Annonce
Varde

Populær badesø får noget af en kold dukkert: Badning frarådes hele 2021

Det er sådan, vi kender Kvie Sø. En lavbundet sø og meget børnevenlig. Søen er nu i en så ringe en tilstand, at Varde Kommune ikke må anbefale badning i Kvie Sø i hele 2021. Arkivfoto: Joan Karlsen
Kvie Sø er i år i så ringe forfatning, at Varde Kommune hverken kan eller må anbefale badning i søen i hele 2021. Årsagen til E. Colibakterier fra ekskrementer og opblomstring af de giftige blågrønne alger er fortsat ikke fundet.

Kvie Sø: Ingen sommer uden en dukkert i Kvie Sø. Sådan har det været i århundrede for de lokale i Ansager og Skovlund og nu også de mange, der har sommerhus i området. Men badesæsonen er aflyst for i år.


Vi kan ikke anbefale badning i søen. Det er især i den nordlige del af søen, der er de største koncentrationer af E. Colibakterier.

Centerleder Klaus Bertram Fries, Naturcentret i Varde Kommune


Annonce

Kvie Sø er af Miljøstyrelsen kategoriseret som i ringe økologisk tilstand. Samme betegnelse får søen nu også i den internationale rangering af badevandskvalitet.

- Så kan vi ikke anbefale badning i søen. Det er det samme som at fraråde badning, siger centerleder Klaus Bertram Fries fra Naturcentret i Varde Kommune.

Det er E. Colibakterier fra ekstrementer og opblomstring af de giftige blågrønne alger, som er en stor og uløst udfordring.

Lukkede i fjor

I fjor lukkede Varde Kommune Kvie Sø to gange på grund af forhøjede værdier af E. Colibakterier og opblomstring af de giftige blågrønne alger. Sidstnævnte lukkede også for badningen en periode i 2019. Så Kvie Sø hiver efter vejret.

- Det er især i den nordlige del af søen, der er de største koncentrationer af E. Colibakterier, fortæller Klaus Bertram Fries.

Varde Kommune har sammen med eksterne firmaer i løbet af vinteren ledt efter forureningskilderne. Blandt andet om det skulle komme fra det offentlige toilet. Men det er der intet, der indikerer.

Som det ser ud nu, så er det intet, der tyder på, at forekomsten af tarmbakterier kommer fra fugle. Så øjnene er nu rettet mod mennesket. Og der er hyret et firma for at få nye øjne til at se på problemet.

Annonce

Røde toiletter

Inden for nogle få uger vil Varde Kommune sammen med rådgiverne igangsætte et større sporingsprojekt. Det vil ske ved at hælde et farvestof i toilettet i nogle af sommerhusene. I den forbindelse vil kommunen kontakte ejerne, ligesom den vil holde møde med grundejerforeningerne i området.

Håbet er, at utætheder eller fejltilslutninger af kloakledningerne kan afsløre kilden via sporstoffet, som formentlig vil være rødt. Der er tale om farvestoffet uranin.

Derudover vil Varde Kommune i løbet af hele sommeren fordoble antallet af badevandsanalyser til 20 for at følge udviklingen.

Du kan hjælpe

Varde Kommune er meget interesseret i at få henvendelse fra folk, der måske har en idé om, hvor forureningen stammer fra.

De kan kontakte Klaus Bertram Fries på telefonnummer 23848924 eller via e-mail klbf@varde.dk.

Annonce
Esbjerg

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Varde For abonnenter

Naboer til monstermøller: Vi føler os lidt klemte og kan ikke plante os væk fra 180 meter møller

Danmark

Søndagens coronatal: 1349 positive svar ud af 67.000 testede

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

REGIONALVALG

Tag kandidattesten til regionalvalget her

Annonce
Annonce
Annonce
Sønderborg

Landmand bruger droner til at bekæmpe ukrudtet: Sønderborg har teknologisk potentiale for at hjælpe landbruget med den grønne omstilling

Esbjerg For abonnenter

Rute 11: I 25 år har trafikken stort set ikke rykket sig ved Ribe

Esbjerg

49-årig fremstilles i Esbjerg: Sigtet for trusler mod Mette Frederiksen

Esbjerg

Webshop druknede i egen coronasucces: Efterlader milliongæld og erstatningskrav mod stifteren

Haderslev

Pølserne er tilbage i Finn's Pølsehus: Berit åbner Bedste's Hyggested til november

Esbjerg For abonnenter

Læser undrer sig: Hvorfor skal gravearbejdet tage så lang tid og spærre vejene helt af?

Varde

Ruder knust og alt gennemrodet ved to indbrud i landområde øst for Varde

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Esbjerg

Undersøgelse af gift-forurening i Esbjerg udvides: Kød, foder og mælk undersøges for sundhedsskadelige stoffer

KANDIDATTEST

Ved du, hvem du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Erhverv

Lige nu: Mange COOP-butikker er nede: - Jeg må stå og afvise folk i døren

Navne For abonnenter

25 dødsfald i Syd- og Sønderjylland i weekenden

Kolding

Spillehal udsat for røveri: To mænd med knive truede ansat til at udlevere penge

Annonce