Annonce
Varde

Så er det besluttet: Sådan skal du sortere dit affald i fremtiden

Fagkoordinator Jens Stræde Bondesen fra Din Forsyning havde faktisk lovet, at vi allerede i år ville få en rød spand til farligt affald. Men den røde spand udleveres først i foråret 2023 i forbindelse med, at hele affaldsordningen ændres på en gang. Arkivfoto: Henrik Reintoft
Din Forsyning har nu lagt sig fast på fremtidens affaldssortering i Varde Kommune. Husstandene får en tredje affaldsbeholder, mens sommerhusene i fremtiden får to affaldsbeholdere. Forventes indført i et hug i foråret 2023. Prisen stiger med 400-450 kroner om året.

Varde Kommune: En ny affaldsbeholder til pap og papir, en rød spand til farligt affald og en rulle med poser til tekstiler. Det er, hvad der skal til, for at husstandene i Varde Kommune opfylder Folketingets klimaplan for en grønnere affaldssektor. Vi skal i fremtiden sortere ti fraktioner mod i dag syv. Og på mange måder bliver det noget lettere at sortere korrekt i fremtiden.

Plast er plast. Man skal ikke mere forholde sig til, om det er blød eller hård plast. Vi vil også gerne have kødbakker og pålægsbakker. Vi slækker også på kravene til rengøring. Syltetøjsglas behøver ikke været skyllet mere.

Fagkoordinator Jens Stræde Bondesen, AffaldGenbrug hos Din Forsyning

Din Forsyning har nu fået godkendt sin nye affaldsordning af plan og teknik i Varde Kommune. Selve affaldsordningen forventes indført i et hug i foråret 2023, så forbrugerne ikke hele tiden skal ændre affaldsvaner.

Ny til pap og papir

Fagkoordinator Jens Stræde Bondesen fra AffaldGenbrug hos Din Forsyning oplyser, at de nu går i gang med at implementere planen og sende opgaverne i udbud. Blandt andet skal der bestilles 22.000 nye affaldsbeholdere, ligesom selve tømningen skal bestilles.

Helt konkret så får husstandene en ny og tredje affaldsbeholder, der udelukkende er til pap og papir. Den vil formentlig blive tømt hver sjette uge.

I dag har husstandene to affaldsbeholdere. I fremtiden får vi tre beholdere, hvoraf den ene kun er til pap og papir.  Arkivfoto: Henrik Reintoft

Den ene af de to nuværende affaldsbeholdere, den til pap og papir og glas og metal, ændres i fremtiden til mad- og fødevarekartoner og plast i den ene side og metal og glas i den anden side som i dag.

- Plast er plast. Man skal ikke mere forholde sig til, om det er blød eller hård plast. Vi vil også gerne have kødbakker og pålægsbakker. Vi slækker også på kravene til rengøring. Syltetøjsglas behøver ikke været skyllet mere, siger Jens Stræde Bondesen, der understreger, at det først gælder, når den nye affaldsordning indføres i 2023.

Annonce

Robotter tager over

Årsagen er, at teknologien på området udvikles i et rasende tempo, da samtlige 446 millioner borgerne i EU skal sortere deres affald.

- I dag er det robotter og ikke mere mennesker, der skyller og sorterer affaldet, siger Jens Stræde Bondesen.

Den nuværende affaldsbeholder til madaffald og restaffald forbliver uændret. Værd at bemærke er, at når drikke- og fødevarekartoner og kødbakker tages ud af restaffaldet, så vil restaffaldet formindskes væsentlig. Helt sikkert til glæde for mange børnefamilier.

Som det ser ud nu, så forventer Din Forsyning en prisstigning på 400-450 kroner om året. Langt mere end de 55 kroner, som miljøminister Lea Wermelin (S) lovede. I dag koster det 3.028 kroner at have to 240 liters affaldsbeholdere med tømning hver anden og hver fjerde uge.

Ud over den tredje affaldsbeholder, så får alle husstande en rød spand til farligt affald såsom batterier, spraydåse og kemirester. Derudover får man en rulle med poser til tekstiler. Begge skal efter behov stilles ud i forbindelse med tømningen.

Annonce

Fleksibel tømning

De cirka 8.400 sommerhuse i Varde Kommune skal også til at sortere langt mere affald. Alle sommerhuse får to affaldsbeholdere til henholdsvis mad- og restaffald og en til mad- og fødevarekartoner og plast og metal og glas. Resten skal afleveres på miljøstationen. Men den helt store udfordring er tømningsfrekvensen.

- Vi vil tilpasse kapaciteten efter højsæsonen. Der skal være fleksibilitet og valgfrihed, siger Jens Stræde Bondesen.

Så det vil være muligt med ugetømning eller 14. dages tømning.

Både sommerhusområdernes miljøstation og de 18 supermiljøstationer skal bygges om, så de matcher de ti fraktioner.

Grønnere affaldssektor

Socialdemokratiet, Venstre, Det Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Alternativet og Liberal Alliance står bag aftalen om en grønnere affaldssektor. Vi skal i fremtiden sortere ens i hele landet og i ti affaldstyper.

De ti typer er: Mad, papir, pap, metal, glas, plast, tekstil, fødevarekartoner, restaffald og farligt affald.

Ifølge loven skulle vi allerede fra 1. juli 2022 sortere alle ti fraktioner, men Din Forsyning har som mange andre søgt og fået dispensation, da Folketinget har besluttet noget, der ikke kan lade sig gøre.

Annonce
Varde For abonnenter

Vild udvikling: Det er igen blevet kanon at skyde med kanoner i Hæren

Danmark

Onsdagens coronatal: Nu er over 74 procent af befolkningen færdigvaccineret

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Sønderborg

Første spadestik til logistikcenter taget: Nu kan byggeri til 130 millioner gå i gang

Esbjerg For abonnenter

Fængselsdom: 21-årig mand voldtog hash-lammet kvinde to gange efter at have givet hende en stærk joint

Aabenraa

Om et år går det løs: Lokal vognmand skal hente de nye affaldsbeholdere

Aabenraa For abonnenter

Sønderjyder udfordrer myndigheder: Vil have regnvandsbassin i beskyttet område

Sønderborg

Sådan skal Sønderborg blive vildere: Næsten 800.000 kroner til at hjælpe naturen

Kolding For abonnenter

Voldtægtssag skaber utryghed hos beboere i ungdomsboliger: - Jeg føler hele tiden, jeg skal gå og holde øje med, hvem der render rundt her

Sydjylland

Coronasmitten stiger igen flere steder i landsdelen - to kommuner stikker ud

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Tønder

Butikscenter står snart halvtomt: Kommunen arbejder på femte år videre med at etablere lyskryds i området

Danmark

Hun så sin konto gå i nul, mens hun talte i telefon med svindleren

Team Esbjerg For abonnenter

Hun fik chancen på en uvant position: Tyrkiske Türkoglu og norske Reistad lyste op og sørgede for den forventede sejr

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

Islænding sparkede bolde i kassen, anfører efterlod et hullet forsvar, og SønderjyskE var ved at smide stor pokalføring

Team Esbjerg

En glædelig nyhed: Bomstærk Team Esbjerg-profil nærmer sig et comeback

Annonce