Annonce
Tønder

Sønderjyder har fået nok af restriktioner: Tager til frisør i Tyskland

Der er fortsat tomt i frisørstolen i de danske saloner. Det modsatte er tilfældet i Tyskland, hvor danskere tager ned og bliver klippet for tiden. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
I Danmark er der fortsat lange udsigter til, at frisørerne kan genåbne. I Tyskland har frisørerne haft åbent siden 1. marts. Det har fået sønderjyder til at krydse grænsen for at komme af med håret. Sønderjysk Frisørlaug kalder det konkurrenceforvridende og frygter, at det vil skade branchen på sigt.

Sydjylland/ Sønder Løgum: Mens de danske frisørsaloner må holde lukket på grund af regeringens coronarestriktioner, er situationen en helt anden syd for den dansk-tyske-grænse. Her åbnede frisørerne 1. marts, og det er der en del syd- og sønderjyder, som har gjort brug af indtil nu, siger Ingrid Erichsen, der arbejder i Friseur Erichsen i Sønder Løgum.

- Vi har ikke fået besøg af så mange kunder fra Danmark, som vi plejer at have. Jeg vil skyde på, at der kommer et sted mellem to og tre om dagen, der snakker dansk. Det er omkring en tredjedel af vores normale antal af danske kunder, siger hun.

Ingrid Erichsen er dog ikke sikker på, at der ikke er flere danske kunder, som har besøgt frisørsalonen.

Annonce

- Der er mange, som snakker tysk, når de er her, og det kan sagtens være, at der er danskere imellem dem. Det er jeg ret sikker på, at der er, da mange danskere snakker tysk her, siger hun.

I de tyske frisørsaloner skal man være iført mundbind, desinficere sine hænder og skrive sine kontaktoplysninger på en liste, før man kan komme ind.

Brancheorganisation træt af regeringen

Hos Sønderjysk Frisørlaug kan man godt forstå, at nogle vælger at krydse grænsen. Omvendt er der ikke meget forståelse for, at regeringen fortsætter med at holde de danske frisører lukkede.

- Vi kan jo godt forstå, at når vi har været lukket ned så længe, at folk til sidst ikke kan holde det ud længere. Samtidig er vi rigtig kede af, at vores kunder tager til Tyskland og bliver klippet. Den omsætning, vi mister ved at nogen kører derned, får vi ikke hjem igen. Det er vi som branche kede af, siger Laurids Berg, der er formand i Sønderjysk Frisørlaug.

Regler for frisører og grænsehandel i Tyskland

Tager man til Tyskland for at gå til frisør eller købe ind, skal man senest 24 timer efter, man er ankommet til Danmark tage en coronatest. Derudover skal man gå i isolation i mindst fire dage, og når de er gået, kan man vælge at tage en PCR-test, som er en vatpind, der skal ned i svælget. Er den prøve negativ, kan man komme ud af isolationen. Er prøven derimod positiv skal man blive i isolation.

Overtrædelse af reglerne kan medføre en bøde på 3500 kroner, hvis det er første gang, man bliver taget.

Kilde: Sundhedsstyrelsen og Politiet. 

Han peger eksempelvis på, at den tyske regering har tager undersøgelser af smitterisikoen noget mere seriøst end den danske.

- Tyskerne har lavet undersøgelser, der viser, at frisører er en af de brancher, hvor der er mindst risiko for smitte. Langt nede på listen er eksempelvis supermarkeder. De danske politikere og regeringen lytter ikke til andre lande og deres undersøgelser inden for forskellige fag. Det er konkurrenceforvridende ad pommern til. Især hernede i det sønderjyske, siger han.


De danske politikere og regeringen lytter ikke til andre lande og deres undersøgelser inden for forskellige fag. Det er konkurrenceforvridende ad pommern til. Især hernede i det sønderjyske

Laurids Berg, formand Sønderjysk Frisørlaug


Annonce

Forstår dansk frustration

Hos Friseur Erichsen kan man godt forstå, at der er en utilfredshed blandt de danske frisører.

- Jeg kan godt forstå, at de danske frisører måske er sure over, at folk kører til Tyskland og bliver klippet nu, fordi der er lukket i Danmark. Men i foråret var situationen omvendt. Der havde vi lukket i Tyskland, og dengang blev der hurtigere åbnet op for frisørerne i Danmark, siger hun.

I Sønderjysk Frisørlaug mener man ikke, at situationen i foråret kan sammenlignes med den, der er nu.


De danske politikere og regeringen lytter ikke til andre lande og deres undersøgelser inden for forskellige fag. Det er konkurrenceforvridende ad pommeren til. Især hernede i det sønderjyske

Laurids Berg


- Det er meget billigere at blive klippet i Tyskland, fordi lønningerne er lavere. Derfor var der ingen tyskere, som tog til Danmark i foråret. Jeg oplevede ikke en eneste tysker, der tog til frisør i Haderslev dengang. Vi ved jo, at der er grænsehandel, og det har der altid været. Men lige nu kører folk derned i hobetal, fordi der er lukket i Danmark, siger Laurids Berg.

Annonce

Konsekvenser på sigt

Sønderjysk Frisørlaug forudser, at det kan få langtrækkende konsekvenser for branchen, at der er åbent i Tyskland, mens der er lukket i Danmark.

- Når jeg går rundt i Haderslev i dag, så ser jeg mange, som er nyklippede. Det havde de ikke været, hvis ikke man kunne blive klippet i Tyskland. Så jeg ser det som konkurrenceforvridende for vores landsdel. På sigt kan det blive et problem. Nu har man været dernede og set, at det er gået fint, så laver man en lille tur ud af det i fremtiden. Vi forventer en nedgang på 10 procent i branchen fremadrettet på grund af det her. Dels fordi folk tager til frisør i Tyskland, men i høj grad også fordi folk bliver klippet sort derhjemme, når salonerne er lukket ned, så vil de fortsætte med den slags privatfrisører, siger Laurids Berg.

Annonce
Danmark

Onsdagens coronatal: 353 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Ukrainer idømt fire års fængsel, udvisning og bøde på 71 mio kr. i stor sag om ulovlig cigaretfabrik: - Først i dette øjeblik er det gået op for mig, hvor alvorligt det er

Danmark

CureVacs vaccine opfylder ikke kriterier i afgørende studier: Den er kun 47 procent effektiv

Annonce