Annonce
Tønder

Særlig plante på vej mod skæbnesvanger blomstring

For nogle agaver går der 100 år mellem blomstringerne, men den mexicanske plante må trives overordentlig godt i Tønders måske mest trafikerede kryds. I hvert fald er tredje plante på 21 år nu ved at gå i blomst.

Tønder: Lang og spøjs ser den ud, den høje tynde stamme, som er skudt op fra en af agaveplanterne foran virksomheden Stallex i krydset mellem Nordre Landevej og Ribe Landevej. De små knopskydninger langs stammen varsler en snarlig fuldblomstring, som varer et par uger.

Herefter er det slut. Helt slut. Den specielle plante fra Mexico og det sydvestlige USA blomstrer højest én gang i sit liv. Når blomstringen er ovre, dør den.

- Så jeg har det lidt blandet med, at den her agave nu åbenbart har tænkt sig at blomstre. På den ene side er det sjovt og flot, og der kan gå mange år imellem, at vi oplever en blomstring. Men på den anden side ved jeg også, at om få uger er planten færdig og vil ikke vokse igen. Det er da lidt ærgerligt, siger Peter Andersen, direktør i Stallex.

Annonce

Ind i varmen om vinteren

Fra sit kontor har han fuldt udsyn til en del af virksomhedens i alt 25 agaver, og det er ellers ikke noget almindeligt syn i Danmark. Planten har hjemme på de subtropiske breddegrader, og fordi den ikke tåler frost, er den også lidt vanskelig. Men da virksomheden skulle bygge på grunden i år 2000, fandt Peter Andersen på, at der skulle være de specielle agaver, som han havde set brugt som udsmykning i Frederikshavn Kommune.


Om få uger er planten færdig og vil ikke vokse igen. Det er da lidt ærgerligt.

Peter Andersen


Udfordringen med frost løses ved at grave planterne op hvert efterår og lade dem stå indenfor, mens det er vinter. Og da udlejning, salg og reparation af entreprenørmaskiner er Stallex’ gebet, er gravemaskinerne kun få meter væk.

Selve blomstringen er endnu mere sjælden, for agavens kælenavn ’century plant’ vidner om, at der kan gå helt op til 100 år mellem nogle af arternes blomstring. Andre arter blomstrer ”allerede” efter 10, 20 eller 30 år, mens nogle planter aldrig går i blomst.

Det er næsten nødvendigt at vende kameraet på højkant, når man skal fotografere den lange tynde stamme, som agaven har skudt uden for Stallex. Stammerne kan blive helt op til seks meter. Foto: Mai Møller Christensen

- Vi havde en blomstring i 2019 og nu igen her i 2021, og så havde vi én for en del flere år siden. Så tre blomstringer på 21 år må siges at være meget flot, når det gælder agaver. Måske har det noget at gøre med klimaforandringerne, for agaver trives godt med lange sol- og tørkeperioder. Vi vander dem ikke, siger Peter Andersen.

Annonce

Ligesom en hundehvalp

Han er ikke bekymret for, hvad der skal ske, når de smukke gule blomster visner, og planten som en anden bi efter sit bistik lægger sig til at dø. Lige efter sit livs største pragtpræstation.

- Så må vi plante en ny agave i hullet. Vi kan tage skud af vores egne planter eller købe én, men faktisk er der også en del, der kommer og forærer os deres agaver hjemmefra. Det er ligesom med hundehvalpe. Folk synes, de er søde og nemme at have i huset, mens de er små, men så vokser de sig jo pludselig store og kræver mere plads, ler Peter Andersen.

Fra sit kontor har 77-årige Peter Andersen et godt udsyn ned til agaven, som snart vil være fuld af små gule blomster. Foto: Mai Møller Christensen


Han adopterer gerne agaverne, for på Stallex er der plads. Så længe Peter Andersen bare ikke skal dele skæbefællesskab med planterne, når de blomstrer, siger han, og måske netop derfor har han ikke tænkt sig at stoppe i familievirksomheden endnu – heller ikke selv om både hans søn og barnebarn har lovet at føre Stallex videre, ligesom Peter Andersen selv overtog efter sin far.

- Jeg er bange for, at når man stopper, så falmer man. Så virker hoften pludselig ikke, så forsvinder musklerne, og til sidst er det hele kroppen, der er svag. Nej, det skal jeg ikke nyde noget af, smiler Peter Andersen.

Så dén sag er klar. Afblomstringen lader han agaveplanterne om.

Annonce
Aabenraa For abonnenter

John har været firmaets mand i 56 år - det fortsætter, selv om han er gået på pension

Danmark

Lørdagens coronatal: 749 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland

Voldsom stigning i brug af ufaglærte: Her plejes flest ældre af ansatte uden uddannelse i Syd- og Sønderjylland

Kolding For abonnenter

17-årige Seval står overfor et stort valg: Drømmer om det danske landshold, men har fået tilbud fra den tyrkiske landstræner

Vejen For abonnenter

Brian tabte 90 kilo: - Min kone siger, hun har fået en mand

Aabenraa

Politiet efterlyser: 68-årig dement kvinde er gået fra Rødekro

Sydjylland For abonnenter

Lille Heidi forsvandt i den blå luft - stedfaderen blev senere fængslet for børnemishandling

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Tønder

Politiet havde den store bødeblok fremme til biltræf på Rømø

EfB

Ny kvinde i lægestaben: EfB med nødberedskab på bænken

Danmark

Lørdagsbilister kan forvente trafikklumper og kødannelse

Sønderborg For abonnenter

Arthur lod håret gro efter at have haft kræft tæt på livet: Nu lader han de lange lokker falde

Kultur For abonnenter

Ny sommerserie med borgmesterkandidaterne om alt det, der ikke handler om politik: Villy Søvndals bedste oplevelse i en bil var, da ambulanceredderne sagde "nu er det veloverstået"

Kultur

Ventelisten til populær sauna vokser og vokser: - Jeg vil hellere end gerne åbne op

Annonce