Annonce
Esbjerg

Rebekka-Liv er træt af turister med fuckfingre og knyttede næver: - Jeg har aldrig set noget lignende

Rebekka-Liv Schmidt er vred over den måde, turisterne påvirker livet som borger på Fanø. Hun mener ikke, at rammerne er gode nok til at håndtere de mange turister. Privatfoto
Der er nærmest krig mellem turisterne og fastboerne på Fanø, fortæller Rebekka-Liv Schmidt, der har boet hele sit liv på den populære ø. Og et af krigens helt store slag kæmpes netop nu ved færgelejet i Esbjerg, hvor turisterne, ifølge hende, gør livet som øboer sværere at leve.
Annonce

Esbjerg: - Jeg troede ikke mine egne øjne, siger Rebekka-Liv Schmidt om første gang hun så en turist vifte med sin langfinger i vrede over, at hun brugte sit Ø-Bizz og sneg sig foran i færgekøen gennem den bane, der er forbeholdt indbyggerne på Fanø.

Rebekka-Liv bor på Fanø med sin kæreste og fire børn, men arbejder i Esbjerg som socialpædagog og er derfor dybt afhængig af at kunne komme med færgen. Hun er en af de mange pendlere fra Fanø, der i disse dage oplever store problemer ved færgelejet i Esbjerg, og Rebekka-Liv har indtil flere gange oplevet chikane fra turister, der føler sig snydt i køen.

- Nogle gange er det fuckfingre og knyttede næver, og andre gange bliver adgangen til ø-banen ganske enkelt spærret. Forleden var jeg nødt til at forlade mine børn i bilen for at tage en snak med en af de ansatte. Han sagde, at der havde været problemer hele dagen, men at jeg bare skulle køre igennem. Så ville han tage øretæverne. Det er jo helt vanvittigt, at det skal være sådan. At man som borger ikke engang kan komme hjem, siger hun og siger, at hun ikke ved om hun skal grine eller græde.

- Det er jo et kæmpe cirkus. Det er næsten en turistattraktion i sig selv. Men det er det, der er sørgelig ved at være fastboer. Vi er ikke på ferie. Vi er ikke i Lalandia. Det er så træls, at hver gang turisterne kommer tilbage, så er der ballade og ventetid og problemer. Og særligt i år med bekymringen for corona.

Annonce

Mange løsninger

Når Rebekka-Liv ikke er i bil, så bruger hun sin cykel. Men her er der i disse uger også problemer ved færgen.

- Som øboer skal vi jo stå i samme kø som alle andre, og det er altså frygteligt, hvis man skal have en hverdag til at fungere. Jeg har et barn, der skal hentes inden klokken 14, og det er i forvejen lidt knebent med arbejde, men lige nu er det nærmest umuligt at komme med færgen. Der burde være en række til fastboere, siger hun og kommer med flere forslag til, hvordan udfordringerne ved færgen kunne mindskes.

- Der burde være bedre parkeringsforhold på Esbjerg-siden for os fastboere og så skulle der skiltes langt bedre ved betalingsautomaten, så der ikke er tvivl om, at vi godt må køre foran. For det må da være træls for turisterne at blive overhalet, men vi skal altså have en hverdag til at fungere.

Annonce

Vildeste sommer

Netop forholdet mellem turister og fastboere er på grund af den meget hektiske sommer, som vi lige nu gennemlever, blevet ekstra betændt, mener Rebekka-Liv Schmidt.

- Det er en farlig debat for der er næsten krig mellem turister og fastboere. Men det er der ingen grund til. Man skal jo bare skabe nogle rammer så vi alle kan være her. Som borger på Fanø ved man jo godt, at turisterne er en del af livet, men det kan ikke være rigtigt, at det skal foregå på denne måde, siger Rebekka-Liv, der har boet på øen i hele sit 43 år lange liv. Alligevel har hun aldrig oplevet en sommer med så mange mennesker og så meget ballade som i år.

- Det er meget voldsomt og ubehageligt. Jeg har ondt i maven hver gang jeg skal hjem med færgen, fordi jeg ikke aner, hvad der kommer til at ske. Jeg bliver hamrende stresset og presset fordi jeg også har en tidshorisont som mor. Og vi overvejer at flytte væk på grund af turisterne og de mange køer, de skaber. Vi gider ikke mere.

Om sagen

Regeringens beslutning om at give gratis færgeoverfart for fodgængere til blandt andet Fanø har skabt en voldsom strøm af turister til øen. Dertil skal lægges, at flere danskere vælger at holde ferie i Danmark på grund af coronakrisen.

De mange gæster har lagt Fanøfærgen under et enormt pres.

Flere fastboere fra Fanø oplever at blive chikaneret af turister ved færgelejet i Esbjerg, når de bruger deres Ø-Bizz til den bane, hvor de får fortrinsret.

Der bliver råbt skældsord, sendt håndtegn og i visse tilfælde blokeres adgangen til Ø-banen.

Der er også udfordringer for de pendlende fastboere, der er på cykel eller gåben, da man grundet presset på færgen ikke kan være sikker på at komme med hver gang.

Et andet problem er, ifølge flere øboere, at der ikke er mulighed for at parkere en bil på Esbjerg-siden nær færgelejet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Haderslev

Lille Bent blev reddet mange gange - selv havde han kun ét ønske: - Bare, jeg dog snart må dø, så jeg kan være sammen med min mor!

Annonce