Annonce
Sydjylland

Poolen i sommerhuset skal opvarmes med vindmøllestrøm

I udvalgte poolsommerhuse vil man opvarme vandet, når der er tilgængelig strøm fra vindmøller og stoppe opvarmningen, når strømmen kommer fra kilder med højere CO2-aftryk. Arkivfoto: Johan Gadegaard
Sommerhuse i Blåvand skal reducere CO2-udledningen markant ved at styre opvarmningen efter produktionen af vindenergi. Projektet er udtænkt af DTU sammen med Novasol.
Annonce

Vestkysten: Varmeregningen er høj i sommerhuse med indendørs swimmingpool, for det koster mange penge at opvarme vandet til omkring 30 grader. Men der er penge at spare, og samtidig kan CO2-udledningen reduceres med op imod 30 procent, hvis overskudsproduktionen af vind- og solenergi bruges til at opvarme pool-vandet.

Det er idéen i et nyt projekt, som Danmarks Tekniske Universitet (DTU) og sommerhusudlejningsbureauet Novasol sætter i gang som et forsøg. I udvalgte poolsommerhuse i Blåvand vil man opvarme vandet, når der er tilgængelig strøm fra vindmøller, og stoppe opvarmningen, når strømmen kommer fra kilder med højere CO2-aftryk.

Besparelsen og CO2-reduktionen opnås gennem en relativ simpel styring. En sensorboks i sommerhuset kommunikerer med en central server, der ved hjælp af kunstig intelligens regner ud, hvornår det er optimalt at opvarme vandet.

En algoritme tygger sig gennem data fra vejrprognoser og sammenholder dem med oplysninger om udlejningen af sommerhuset. Serveren kan så give varmepumpen eller elpatronen i sommerhuset besked på at starte opvarmningen, når det er mest klimavenligt.

El-prisen svinger over døgnet og er dyrest, når der er rift om strømmen. Derfor vil sommerhusejere og -lejere kunne spare penge, hvis de opvarmer på andre tidspunkter. Der vil også være besparelser at hente, hvis energiafgifterne i fremtiden bliver reguleret efter CO2-belastningen.

Eftersom vandet holder på varmen i lang tid, mærker sommerhusgæsterne intet til den CO2-relaterede styring.

Annonce

Kæmpe batterier

Projektet, der hedder FED Flexibel Energy Denmark, skal køre i regi af Center Danmark, som er det nye nationale forskningscenter for grøn omstilling.

- I dag bliver vindmøllerne ofte stoppet, og dermed går masser af grøn strøm til spilde. Sommerhusinitiativet med Novasol betyder, at vi kan bruge sommerhusene som eksisterende kæmpemæssige batterier til lagring af grøn energi til brug, når strømmen er mere sort. Hermed kan vi med smart styring fremme den grønne omstilling her og nu, siger Henrik Madsen, leder af FED-projektet under Center Danmark, i en pressemeddelelse.

Han forklarer, at FED skal sikre, at fleksibiliteten i elnettet udnyttes og samtidig gøre os klogere på, hvordan Danmark bedst kan få balance mellem energiproduktion og -forbrug i den grønne omstilling og undgå at udbygge elnettet med for eksempel flere vindmøller.

Annonce

Branding-fordele

Novasol håber at få brandingmæssige fordele gennem projektet, som bureauet ser som vejen til mere klimavenlige sommerhuse.

- Feriehusejere ville aldrig individuelt kunne etablere en løsning som den, de har modtaget gennem dette projekt. Man kan også godt forestille sig, at gæster fremover vil vælge det hus, hvor CO2-påvirkningen er reduceret betydeligt sammenlignet med de nærliggende sommerhuse, hvis lejen og beliggenheden er omtrent den samme, siger Thomas Kieldsen, der er group business development manager i pressemeddelelsen.

Han peger på, at Novasol har volumen til at udbrede løsningen til hele landet til bureauets cirka 1.000 sommerhuse med indendørspool.

- Hver især bruger over 30.000 kWh om året, så en 30 procents reduktion vil gøre en forskel, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Regionalt For abonnenter

Advokatundersøgelse uddeler kraftige tæv til tidligere VUC Syd-ledelse: Dårlig ledelse, inhabilitet og dokumentsjusk

Annonce