Annonce
Esbjerg

Så er arbejdet skudt i gang: Politikere sender tommel op til Europas største brintfabrik og 300 nye job i Esbjerg

Med en milliardinvestering vil det schweiziske energiselskab H2 Energy Europe bygge Europas største PtX-anlæg i Veldbæk syd for Esbjerg – et anlæg, der skal bruge strøm fra vindmøller til at omdanne grøn elektricitet til brint, som kan bruges direkte i lastbiler og anden tung landtransport. Allerede i 2024 skal anlægget producere. Arkivfoto: Christer Holte/Business Esbjerg
Plan & Miljøudvalget besluttede tirsdag at sætte gang i udarbejdelsen af det plangrundlag, der skal bane vejen for det schweiziske energiselskab H2 Energy Europes milliardinvestering i Europas største PtX-anlæg i Esbjerg, som efter planen skal stå klar i 2024.

Esbjerg: Det skortede ikke på begejstring hos energi-, forsynings- og klimaminister Dan Jørgensen (S), da det kom frem, at det schweiziske energiselskabet H2 Energy Europe har købt en stor grund i Veldbæk ved Esbjerg på knap 11 hektar - 110.000 kvadratmeter - med henblik på at bygge et af Europas største PtX-anlæg til omdannelse af strøm fra havvindmøller til brint.

Fuldt udbygget vil anlægget årligt kunne producere 90.000 ton brint, som kan bruges til den tunge del af transportsektoren, og dermed er Esbjerg ikke bare med til at sikre den grønne omstilling, men styrker også sin position som bæredygtig energimetropol.

Plan & Miljøudvalget nikkede på sit møde tirsdag til at sætte gang i planarbejdet for det store areal, der afgrænses af Tjæreborgvej mod syd, Søndre Novrupvej mod nord, Veldbæk Industrivej mod øst og Esbjergmotorvejen mod vest, hvor fabrikken skal bygges.

Annonce

En af fordelene ved at omdanne grøn vindmøllestrøm til brint er, at energien derved kan lagres. Så når vindmøllerne producerer mere strøm, end der kan aftages, kan energien oplagres i form af brint og anvendes på et senere tidspunkt. Danmark får dermed selv glæde af strømmen frem for at sælge den billigt til vore naboer i Norge og Tyskland.

Brintbiler fungerer ved at føre brint ind i en brændselscelle, hvor brint og ilt blandes, hvilket skaber elektricitet. Restproduktet ved processen er vand, og dermed er det muligt at skabe energi uden CO2-udledning.

- Med Esbjergs ambitioner om at være den bæredygtige EnergiMetropol er det jo meget interessant, at flere virksomheder ser vores område som optimal i forhold til at etablere Power-to-X faciliteter. Det styrker kommunen, at vi er med helt i front af den grønne omstilling. Nu begynder processen med lokalplanen, og her vil der selvfølgelig også være en høringsperiode. I den forbindelse planlægger vi et borgermøde, da vi ved, at der er mange borgere, som er interesserede i at høre mere om denne type virksomhed, siger formand for Plan & Miljøudvalget, Karen Sandrini (S).

Risikovurdering

H2Energy har etableret et mindre anlæg i Schweiz, som baserer sig på samme produktion, som det er planen at gennemføre i Esbjerg blot i større skala, hvor anlægget altså bliver et af de største i Europa.

Der har løbende været udtrykt bekymring for omgivelsernes sikkerhed omkring et sådant anlæg på grund af produktionen, oplagringen og transporten af brint. Derfor skal der foregå en  fuld risikovurdering, inden projektet kan godkendes. Risikovurderingen baseres på en sikkerhedsrapport, en basis-tilstandsrapport og en beredskabsplan, som leveres til Miljøstyrelsen, der er myndighed på området.

Myndighedsbehandlingen af Power-to-X-anlægget sker i et samarbejde mellem Esbjerg Kommune og Miljøstyrelsen.

Annonce

Flere myndigheder ind over

Mens Esbjerg Kommune står for at udarbejde lokalplanen for området, er Miljøstyrelsen ansvarlig for at gennemføre en miljøvurderings-proces og meddele godkendelse til selve produktionsanlægget.

