Annonce
Tønder

Sønderjyder har fået nok af restriktioner: Tager til frisør i Tyskland

Der er fortsat tomt i frisørstolen i de danske saloner. Det modsatte er tilfældet i Tyskland, hvor danskere tager ned og bliver klippet for tiden. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
I Danmark er der fortsat lange udsigter til, at frisørerne kan genåbne. I Tyskland har frisørerne haft åbent siden 1. marts. Det har fået sønderjyder til at krydse grænsen for at komme af med håret. Sønderjysk Frisørlaug kalder det konkurrenceforvridende og frygter, at det vil skade branchen på sigt.

Sydjylland/ Sønder Løgum: Mens de danske frisørsaloner må holde lukket på grund af regeringens coronarestriktioner, er situationen en helt anden syd for den dansk-tyske-grænse. Her åbnede frisørerne 1. marts, og det er der en del syd- og sønderjyder, som har gjort brug af indtil nu, siger Ingrid Erichsen, der arbejder i Friseur Erichsen i Sønder Løgum.

- Vi har ikke fået besøg af så mange kunder fra Danmark, som vi plejer at have. Jeg vil skyde på, at der kommer et sted mellem to og tre om dagen, der snakker dansk. Det er omkring en tredjedel af vores normale antal af danske kunder, siger hun.

Ingrid Erichsen er dog ikke sikker på, at der ikke er flere danske kunder, som har besøgt frisørsalonen.

Annonce

- Der er mange, som snakker tysk, når de er her, og det kan sagtens være, at der er danskere imellem dem. Det er jeg ret sikker på, at der er, da mange danskere snakker tysk her, siger hun.

I de tyske frisørsaloner skal man være iført mundbind, desinficere sine hænder og skrive sine kontaktoplysninger på en liste, før man kan komme ind.

Brancheorganisation træt af regeringen

Hos Sønderjysk Frisørlaug kan man godt forstå, at nogle vælger at krydse grænsen. Omvendt er der ikke meget forståelse for, at regeringen fortsætter med at holde de danske frisører lukkede.

- Vi kan jo godt forstå, at når vi har været lukket ned så længe, at folk til sidst ikke kan holde det ud længere. Samtidig er vi rigtig kede af, at vores kunder tager til Tyskland og bliver klippet. Den omsætning, vi mister ved at nogen kører derned, får vi ikke hjem igen. Det er vi som branche kede af, siger Laurids Berg, der er formand i Sønderjysk Frisørlaug.

Regler for frisører og grænsehandel i Tyskland

Tager man til Tyskland for at gå til frisør eller købe ind, skal man senest 24 timer efter, man er ankommet til Danmark tage en coronatest. Derudover skal man gå i isolation i mindst fire dage, og når de er gået, kan man vælge at tage en PCR-test, som er en vatpind, der skal ned i svælget. Er den prøve negativ, kan man komme ud af isolationen. Er prøven derimod positiv skal man blive i isolation.

Overtrædelse af reglerne kan medføre en bøde på 3500 kroner, hvis det er første gang, man bliver taget.

Kilde: Sundhedsstyrelsen og Politiet. 

Han peger eksempelvis på, at den tyske regering har tager undersøgelser af smitterisikoen noget mere seriøst end den danske.

- Tyskerne har lavet undersøgelser, der viser, at frisører er en af de brancher, hvor der er mindst risiko for smitte. Langt nede på listen er eksempelvis supermarkeder. De danske politikere og regeringen lytter ikke til andre lande og deres undersøgelser inden for forskellige fag. Det er konkurrenceforvridende ad pommern til. Især hernede i det sønderjyske, siger han.


De danske politikere og regeringen lytter ikke til andre lande og deres undersøgelser inden for forskellige fag. Det er konkurrenceforvridende ad pommern til. Især hernede i det sønderjyske

Laurids Berg, formand Sønderjysk Frisørlaug


Annonce

Forstår dansk frustration

Hos Friseur Erichsen kan man godt forstå, at der er en utilfredshed blandt de danske frisører.

- Jeg kan godt forstå, at de danske frisører måske er sure over, at folk kører til Tyskland og bliver klippet nu, fordi der er lukket i Danmark. Men i foråret var situationen omvendt. Der havde vi lukket i Tyskland, og dengang blev der hurtigere åbnet op for frisørerne i Danmark, siger hun.

I Sønderjysk Frisørlaug mener man ikke, at situationen i foråret kan sammenlignes med den, der er nu.


De danske politikere og regeringen lytter ikke til andre lande og deres undersøgelser inden for forskellige fag. Det er konkurrenceforvridende ad pommeren til. Især hernede i det sønderjyske

Laurids Berg


- Det er meget billigere at blive klippet i Tyskland, fordi lønningerne er lavere. Derfor var der ingen tyskere, som tog til Danmark i foråret. Jeg oplevede ikke en eneste tysker, der tog til frisør i Haderslev dengang. Vi ved jo, at der er grænsehandel, og det har der altid været. Men lige nu kører folk derned i hobetal, fordi der er lukket i Danmark, siger Laurids Berg.

Annonce

Konsekvenser på sigt

Sønderjysk Frisørlaug forudser, at det kan få langtrækkende konsekvenser for branchen, at der er åbent i Tyskland, mens der er lukket i Danmark.

- Når jeg går rundt i Haderslev i dag, så ser jeg mange, som er nyklippede. Det havde de ikke været, hvis ikke man kunne blive klippet i Tyskland. Så jeg ser det som konkurrenceforvridende for vores landsdel. På sigt kan det blive et problem. Nu har man været dernede og set, at det er gået fint, så laver man en lille tur ud af det i fremtiden. Vi forventer en nedgang på 10 procent i branchen fremadrettet på grund af det her. Dels fordi folk tager til frisør i Tyskland, men i høj grad også fordi folk bliver klippet sort derhjemme, når salonerne er lukket ned, så vil de fortsætte med den slags privatfrisører, siger Laurids Berg.

Annonce
Tønder For abonnenter

Markant tendens: Institutioner i Tønder Kommune får flere og flere tyske børn

Danmark

Søndagens coronatal: Tre døde med Covid-19 det seneste døgn

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Gangene er proppet til med varer: Virksomhed er nødsaget til at udvide med to kæmpe lagerhaller for at følge med efterspørgslen

Sydjylland For abonnenter

Rikke er mor til et handicappet barn - og der er mange bekymringer: At søge hjælp kan være opslidende

Erhverv

Mange nye virksomheder søger sammen i lokalt netværk: - Vi sætter en ære i at være størst

Sønderjyske Fodbold

SønderjyskE-cheftræner har fået et luksusproblem: - De ser ud, som om de har spillet sammen i et år

Livsstil

Vin fra Spaniens høje helvede: Kom med til masterclass med Jonas Tofterup fra Esbjerg, Danmarks eneste Master og Wine

Aabenraa For abonnenter

Minister klapper i: Familie frygter for livet efter advarsel om udvisning

Tønder

Fra å til hav: Tøndermarsken har fået sin første kunstbog

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Sønderjyske Fodbold

Genlæs livebloggen: SønderjyskE snuppede sejren til sidst

Sport

Mindeord: Chris Anker Sørensen glemte aldrig sine rødder, og var ganske enkelt bare et ordentligt menneske

Aabenraa For abonnenter

770.000 kroner fra stor vækstpulje går til Aabenraa: Ni projekter får penge

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

Karakterbogen: Et klippeforsvar og en offensiv åbenbaring

Erhverv For abonnenter

Iværksætter postede millioner i at gøre asfaltarbejde grønnere: - Vi skal nok udvide med 8-10 mand

Annonce