Annonce
Esbjerg

Rektor og politiker tordner mod privat læreruddannelse: - Vil være en katastrofe for Esbjerg

Anders Kronborg (S) frygter, at en privat læreruddannelse i Herning vil have negative konsekvenser for Esbjerg.
Både rektor på UC SYD, Birthe Friis, og det lokale folketingsmedlem Anders Kronborg (S) kritiserer det forslag om etablering af en privat læreruddannelse, som torsdag blev behandlet i folketingssalen. De frygter, at det vil kannibalisere læreruddannelsen i Esbjerg og skade byen. Venstres Ulla Tørnæs afviser kritikken.

ESBJERG: Hvis det står til en række folketingsprofiler, deriblandt lokalt valgte Ulla Tørnæs, skal der etableres en ny privat læreruddannelse i Danmark.

Uddannelse skal med et fokus på dannelse og åndsfrihed ses som et alternativ til den allerede eksisterende læreruddannelse, og kan ifølge flere meget vel ende med at blive placeret i Herning.

Torsdag blev et beslutningsforslag, der er fremsat af Venstre, Radikale Venstre, Dansk Folkeparti og de Konservative, så behandlet i folketingssalen, og som det ser ud lige nu, er der et flertal bag udformningen af en lov, der kan placere en ny læreruddannelse i Herning.

Annonce

Kannibalisering

Men en sådan beslutning vil ifølge det lokale folketingsmedlem Anders Kronborg (S) have store konsekvenser for Esbjerg. Og blandt andet derfor er Socialdemokratiet imod forslaget.

- Jeg er meget nervøs over det her, da det vurderes fra ministeriet, at det vil resultere i en negativ udvikling for optaget på læreruddanelsen i blandt andet Esbjerg. Det er farligt ikke bare for den lokale læreruddannelse, men også for selve byen. Derfor er jeg også nødt til at råbe vagt i gevær, siger Anders Kronborg, som i stedet ønsker en debat om, hvordan man kan styrke læreruddannelsen.


Vi kigger ind i en årrække, hvor det sydvestjyske område kommer til at mangle lærere, og derfor vil det være decideret åndssvagt, hvis vi skal skære i optaget. Flere går på pension, og så har lærerområdet samme problem som mange andre hernede. Det er svært at tiltrække folk. Derfor er vi nødt til selv at uddanne lærere, så etableringen af en uddannelse i Herning vil være en katastrofe

Birthe Friis Mortensen, rektor på UC SYD


- Vi har i forvejen nogle gode læreruddannelser i Danmark, og vi skal have uddannelser uden for de store byer, men jeg har svært ved at forstå det fornuftige i at skabe et helt nyt uddannelsestilbud i Herning, som helt åbenlyst vil skade de eksisterende. Det vil kannibalisere uddannelserne i de omkringliggende byer, og det mener jeg er meget ærgerligt og uhensigtsmæssig, siger Anders Kronborg (S) og tilføjer, at han i går tog kontakt til blandt andre Esbjergs borgmester, Jesper Frost Rasmussen, for at drøfte sagen.

Annonce

En uhørt katastrofe

Birthe Friis Mortensen, som er rektor for UC SYD, der huser det sydvestjyske områdes eneste læreruddannelse, mener ligesom Anders Kronborg, at en alternativ uddannelse i Herning vil være skadelig for området.

På UC SYD i Esbjerg frygter rektor Birthe Friis Mortensen, at en ny uddannelse i Herning vil få katastrofale følger. Foto: UC Syd

- Vi kigger ind i en årrække, hvor det sydvestjyske område kommer til at mangle lærere, og derfor vil det være decideret åndssvagt, hvis vi skal skære i optaget. Flere går på pension, og så har lærerområdet samme problem som mange andre hernede. Det er svært at tiltrække folk. Derfor er vi nødt til selv at uddanne lærere, så etableringen af en uddannelse i Herning vil være en katastrofe, siger Birthe Friis Mortensen, der kalder det politiske forslag ”uhørt”.

- Det er et brud med dansk uddannelseslovgivning, og det vil være et helt nyt fænomen i dansk politik, hvis man lykkes med at gennemtrumfe det. Der er en række love og bekendtgørelser, der sikrer kvaliteten af en uddannelse, som man skal leve op til. Det er der intet af her. Derfor er det et meget mærkeligt forslag, siger hun.

Annonce

Ikke en konkurrerende uddannelse

Ulla Tørnæs (V), der er en af de politiske kræfter bag forslaget, slår fast, at man endnu ikke har taget endelig stilling til den geografiske placering af en privat læreruddannelse. Og hun afviser, at man skulle have et ønske om at udkonkurrere de allerede eksisterende uddannelser.

- Det kan jeg blankt afvise. Uddannelsen vil have en helt anden profil, der har til hensigt at tiltrække studerende, som ikke kan se sig selv på de professionshøjskoler, hvor læreruddannelsen ligger i dag. Uddannelsen skal ses som et supplement, siger Ulla Tørnæs.

Hun og de andre bag forslaget har fundet inspiration i Den Frie Læreruddannelse i Ollerup på Fyn, der på flere måder adskiller sig fra den traditionelle læreruddannelse.

- Den er et tilrettelagt efter et andet værdigrundlag og nogle andre elementer, og det skal den nye uddannelse også være. På Fyn har man haft held til at tiltrække unge fra andre områder af landet, og der er for eksempel flere studerende fra København end fra Fyn på uddannelsen. Så derfor vil den ikke som sådan konkurrere med omkringliggende uddannelser, siger Ulla Tørnæs, der er uddannelsesordfører for Venstre.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Tønder

Tønder på skrump: Befolkningstallet rasler ned og det er Tønders egen skyld, mener ansvarlig politiker

Annonce