Annonce
Danmark

Regeringen vil bygge over 20.000 almene boliger i store byer

- Vi har brug for endnu flere boliger, som er til at betale. Derfor vil regeringen gøre det muligt at opføre mere end 20.000 flere almene boliger over de næste 10-15 år. De fleste vil blive bygget i de større byer, siger statsminister Mette Frederiksen (S) i Folketinget. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Statsministeren savner en tid, da folk boede sammen på kryds og tværs, da det giver mere forståelse for andre.

Er man førstegangskøber med et almindeligt job, kan det være vanskeligt at finde en bolig i en af landets større byer, og regeringen vil foreslå, at der bygges flere almene boliger, siger statsministeren i sin åbningstale.

- Vi har brug for endnu flere boliger, som er til at betale. Derfor vil regeringen gøre det muligt at opføre mere end 20.000 flere almene boliger over de næste 10-15 år, siger Mette Frederiksen (S) i Folketinget.

Som eksempel på det aktuelle problem med boliger nævner statsministeren Nørrebro i København.

Annonce

Her koster en gennemsnitlig treværelses lejlighed ifølge salgsannoncer hos større ejendomsmæglere mellem 4 og 6 millioner kroner. En tilsvarende ejerlejlighed koster 3-5 millioner i Aarhus.

- Hvis de er førstegangskøbere, så er det svært. Virkelig svært, siger Mette Frederiksen.

- Danmarks hovedstad er en by, hvor folk rent faktisk lever og bor. Endnu. Det er godt. Og når man ser rundt i verden, er det ingenlunde en selvfølgelighed. Men der er alligevel et problem. Et stort problem. Mange har ikke længere råd til at bo i vores alle sammens hovedstad, uddyber hun.

I åbningstalen kobler statsministeren manglen på billige boliger i de større byer med sammenhængskraft.

Hun citerer digteren Søren Ulrik Thomsen, der beskriver 1970’ernes blandede kvarterer, hvor kontorister, akademikere og "mærkeligt gennemsigtige eksistenser" boede dør om dør.

At bo dør om dør giver, siger Mette Frederiksen, en forståelse for andre menneskers vilkår.

Liberal Alliances leder, Alex Vanopslagh, mener, at problemet har rod i, at der i almindelighed ikke bygges tilstrækkeligt mange boliger i København, og at for mange af dem, som bygges, er for store.

- Og så er der en stærk venstrefløj i København, der stemmer nej, hver gang man skal bygge i højden, eller bygge i nærheden af en frø eller inde i byen. Det gør, at der er færre boliger, end der ellers kunne være, og det presser priserne i vejret, siger han til TV 2 efter åbningstalen.

Især Københavns Kommune har flere gange tidligere meldt ud, at man ville opføre billige boliger, men det er ofte ikke lykkedes at indfri visionerne.

- Det er jo flertallet i Folketinget, der laver lovene og bevilger pengene, og derfor har det været enormt svært at nå i mål, siger boligminister Kaare Dybvad (S).

- Hvis vi rækker hånden ud til Folketingets partier og håber at få et flertal for at lave en ambitiøs politik for at sikre billige boliger i hovedstaden, så håber vi også, at vi gennem lovgivning og økonomi kan understøtte, at vi denne gang kan komme i mål, tilføjer han.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Varde For abonnenter

12-årig datter til sin mor: Hvis far stiller op som borgmester igen, flytter jeg hjemmefra

Navne For abonnenter

Efter 20 år som førstemand er det snart slut: - Som borgmester står du forrest, når der er fest - men også når der falder brænde ned

Aabenraa

Efter fund af skader på de 466 nye popler: Planerne for poppelalleen må udskydes

Esbjerg

Stormløb mod berømt mange-millionærs hus: 400 troppede op

DF-hovedbestyrelsesmedlem udfordrer Messerschmidt i formandsvalg

Esbjerg For abonnenter

En hel togkupé undlod at tage mundbindet på mellem Esbjerg og Odense: Nu kalder andre borgere deres opførsel 'svinsk' og kræver reglerne overholdt

Esbjerg

Terrorsigtede mødre skal fortsat sidde fængslet

Kolding

Voldsomme billeder: Op mod 30 brandfolk kæmpede med stor gårdbrand

DF slår revner - er det Fremskridtspartiet om igen?

Ribe Esbjerg HH For abonnenter

Hvor er han altså bare vild inde i målet: Søren Rasmussen burde mindst tage fem år mere

Haderslev For abonnenter

76-årig blev igen dømt for bombetrusler mod Gram Slot

Billund

Sæsonens første håndboldskuffelse: Grindsted smed et point væk i København

Annonce