Annonce
Billund

S i Kolding forsvarer skyggekandidat: - Eneste chance for at opnå valg

I Kolding vil Socialdemokratiet meget gerne have valgt Christian Rabjerg Madsen til Folketinget. Derfor bruger partiet en såkaldt skyggekandidat i den ene af de to Kolding-kredse. Det er eneste chance for at opnå valg, mener lokalformand. Arkivfoto
Formanden for Socialdemokratiet i Kolding Nord, Bjørn Laursen, forsvarer brugen af en skyggekandidat. Det er eneste mulighed for at få en person fra Kolding valgt, mener han.

Valg: Reglerne bliver overholdt, og derfor har Socialdemokratiet i Kolding ikke de store problemer med at opstille en såkaldt skyggekandidat i den ene af sine kredse. Skyggekandidat er den uofficielle betegnelse for en kandidat, der er opstillet til valget, men som i virkeligheden ikke ønsker at blive valgt og i stedet bruger al sin tid og energi på at støtte en anden af partiets kandidater.

I Kolding Nord er Ove Jensen opstillet som Socialdemokratiets kandidat, men han opfordrer folk til ikke at stemme på ham, men i stedet på Christian Rabjerg Madsen fra Kolding Syd. Det ser formanden for Socialdemokratiet i Kolding Nord, Bjørn Laursen, ikke det store problem i.

- Vi gør det, fordi vores kandidat ikke har skyggen af en chance for at blive valgt. Vi synes ikke, det er rimeligt, at en by som Kolding ikke skal have et folketingsmedlem, og ved at gøre det på denne måde har vi muligheden for at få en person valgt, siger han.

Annonce

Formand: Er nødt til det

Troels Ravn, der er kandidat for Socialdemokratiet i Vejen, bryder sig ikke om fremgangsmåden med skyggekandidater, og han har internt i partiet slået på tromme for, at der bør opstilles rigtige kandidater i alle kredse.

Bjørn Laursen, kan du forstå, hvis vælgerne synes, det er mærkeligt, at I opstiller en kandidat, som vælgerne kan stemme på, men som ikke ønsker at få stemmer og i stedet anbefaler en anden kandidat?

- Vi er helt klar over, at det er på kanten, men vi gør det alligevel. Det er vi nødt til, ellers får vi ikke noget folketingsmedlem i Kolding.

Da de nuværende valgkredse blev lavet i forbindelse med den store strukturreform i 2007, skulle de tre største byer i Sydjyllands Storkreds, Esbjerg, Kolding og Vejle, skæres over, så alle byerne har to kredse. Det er noget, som Bjørn Laursen fortsat ærgrer sig over, og som han meget gerne så ændret.

- Jeg så helst, at der kun var én kreds i Kolding, men vi fik i sin tid besked på, at vi skulle deles på enten kryds eller tværs. Det må vi så indordne os under, siger Bjørn Laursen.

Annonce
Forsiden netop nu
Vejen

Hovborg har fået sin egen øl

Leder For abonnenter

Det ligegyldige alternativ

De entrede dansk politik med kærlighed, dans og et dybfølt ønske om en anderledes måde at drive landet på. Alternativet stormede ind i Folketinget ved valget i 2015 og fik fem procent af stemmerne uden nogen anden dominerende slagplan end at gøre tingene på en alternativ måde. Leder Uffe Elbæk fandt det hele ganske "crazy", og på Nørrebro, hvor partiet fik næsten 18 procent af stemmerne og blev større end Socialdemokratiet, løftede man taget i ekstase og drømte om en ny verdensorden. I dag er festen slut. Et elendigt resultat til folketingsvalget i 2019 sendte partiet ned på tre procent af stemmerne, og man må konstatere, at partiet ingen varige aftryk har sat på dansk politik. Til trods for, at folketingsvalget i juni netop handlede om klima, der jo ellers er et af Alternativets mærkesager. Men dagsordenen er global og har ikke en snus med Alternativets indsats at gøre. Skulle man være i tvivl, kan man konsultere det såkaldte forståelsespapir, der er skrevet af regeringen Mette Frederiksen (S) og dens støttepartier Det Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten. Her er sat de mest ambitiøse - og måske også uopnåelige - klimamål i historien, men altså uden, at Alternativet har været involveret. Partiet, der om nogen snakkede klima og en ny samfundsindretning, har ikke sat det mindste fingeraftryk på den mest ambitiøse klimadagsorden nogensinde - stærkere bevis for parlamentarisk ligegyldighed findes næppe, og det er sigende, at man ikke har hørt et kvæk fra Alternativet, siden vælgerlussingen i juni. Partiet har i dets korte historie budt på utallige farverige indslag så som en ganske alternativ festkultur, alternativ medarbejderpleje, alternativ ansættelsespolitik i partiet, men alt sammen artigheder fra gemakkerne og ikke fra den politiske scene. Jovist, Alternativet har fået fjernet transseksuelle fra listen over psykisk syge og andre fornuftige ting, men det varige aftryk på dansk politik er det ikke blevet til, og bliver det heller næppe.

Tønder

Over 100 får måtte reddes fra vandmasser på mark

Annonce