Annonce
Aabenraa

Praksis i landsbysogn ramte langt forbi skiven

Søren Abildgaard, formand for Landsforeningen af menighedsråd, fortæller, at der er helt klare regler for habilitet og praksis ved fordeling af håndværkeropgaver. Foto: Henrik Petit
Inhabilitet og manglende indhentning af tilbud matcher ikke anbefalingerne fra Landsforeningen af menighedsråd.

Holbøl: Den praksis, det tidligere menighedsråd i Holbøl har benyttet sig af, når der skulle findes håndværkere, stemmer ikke overens med retningslinjerne fra Landsforeningen af menighedsråd.

Habilitetsreglerne er helt klare, når et medlem af menighedsrådet kan lukrere på en sag.

- Det er ikke menighedsrådsformanden, men menighedsrådet, der bestemmer, og i sager, hvor man selv har en økonomisk interesse i sagens udfald, kan man ikke deltage i behandlingen og være med i beslutningen, siger Søren Abildgaard, formand for Landsforeningen af menighedsråd - en interesse- og arbejdsgiverorganisation for landets cirka 1.700 menighedsråd.

Annonce

Det siger loven

  • Menighedsrådslovens paragraf 26 omhandler habilitet: Menighedsrådet træffer beslutning om, hvorvidt et medlem har en sådan interesse i en sag, at medlemmet er udelukket fra at deltage i menighedsrådets forhandling og afstemning om sagen. Det pågældende medlem er ikke udelukket fra at deltage i forhandling og afstemning om sin inhabilitet. Beslutningen kan indbringes for biskoppen.
    • Stk. 2. Et medlem skal underrette menighedsrådet, hvis der foreligger forhold, der kan give anledning til tvivl om medlemmets habilitet.

Enige med provstiudvalg

I Holbøl har man ikke prioriteret at indhente tilbud på håndværkeropgaverne, før man fik en påtale fra provstiudvalget. Derfor kunne menighedsrådsformand Per Ihle i sin egenskab af malermester i perioden fra 2012 til 2018 stå for samtlige maleropgaver til en samlet værdi af 360.000 kroner.

I Aabenraa Provsti er reglerne ikke til at tage fejl af. Der skal indhentes to, helst tre tilbud på opgaver for over 50.000 kroner, og Landsforeningen af menighedsråd er helt på linje.

- Det er den normale fremgangsmåde, og det er også det, vi anbefaler fra Landsforeningen af menighedsråd, når det er opgaver af en vis størrelse, siger Søren Abildgaard.

Formanden understreger dog også, at man ikke skal være afskåret fra at udføre opgaver som håndværker i et sogn, hvor man sidder i menighedsrådet.

Spillereglerne skal bare overholdes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Derfor skal vi turde drømme stort

Martin Braithwaite er en god fodboldspiller, og det har han været i mange år. Ellers bliver man ikke førsteholdsspiller i Esbjerg fB, professionel i Frankrig, England og Spanien. Man bliver ikke landsholdsspiller. Det krævet særligt talent og særlig arbejdsomhed. Men et vildt, vidunderligt og vanvittigt klubskifte fra en spansk bundklub, Leganés, til en af verdens allerstørste, mest mytiske fodboldklubber, FC Barcelona, ændrer alligevel alt. 28-årige Martin er ikke længere bare en dygtig fodboldspiller, han er en stjerne, katapulteret ind på lystavlen hos stort set alle danskere. I løbet af en uge. Vi skriver sjældent om fodbold på denne plads, det bliver ikke omdrejningspunktet herfra. Men der er noget i den historie, som er værd at hæfte sig ved. Den er enormt inspirerende. Historien om en ung knægt fra Esbjerg, der – når man hører alle anekdoterne, der dukker frem nu, og det er mange - altid har haft en stålsat tro på sig selv, et mod til at sætte ambitionerne højt og en ukuelig vilje til at forfølge dem. Vejen til Barcelona har ikke været let. Der har været omveje, og der har været kampe og klubophold undervejs, som var mindre vellykkede. Men han holdt fast. Så mens alverden var ved at tabe underkæben, da knægten fra Esbjerg lørdag eftermiddag stod klar på sidelinjen på Camp Nou, Barcelonas hjemmebane, klar til at gøre sin debut som Messis holdkammerat, var hovedpersonen afklaret. Det var jo lige præcis det scenarie, han havde forestillet sig i mange år. Det starter med en drøm. Man når ingen steder uden, i fodbold, i politik, i erhvervslivet, i skolen, i livet. Det kræver mod at drømme stort. Det kræver fantasi. Selvfølgelig kræver meget mere end det at se drømme blive til virkelighed. Der er ganske givet flere knuste drømme end det modsatte derude, så meget desto mere er der grund til at nyde øjeblikket, når det lykkes en af vores egne at indfri en vild drøm. Mærke det. Glæde sig. Kan man komme fra et ungdomsfodboldhold i Sædding-Guldager til førsteholdet i FC Barcelona, kan alt ske. Drøm det. Drøm stort. Og gå efter den. Tænk sig; det kunne jo være, at også din gik i opfyldelse.

Danmark

Podcast: Tre tophold kæmper om oprykning fra 1. division - hvem trækker det længste strå?

Annonce