegrænsningen er 110 kilometer i timen. I blinde. Det er livsfarligt, og selvfølgelig skal den slags ligegyldighed med andres liv og helbred koste noget mærkbart. Leder af færdselspolitiet ved Syd- og Sønderjyllands Politi, Knud Reinholdt, havde forventet, at flere ville lade mobilen ligge, da klippereglen trådte i kraft i september. Det forventede han med afsæt i erfaringer, fra dengang hastighedsforseelser begyndte at koste klip. Sådan er det desværre ikke gået. Der er ikke noget i antallet af klip, der tyder på bedring. Der er ikke noget i færdselspolitiets oplevelser, der tyder på det. I virkeligheden er det nok ikke så overraskende. Vi - og det vi gælder altså næsten os alle - har fået et helt utroligt tæt forhold til vores mobiltelefoner, og vi sætter den over venner, familie, koner og børn i masser af sociale sammenhænge. Der er det dog ikke strafbart, blot tankevækkende. I trafikken derimod skal vi ikke acceptere det. Det tog tid med alkohol og det at føre bil, men det blev dog med tiden totalt uacceptabelt. Vi må samme vej med mobilen, og vejen går over en række klippede kørekort. Klø på, kære politi. Vi trænger tydeligvis til kollektiv opdragelse, og den må være lidt hårdhændet. Hver og en af dem I klipper har fortjent det.

Annonce