Annonce
Haderslev

Sælger af forbudte stødhalsbånd til dyr fik bøde på 10.000 kroner

I Danmark er det forbudt at bruge stødhalsbånd på dyr, men det er også forbudt at reklamere og sælge halsbånd, der kan give stød til dyr. Arkivfoto Jørgen Kirk
Indehaveren af en webshop i Gram forsøgte i den lokale retssal i Haderslev at snakke sig udenom at have markedsført og solgt forbudte stødhalsbånd, der kan give stød og ulemper for dyr. De var tiltænkt mennesker i gimmicks, forklarede indehaveren.
Annonce

GRAM: I Danmark er det forbudt at bruge stødhalsbånd på dyr, men det er også forbudt at reklamere og sælge halsbånd, der kan give stød til dyr.

Det var indehaveren af en lokal webshop imidlertid tiltalt for, da han onsdag mødte op i den lokale retssal i Haderslev. Han var sidste år kommet i Fødevarestyrelsens søgelys, da styrelsen  havde fået nys om, at han på sin hjemmeside solgte de ulovlige stødhalsbånd.

I lovbekendtgørelsen hedder det blandt andet, at det er forbudt at bruge udstyr, "som påfører dyret elektrisk stød eller anden væsentlig ulempe". Ligeså er det ulovligt at reklamere og sælge halsbånd, der kan give stød til dyr.

Den tiltalte indehaver, der under retsmødet stod tiltalt som direktør for webshoppen og dermed havde et "professionsansvar", forklarede, at han godt vidste, det i Danmark var forbudt at sælge stødhalsbånd til dyr, eksempelvis hunde, og den oplysning havde han også delt på sin hjemmeside.

Han mente, at han havde gjort sit bedste for at gardere sig imod, at halsbåndene blev anvendt i strid med dansk lov ved at forsyne halsbåndenes stødledere med nylonhætter, hvilket betød, de ikke ville kunne give stød.  Dertil kunne hans danske kunder kun købe varen, hvis de på tro- og love skrev under på, at de ikke ville fjerne nylonhætterne og bruge halsbåndene på hunde, da det ville gøre dem ulovlige.

Annonce

Primært til mennesker

I retten viste han et halsbånd med sådanne hætter, det stod dog hurtigt klart, at de forholdsvis nemt kunne fjernes, og hverken anklageren eller dommer Leon Fredgaard var specielt imponerede.

Indehaveren forsøgte forsat ihærdigt at forklare, at halsbåndene ikke var tiltænkt hunde, i hvert fald ikke danske hunde.

- Jeg sælger jo primært til diskoteker, gimmicks, golffodbold, polterabends med mere, og jeg sendte jo ikke nogen varer før, folk havde skrevet under på tro- og loveerklæringen, forklarede indehaveren og viste en liste med annullerede ordrer.

Anklager Lars Viereck fremlagde bevis for, at man på hjemmesiden havde kunnet læse, at de forbudte stødhalsbånd kunne bruges til en eller flere hunde, og han viste screenshots fra hjemmesiden.

Hertil var forklaringen fra indehaveren, at det var fordi, han havde kunder i andre europæiske lande, hvor stødhalsbånd ikke er forbudte,  og da han i øvrigt kun havde til hensigt at sælge halsbåndene til mennesker, der ville bruge dem til festlige lejligheder, lige som man for eksempel havde gjort i TV-showet "Natholdet, og at man skulle skrive under på en tro- og love erklæring, hvis man var dansk kunde, så mente han ikke, han havde overtrådt loven sådan helt rigtigt.

Annonce

Første gang

Dertil forklarede han, at han havde været inde og fjerne alle de ulovlige "aggregater" og rette i teksterne på hjemmesiden.


Du får en bøde på 10.000 kroner, fordi man må hverken sælge eller markedsføre stødhalsbånd i Danmark, og det forekommer mig at være absolut minimum, men hvis du kommer tilbage, så skal du ikke regne med kun 10.000 kroner i bøde

Dommer Leon Fredgaard


Heri var anklagerens vidne, en embedsdyrlæge fra Fødevarestyrelsen ikke helt enig. Hun havde i juni 2019 screenet websiden, og fundet den ulovlige markedsføring, lige så fik indehaveren en indskærpelse i september 2019. Embedsdyrlægen havde, så sent som aftenen før retsmødet set de ulovlige halsbånd på hjemmesiden. Retssagen handlede imidlertid kun om perioden fra juni 2019 til november 2019.

Anklageren havde været i tvivl om, hvilket straf han skulle gå efter, da der ikke tidligere havde været sager af lignende art, og havde derfor taget udgangspunkt i et par sager, hvor lokale cafeer var blevet dømt bøder på 10.000 kroner for ulovligt salg af sodavand, og han mente derfor, at bøden skulle være på 10.000 kroner.

Dommer Leon Fredgaard skulle ikke tænke mange sekunder, inden han henvendte sig til indehaveren:

- Du får en bøde på 10.000 kroner, fordi man må hverken sælge eller markedsføre stødhalsbånd i Danmark, og det forekommer mig at være absolut minimum, men hvis du kommer tilbage, så skal du ikke regne med kun 10.000 kroner i bøde.

Indehaveren valgte at modtage dommen, men tilføjede:

- Nu ville jeg ønske, jeg havde haft råd til en advokat.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Familievirksomhed lever af at lave lyd og lys til store arrangementer: Sådan lykkedes det at lave overskud trods corona-nedlukning

Sport

Danmark slider sig i VM-semfinalen i vild gyser

Annonce