Annonce
Tønder

Særsyn: Danmarks mest sjældne fisk boltrer sig atter i mosen

Den er god nok: Denne dyndsmerling blev i sidste uge fanget i Sølsted Mose. Og det var ikke det eneste eksemplar af den sjældne fisk, som man frem til 2012 var i tvivl om overhovedet fandtes i Danmark. Foto: Tønder Kommune
En ny undersøgelse i Tønder Kommune peger på, at den særprægede ferskvandsfisk dyndsmerling er i fremgang. Den er nu så talrig i Sølsted Mose, at bestanden ser ud til at være levedygtig.

SØLSTED: De færreste kender formentlig navnet dyndsmerling og historien bag denne særlige fisk.

Det gælder dog ikke for Ole Ottosen, miljømedarbejder i Tønder Kommune og hans kollega, biolog Peter W. Henriksen. Begge har fulgt dyndsmerlingens kamp for overlevelse i den danske natur. Det har været imod alle odds. Faktisk for dyndsmerlingen tæt på at blive erklæret udryddet. Men nu er der håb og gode nyheder forude.

I Sølsted Mose er der på det seneste konstateret fremgang, og faktisk er bestanden nu så stor, at den ser ud til at være levedygtig.

Dyndsmerling

Dyndsmerlingen er en ferskvandsfisk på op til omkring 25 cm. Den lever i damme, grøfter og kanaler med blød bund og masser af vandplanter.

Den er så truet, at den er på den nationale rødliste (kritisk truet) og den er desuden en del af udpegningsgrundlaget for Natura 2000-området Sølsted Mose.

Arten findes i de fleste lande langs Østersøen, men er gået meget tilbage i bl.a. Tyskland og Holland, hvor der er flere projekter for redning af arten.

I Danmark var den indtil omkring 2. verdenskrig udbredt i det vestlige Sønderjylland, men er på grund af afvanding, oprensninger og tilgroning af vådområder stort set forsvundet.


Det sidste levested i Danmark er muligvis Sølsted Mose.

Kilde: Tønder Kommune

Fremgangen tilskrives det omfattende genskabelsesprojekt, hvor mosen blev restaureret frem til 2015. Projektet, med en samlet investering på godt 15 millioner kroner, har betydet, at der igen dannes højmose i området, hvilket altså har skabt gode levesteder for sjældne planter, fugle og fisk.

I forbindelse med moseprojektet har Tønder Kommune lavet flere undersøgelser af dyndsmerlingens forekomst med elektrofiskeri og fælder/ruser. Sideløbende har Miljøstyrelsen undersøgt forekomsten med DNA-undersøgelser.

Ifølge Ole Ottosen var der godt gang i fangsten, da ruserne senest blev sat ud i juni.

- Ruserne bliver taget op daglig, og der har været op til fem eksemplarer i dem. Umiddelbart efter projektets færdiggørelse i 2015 lykkedes det os kun at fange og registrere tre styk. Her fire år senere er der i løbet af blot en enkelt uge blevet fanget hele 20 dyndsmerlinger. Alt tyder derfor på, at arten er tilbage i betydeligt større antal end før moseprojektet, siger Ole Ottosen.

Optimale forhold

Fremgangen glæder også formanden for Tønder Kommunes teknik- og miljøudvalg, Bo Jessen:

- Formålet med genskabelsesprojektet var netop blandt andet at skabe optimale forhold for sjældne og truede dyrearter. Dyndsmerlingens fremgang er en klar indikation på, at Sølsted Mose-projektet er en stor succes. Det kan vi kun være ovenud tilfredse med, siger han i en udsendt pressemeddelelse.

Den lille dyndsmerling har det i Sølsted Mose tilsyneladende som en fisk vandet. I hvert fald har bestanden udviklet sig positivt, påpeger eksperter. Arkivfoto
Annonce

Første gang

Før anden verdenskrig levede dyndsmerlingen i stort antal i åer, grøfter og moser i Sønderjylland. Når dyndsmerlingen næsten forsvandt, skyldes det ifølge Ole Ottosen blandt andet mere intensiv brug af landskabet med dræning, regulering og afvanding af vådområder, samt oprensning af mudder og vandplanter hvert år i kanaler og grøfter. Tønder Kommune gennemførte Sølsted Mose-projektet i perioden 2011 - 2015. Projektet omfatter 240 hektar og kostede 15 mio. kr., som blev finansieret af EU-LIFE-midler, A.P. Møllers Fond, 15. Juni Fonden og Tønder Kommune.

- A. P. Fondens bidrog med 3 millioner kroner, og det var første gang, at fonden bakkede økonomisk op omkring naturformål, husker Ole Ottosen.

Annonce
Tønder For abonnenter

Farvel og tobak: Sundhedsudvalgsformand vil have rygeforbud indført på kommunale arbejdspladser

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Sønderborg

Se billederne: Hundredvis af gulklædte mennesker indtog historisk vold

Erhverv For abonnenter

Toppen af Koldings erhvervsliv skød stort beløb i startup-firma: 800.000 danskere kan få gavn af deres service

Sønderborg

Michael smøgede ærmerne op og droppede smøgerne: - Jeg havde lovet min søn at stoppe

Varde For abonnenter

Hvorfor bruge millioner på at rive ruiner på landet ned, når man kan redde bevaringsværdige huse og historien?

Minister til udkanten: Hvis I vil have en legeplads, skal I levere vindmøller og solceller

Erhverv

Fastfood- og salatkæde i vækst vil til endnu en jysk by: Men den mangler en vigtig ting for at kunne åbne

Vejen For abonnenter

Jack var død i 20 minutter og lå i koma: Nu spiller han fodbold med landsholdskæmpe

For abonnenter

Randers-gigant har minus på 70 millioner og to topfigurer er væk: Men ny direktør vil udvide og ansætte flere

Kolding

Johns kræftsyge kone faldt i kommunens løse fliser og brækkede lårbenet: Nu er Tove død og John forlanger en reaktion fra kommunen

Jørgen Olsen efter brors kræftsygdom: Den gamle cirkushest i mig skal videre

Leder For abonnenter

JydskeVestkysten mener: Nærhospital er politisk og sproglig maskerade

Esbjerg For abonnenter

Forpagteren endte i fogedretten: Nu søger Kaj en ny til populært danseværtshus

Varde For abonnenter

196 år gammel: Én af Blåvands ældste klitgårde står foran forfald og nedrivning

Annonce