- I processen vil der ske en grundig afdækning af miljøforholdene, herunder også sikkerheden omkring produktionen. Sikkerheden vil blive vurderet i et tæt samarbejde mellem Miljøstyrelsen og de øvrige risikomyndigheder, inden der kan opnås miljøgodkendelse til projektet, siger kontorchef Morten R. Østergaard fra Miljøstyrelsen.

De øvrige risikomyndigheder omfatter Sydvestjysk Brandvæsen, Beredskabsstyrelsen, Arbejdstilsynet og Syd- og Sønderjyllands Politi.

Den gældende lokalplan for området indeholder bestemmelser om grundvandsbeskyttelse, men de pågældende vandindvindings-boringer anvendes ikke længere til drikkevand, men alene til industriformål. Derfor skal der nu udarbejdes en ny lokalplan.

Det er her i dette knap 13 hektar store område, at det nye PtX-anlæg skal ligge. Kort: Googlemaps.

Stor plan udrulles

H2 Energy Europe er en erfaren aktør på Power-to-X-fronten, da virksomheden allerede producerer grøn brint i Schweiz og har 50 brintlastbiler på vejene, mens yderligere 1.600 forventes at blive leveret indenfor de næste fem år. Derudover har virksomheden et netværk af brinttankstationer i samarbejde med store aktører som Hyundai, Alpiq og Linde. Det er også en del af planen, at brintlastbiler og brinttankstationer skal være en del af H2 Energy Europe’s brintbaserede økosystem i Danmark.

Clifford zur Nieden, direktør i H2 Energy Europe, sagde i forbindelse med offentliggørelse af planerne i Esbjerg, at "indførelsen af brintlastbiler på sigt vil hjælpe Danmark med at nå sine klimamål. Vi har en tostrenget plan, som indeholder et øjeblikkeligt fokus på at producere grøn brint i mindre skala ved udgangen af 2022, så de første brintlastbiler kan være på de danske veje. Det er efterfulgt af en potentiel implementering i massiv skala fra 2024, hvor det forventede 1GW-anlæg kan være fuldt operationelt".

Annonce
Esbjerg For abonnenter

Efter 45 år i strandvejs-villa med havudsigt er tidligere minister flyttet ind i penthouselejlighed i indre by med sin hustru: Nu har han et godt råd til andre

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland

Nyd den 182 kilometer lange rute: Denne video tager dig med på Tour de France-stjernernes 3. etape hele vejen fra Vejle til Sønderborg - se om de kommer forbi dit hjem

Varde For abonnenter

I 12 år lå Heidi bundet til sin seng af smerter: Pludselig fik hun et syn og hørte en stemme – og nu er hun helbredt

Kultur

For 50 år siden fik grand prix-stjernen fra Ansager sin debut i barndomsbyen: - Jeg spillede og sang af hjertets lyst, og det er jo aldrig en dårlig indgang til tingene

Aabenraa

Politiet søger ung mand med rød kasket efter mystiske brande: - Vi er interesserede i at tale med ham

Jørn frygter, han dør, før han får svar: Nu tager patienter sagen i egen hånd

Kolding For abonnenter

Beboer i kolonihave, hvor lig blev fundet nedgravet: Gerningsmænd kan have efterladt seddel om gravearbejde

Erhverv For abonnenter

Nabo til populært naturområde fandt døde havørreder i massevis på sin gåtur: Her er forklaringen

For abonnenter

Fynbo med fem robotfirmaer: Søren Juul køber op og skyder mange flere penge ind i robotterne

Varde

Maibritt vil kickstarte spritnyt projekt: Frivillige skal hjælpe ofre for seksuelle overgreb

Skoleskydernes yndlingsvåben i USA er som et legosæt og fås også i lyserød

Aabenraa

To brande anmeldt tæt på hinanden med 10 minutters mellemrum: Politiet søger vidner

Sønderjylland For abonnenter

Mindre sønderjysk by er blevet tre nye reality-stjerner rigere: Deres familier rammes også af det

Kolding

Uhyggeligt solouheld: To unge mænd påkører træ

Annonce