Annonce
Regionalt

SDU-forskere finder virksomt middel mod corona

Professor og institutleder Horst-Günter Rubahn fra Mads Clausen Instituttet i Sønderborg ser nye muligheder at benytte digital materialeforskning i udvikling af nye lægemidler. Pr-foto
Ved hjælp af virtuel screening har Syddansk Universitet fundet frem til, at bronkitis-medicin blokerer covid-19-virus bedre end andre medikamenter.
Annonce

Corona: Måske er virtuel screening af stoffer den vej, medicinalindustrien skal gå for at finde den bedst virkende medicin mod covid-19 symptomer.

Det viser et forskningsprojekt, som SDU i Sønderborg har lavet i samarbejde med forskere fra Uppsala Universitet i Sverige.

Gruppen har undersøgt, hvordan forskellige stoffer angriber overfladestrukturen på covid-19-virusset. Forskerne har screenet 640 eksisterende medikamenter og opdaget, at stoffet PC786 rammer mange flere af SARS-CoV-2-preceptoer end andre stoffer.

Med andre ord kan PC786, som bruges mod bronkitis, være en mulig kandidat i kampen med at bekæmpe covid-19.

Binding til Spike

Forskerne har brugt open-source programmet AutoDock Vina for at finde frem til det stof, som binder sig bedst til overfladeproteinet Spike i covid-19-virus.

Herefter brugte forskerne yderligere to programmer, UCSF Chimera og Discovery Studio Visualizer, til at analysere de molekylære interaktioner.

Forskerne ønskede at undersøge, om eksisterende lægemidler, der er blevet udviklet til at bekæmpe f.eks. MERS-CoV, SARS-CoV, ebola og HIV, også kunne være et våben i krigen mod COVID-19. Men her har det altså vist sig, at bronkitis-midlet er langt bedre til at binde sig til covid-19-virussets overfladeproteiner.

Blandt forskerne er Yogendra Kumar Mishra og Horst-Günter Rubahn, direktør for Mads Clausen Instituttet på SDU i Sønderborg. Sidstnævnte ser flere muligheder i metoden:

-Det er et glimrende eksempel på en ny slags materialeforskning, nemlig digital materialeforskning, som vi på Mads Clausen Instituttet vil sætte yderligere fokus på i fremtiden, siger Horst-Günter Rubahn i en pressemeddelse fra SDU.

Forskergruppen konkluderer, at metoden ikke blot kan bruges til at screene eksisterende medicin, men også kan anvendes til udviklingen af nye lægemidler og proteinbaserede COVID-19-vacciner.

Forskningsprojektets konklusioner er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Science Advances.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Indland

Nu kan du få dit kørekort på mobilen

Danmark

Jesper Petersen bliver ny statsrevisor

Annonce