Annonce
Esbjerg

Rudiengaard forstår ikke byrådskollegers corona-udmelding: Fuldstændig gak i låget

Preben Rudiengaard forstår ikke udmeldingen fra to andre medlemmer i Sundhed & Omsorgsudvalget omkring en coronasmittet mand fra plejehjemmet Karstensminde i Gredstedbro. Arkivfoto: Jacob Schultz
Byrådsmedlem og medlem af kommunens Sundhed & Omsorgsudvalg, Preben Rudiengaard(V), kalder det både gak i låget og pinligt, at to medlemmer af samme udvalg mente, det havde været forsvarligt at sende en coronapatient ind på plejehjemmet Karstensminde i Gredstedbro.

Gredstedbro: Medlem af Esbjerg Kommunes Sundhed & Omsorgsudvalg, tidligere embedslæge Preben Rudiengaard(V) lægger ikke fingre imellem, når han skal kommentere på, at udvalgskollegerne Ulla Koman-Mejer(S) og Nini Oken (S) mener, at det havde været forsvarligt at sende en 90-årig, coronaramt mand tilbage til det private plejehjem, Karstensminde, i Gredstedbro.

- Det er jo fuldstændig gak i låget.

Preben Rudiengaard har som tidligere embedslæge beskæftiget sig indgående med blandt andet smitsomme sygdomme, og han slår fast, at hvad enten, der er tale om et privat eller kommunalt plejehjem, vil man ikke have patienter smittet med coronavirus ind.

- De skal ikke ind på et plejehjem, og bliver en beboer testet positiv, skal vedkommende sendes til kommunens isolationspladser på Højvang, hvor man har 11 pladser til netop dette formål. Får vi patienter med corona ind på vores plejehjem, kan vi slet ikke styre processen længere, siger Preben Rudiengaard, der mener, at Ulla Petersen fra Karstenminde har disponeret fuldstændig rigtigt.

Havde hun valgt at sende den 90-årige beboer tilbage til Karstensminde, havde han også reageret.

- Var han kommet tilbage til Karstensminde, havde jeg personligt ringet til Styrelsen for Patientsikkerhed for at få dem til at gribe ind, siger han.

Annonce

Vendt tilbage

Plejehjemsleder Ulla Petersen sad efter krydstogtet i karantæne med tre beboere på henholdsvist 90, 91 og 88 år.

Den coronaramte Kjeld Christensen er i dag hos familien i Nordjylland. Hans kone Esther måtte på sygehuset under karantæneopholdet, og efter ophold på sygehuset er hun vendt tilbage til Karstensminde efter at være testet negativ for corona. Dermed er Ulla Petersen nu i karantæne i sommerhuset i Søndervig med én beboer.

Det er sygehuset og sundhedsmyndighederne, der har sagt god for, at kvinden er vendt tilbage til Karstensminde. Preben Rudiengaard mener det er forsvarligt at sende hende tilbage, når beslutningen er taget af fagpersonale på et sygehus. Han forklarer, at kvinden er testet negativ, og hvis der senere skulle vise sig symptomer, vil hun blive flyttet til et ophold på Højvang.

Pinligt

Preben Rudiengaard var tirsdag morgen i online-kontakt med en lang række politikere fra byrådet, der alle reagerede på, at Nini Oken og Ulla Koman-Mejer i en artikel i JydskeVestkysten fandt det forsvarligt at sende 90-årige Kjeld Christensen, der er blevet testet positiv for coronavirus efter ophold på krydstogtskibet Costa Luminosa, tilbage til Karstensminde, hvis han insisterede på at komme tilbage til sin lejlighed på Karstensminde.

Efter krydstogtet tog Ulla Petersen og de tre plejehjemsbeboere direkte i karantæne i et sommerhus i Søndervig. Kjeld Christensen er nu i karantæne ved familien i Nordjylland, og kommer først tilbage i sin lejlighed på Karstensminde, når han er helt smittefri, og selv om Kjeld Christensen slet ikke endte med coronavirus på Karstensminde, forstår Preben Rudiengaard ikke, hvordan to politikere i kommunens sundhedsudvalg kan mene, at man godt kunne have sendt ham tilbage, hvis han havde insisteret.

- Jeg synes faktisk det er pinligt, at de to politikere kan komme med sådanne udsagn når i en kommune sidder med et politisk ansvar, at de så kan melde ud som de gør, siger Preben Rudiengaard.

Den bedste pleje

Nini Oken og Ulla Koman-Mejer kan som udgangspunkt godt forstå Preben Rudiengaards holdning om ikke at sende en coronasmittet patient tilbage til et plejehjem.

- Man skal selvfølgelig finde den bedste løsning, og vi kan da godt forstå, at det ikke er den optimale løsning at sende en coronapatient ind på Karstensminde, siger Ulla Koman-Mejer, der stadig mener, at sagen er en form for ansvarsforflygtigelse fra Karstensmindes side, og at det er det, der for de to politikere hele tiden har været kernen i sagen.

- Vi er ikke sikre på, at det var den bedste løsning for en, de har et ansvar for. Jeg synes umiddelbart, det lyder langt at sende en 90-årig patient med coronavirus til Nordjylland i stedet for at blive i sommerhuset eller få ham til en isolationsplads på Højvang, men jeg ved ikke, hvad den bedste løsning er i forhold til at sikre den bedste pleje, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce