Annonce
Kolding

Så har politikerne sagt ja: 43 millioner spares på Koldings børn

Hvis byrådet nikker ja til spareplanen fra børne- og uddannelsesudvalget, bliver Koldings folkeskoler pålagt ekstra besparelser i forhold til spareforslagene fra embedsmændene. Til gengæld slipper børnepasningen en smule nådigere. Arkivfoto: Ludvig Dittmann
Et flertal i børne- og uddannelsesudvalget har sagt ja til besparelser for 43 millioner kroner på børnepasning og skoler næste år. I forhold til spareforslagene er skolerne blevet pålagt ekstra nedskæringer, mens børnepasningen slipper for lidt af de foreslåede besparelser.

Kolding: Folkeskolerne i Kolding må bære en større økonomisk byrde i de kommende år, end der var lagt op til, da politikerne i børne- og uddannelsesudvalget torsdag mødtes for at tage stilling til en lang stribe af forslag til besparelser på børnepasning og skoler.

I forhold til spareforslagene valgte flertallet bag besparelserne, V, S, R og DF, nemlig at flytte flere besparelser over på skolerne, mens de lod børnepasningen slippe lidt nådigere. SF og EL står udenfor budgetforliget og stemte ikke for besparelserne.

Men på bundlinjen står fortsat, at der til næste år spares 43,6 millioner kroner på børnene og skolerne, og dette beløb stiger til næsten 75 millioner kroner i 2023.

Siger byrådet ja til udvalgets beslutning, fordeles besparelsen næste år med lidt over 24 millioner kroner på skolerne og cirka 19,4 millioner kroner på børnepasningen.

Formanden for børne- og uddannelsesudvalget, Kristina Jørgensen (DF), oplyser, at hun og de øvrige politikere bag beslutningen har ladet børneområdet slippe billigere, da det ikke ligesom skoleområdet har fået tilført ekstra penge til at genoprette økonomien efter det økonomiske morads, der tidligere i år blev opdaget centralt på skoleområdet.

- Og så er vi bevidste om, hvor vigtigt det er med gode normeringer i institutionerne, siger hun.

Besparelser

  • I forbindelse med budgetforliget for 2020 vedtog et flertal i byrådet udenom SF, EL og Hanne Dam (S) at pålægge alle fagudvalg besparelser for de kommende år.
  • Børne- og uddannelsesudvalget blev pålagt at spare 27,5 millioner næste år stigende til 55 millioner i 2023. Men dertil kommer gammelt underskud og tidligere vedtagne besparelser, der endnu ikke er udmøntet, og derfor er det et langt større beløb, børne- og uddannelsesudvalget reelt skal spare.
  • Besparelsen er på 43,6 millioner kroner i 2020 stigende til 74,9 millioner i 2023.

Væk med den gratis mad

Selv om en mindre del af de foreslåede nedskæringer i daginstitutionernes normering nu er pillet ud, skal der skæres 5,815 millioner kroner af normeringen næste år.

- Det er her, det gør allermest ondt på os, siger Kristina Jørgensen og understreger, at flertallet i udvalget har givet hinanden håndslag på, at hvis der kommer penge ind til børne- og skoleområdet i forbindelse med for eksempel love og cirkulærer i de kommende år, bliver de prioriteret til "varme hænder" til børn og skoleelever.

Også en foreslået besparelse på dagplejen er der skruet en smule ned på, så der nu skal spares lidt mindre end foreslået.

I vuggestuerne kommer det til at være slut med gratis mad til børnene. Fremover skal der i stedet indføres forældrebetalte madordninger, eller også står den på madpakker til børnene. I nogle daginstitutioner vil man også komme til at indskrænke åbningstiden, så ingen daginstitutioner udover Nordstjernen i Kolding kommer til at have åbent mere end 50 timer om ugen.

Annonce

Rammer ungdomsskole og UU-vejledning

Folkeskolerne får skåret mere af den generelle tildeling, end embedsmændene havde foreslået. Det sker for at finansiere de mindre besparelser på børnepasningen. Så i stedet for at få beskåret deres tilskud med 3,7 millioner næste år, skal skolerne tilsammen skære 5,4 millioner af deres budget i 2020. I 2023 stiger dette beløb til rundt regnet 8,5 millioner kroner.

Såvel Ungdommens Uddannelsesvejledning som Ungdomsskolen får også beskåret deres tilskud med mere, end embedsmændenes sparekatalog lagde op til.

Kristina Jørgensen oplyser, at der dermed er fundet penge til at kunne droppe spareforslaget at lægge klasser sammen på tværs af årgange på skoler med få elever i hver klasse.

- Vi ved, at de her besparelser vil kunne mærkes på serviceniveauet, men vi kan ikke komme udenom det. Vi har knoklet for at se, hvordan vi kan undgå at ramme de hænder, der er længst ude ved børnene og eleverne. Jeg er glad for, at vi kan friholde børnene lidt og de mindste skoler, siger Kristina Jørgensen.

Hun vil ikke sætte tal på, hvor mange stillinger der skal nedlægges som følge af besparelserne. I spareforslagene fra forvaltningen blev der nævnt nedlæggelse af omkring 100 job. Kristina Jørgensen peger på, at antallet er usikkert, da det kommer an på, hvordan skoler og institutioner vælger at udmønte besparelserne.

Annonce
Kolding For abonnenter

Maskinvirksomhed fik stjålet minigravere til 900.000 kroner: Klippede hegn i stykker og brugte træpaller som rampe

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

Så er arbejdet skudt i gang: Politikere sender tommel op til Europas største brintfabrik og 300 nye job i Esbjerg

Varde For abonnenter

Claus er skuffet efter frifindelse for uagtsomt manddrab: - Det er ham, der er kørt ind i min mor og far

Kolding

Frygt for at løbe tør for pladser til de mindste:  Nu vil kommunen finde 90 nye pasningspladser i en fart

Esbjerg

Museumsdirektør modtager fornem kulturpris

Søren Brostrøm: Man bør overveje at lukke nattelivet

Aabenraa For abonnenter

Fire øjne ser bedre i to udvalg end i ét udvalg: En af valgnattens store sejrherrer forsvarer opdeling af udvalg

Sydjylland

Ny smitterekord på landsplan: Stigninger i alle ti kommuner i Syd- og Sønderjylland

Esbjerg

Offer for tyveri af designervarer fandt tyvekosterne på nettet: Få timer efter var tyven anholdt

Sundhedsministeren er smittet med corona

Aabenraa For abonnenter

Beboer midt i kanonslagenes minefelt: - Det føles nogle gange som en krig

Haderslev For abonnenter

Forsker: - Farligere at bevæge sig ud i trafikken end at gå tur i naturnationalparken

Tønder

Idrætscenter barsler med store planer: Vil udvide springcenter og søger om millionstøtte

Annonce