Annonce
Aabenraa

Sønderjysk DF'er er målløs over partifælles udtalelse

"Så mangler vi bare Sydslesvig. Man har jo lov at håbe." Sådan skrev Martin Henriksen (DF) på Facebook, da fejringen af 100-året for Genforeningen blev indledt. Det har fået hans partifæller i Aabenraa Kommune op i det røde felt. Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
En udtalelse om Sydslesvig fra tidligere folketingspolitiker Martin Henriksen (DF) har fået hans partifæller i Aabenraa Kommune op i det røde felt. Han skader vores omdømme og renommé, lyder det.

AABENRAA: "Så mangler vi bare Sydslesvig. Man har jo lov at håbe." Sådan skrev Martin Henriksen (DF) på Facebook, da fejringen af 100-året for Genforeningen blev indledt sidste weekend.

Den udtalelse har skabt vrede blandt DF'erne i Aabenraa. Ejler Schütt, der er partiets gruppeformand i byrådet, vil nu skrive til Dansk Folkepartis ledelse om sagen.

- De bør banke både Martin Henriksen og Søren Espersen på plads, siger han med henvisning til, at Søren Espersen (DF) har udtrykt et lignende håb om, at Sydslesvig engang bliver dansk.

- De kan jo bare tage med op på Folkehjem. Der hænger et kort over afstemningen i 1920, og det viser tydeligt, at grænsen går netop der, hvor den bør gå, siger Ejler Schütt, som har opbakning fra de øvrige medlemmer af DF's byrådsgruppe i Aabenraa.

Annonce
Jeg er simpelthen målløs. De ved ikke, hvad de taler om.

Ejler Schütt, gruppeformand for DF i Aabenraa Byråd.

Dårligt lys

Ejler Schütt frygter, at Martin Henriksens udtalelser er med til at sætte Dansk Folkeprti i et dårligt lys både nord og syd for grænsen.

- Vi har et rigtigt godt samarbejde på tværs af grænsen både erhvervsmæssigt og kulturelt, fastslår han.

- Både Martin Henriksen og Søren Espersen siger samtidig, at det er urealistisk, at Sydslesvig bliver dansk. Jamen hvorfor så overhovedet komme med de udtalelser?, spørger Schütt.

Martin Henriksen er medlem af Sydslesvigudvalget, og det gør ikke sagen bedre ifølge Ejler Schütt.

- Jeg er simpelthen målløs. De ved ikke, hvad de taler om. Jeg håber, partiledelsen griber ind. Det er jo et spørgsmål, om Martin Henriksen er den rette til at sidde i det udvalg.

Kortet over afstemningen i 1920, som Ejler Schütt (DF) mener, partifællen Martin Henriksen bør nærstudere. Illustration: Genforeningen 2020's hjemmeside.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Sønderborg

Evakuerede beboere kunne vende tilbage efter natlig indsats: Svajende skorsten på 40 meter er revet ned

Kolding For abonnenter

Allan pumpede vand hele natten: Haven forvandlet til en svømmepøl

Annonce