Annonce
Esbjerg

Nu er kort offentliggjort: Se om din ejendom berøres af nye gigantmaster

Ved at klikke på links inde i artiklen kan du mere nøjagtigt se, hvor Energinet planlægger at placere højspændingsmasterne. På dette kort ses nedgravning markeret med gult. Kort: Energinet.
Energinet har offentliggjort kortmateriale, der viser nedgravning af 25 kilometer ud af den 170 km lange højspændingsforbindelse mellem Idomlund ved Holstebro og den dansk-tyske grænse. Energinet har afsat 14 millioner til forskning, der skal skubbe til grænserne for kabellægning.

OBS - links med indgang til detaljerede kort nede i teksten.

Sydvestjylland: Energinet har tirsdag morgen offentliggjort kortmateriale over selskabets forslag til linjeføring af den 170 kilometer lange højspændingsforbindelse mellem Idomlund ved Holstebro i nord over Endrup til den dansk-tyske grænse.

Materialet viser samtidig de strækninger, hvor Energinet foreslår nedgravning af højspændingsforbindelsen. Sammenlagt udgør længden af nedgravnings-strækningerne omkring 25 kilometer ud af de i alt 26 km, som udenlandske eksperter tidligere har vurderet vil være muligt i forhold til fysikkens love.

Nedgravede strækninger foreslås i Herning Kommune, Ringkøbing-Skjern Kommune, Varde Kommune, Esbjerg Kommune og Tønder Kommune, men ikke i Holstebro Kommune, hvor linjeføringen udgår fra.

Ifølge direktør for Energinet Eltransmission, Henrik Riis, er både den foreslåede linjeføring og de nedgravede strækninger udvalgt udfra tekniske og miljømæssige undersøgelser, hvor der tages mest muligt hensyn til borgere og natur:

- Ud over, at der rent teknisk er forhold, vi har skullet tage i betragtning, så har vi udarbejdet et løsningsforslag, som efter vores opfattelse kan blive den mest skånsomme i forhold til borgere og natur. Derudover har vi været i dialog med de seks kommuner for at orientere os om, hvor vi kom i mindst mulig konflikt med kommunens ønsker i forhold til eksempelvis byudvikling og andet. Men i sidste ende vil forbindelsen ramme steder, hvor vi kommer endog meget tæt på boliger, og der bliver opgaven at sørge for, at dem, der rammes af det her, får den bedst mulige dialog med os, siger direktøren.

Annonce

Foreløbig tidsplan

Den foreløbige tidsplan for Energinets projekter ser således ud:

September 2019: Dialogmøder, bemærkninger og ønsker.

Oktober-november 2019: Justering af forslag til linjeføring og offentliggørelse heraf.

December 2019: Færdiggørelse af miljøkonsekvensrapport.

December 2019: Aflevering af rapporter til myndighedsbehandling.

2020: Anden offentlighedsfase (med offentlige møder).

2020: Udstedelse af landsplandirektiv og VVM-tilladelse.

2020-2021: Lodsejerforhandlinger (placering og erstatninger).

2021-2023 Anlægsarbejde.

Se kortene her

I den forbindelse har Energinet forberedt otte dialogmøder for de berørte lodsejere på den 170 kilometer lange strækning. Møderne finder sted i tidsrummet klokken 15.30 til 20.00 fra 18. september til og med den 24. september. Der bliver ét i Varde Fritidscenter, ét i Bredebro Idrætscenter, et i LandsbyCenter Vind i Holstebro, ét i Ribe Fritidscenter, ét i Tarm Idrætscenter, ét på Endrup Kro, ét i Videbæk Idræts- og Fritidscenter samt ét i Tønder Sport- og Fritidscenter, og her vil medarbejdere fra Energinet stå til rådighed for én til én samtaler med de berørte borgere.

De, der har bolig tættest på linjeføringen, hvilket vil sige inden for den afstand, der udløser erstatning, har fået brev om møderne. Alle kan komme med egne input og forslag frem til den 21. oktober, men der er ikke tale om en egentlig offentlig høring. Der kommer nemlig en officiel anden høringsrunde i 2020.

Du kan se strækningen Endrup-Idomlund her.

Du kan se strækningen Endrup-grænsen her.

Forskningsprojekt om nedgravning

i forbindelse med de strækninger, hvor linjeføringen skal i jorden, vil der i hver ende af nedgravningen blive etableret en såkaldt kabelovergangs-station. Her vil man til sin tid kunne se en speciel mast lige inden det såkaldte nedtræk i jorden. Ifølge Henrik Riis bliver der tale om ret simple stationer med et trådhegn på 90 gange 50 meter omkring. Kun på to stationer (Ribe Syd og Bredebro Nord) er der behov for lidt flere komponenter, uden at stationerne bliver væsentligt større..

- Jeg ville ønske, at vi kunne grave mere ned end de 26 km, der er teknisk muligt, og derfor har Energinet også for tre uger siden godkendt et forsknings- og udviklingsprojekt, Danpac, hvor vi dels med folk indenhus dels med universitetsfolk vil arbejde med at bryde barrieren med lange kabler. Det ligger ikke lige for, at markedet udvikler det for os, så vi får det forærende, og derfor har vi sat 14 millioner kroner af til dette kabelteknologi-projekt, siger Henrik Riis.

Omkring 380 husstande kan i henhold til Energinets forslag få den kommende forstærkning af højspændingsnettet i Vest- og Sønderjylland tæt på deres bolig – det vil sige mindre end 280 meter.

Forslaget indebærer også, at lidt over 300 ejendomme, hvor boligen ikke ligger tæt på luftledningen, får placeret det nye anlæg på deres grund. Samlet set betyder det, at cirka 700 lodsejere og naboer kan få tilkendt erstatning som en følge af den nye højspændingsforbindelse.

Borgere tæt ved den dansk-tyske grænse må vente en tid endnu på at få svar på, om de berøres, idet Energinet er fortsat i dialog med tyske TenneT om, hvor ledningen skal krydse grænsen.

Annonce
Annonce
Esbjerg For abonnenter

Langtidssiddende lærerformand går på pension: Jobbet kan både være ensomt og noget værre lort, men jeg vil savne det alligevel

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Esbjerg

Palle og de udstoppede fugle

Leder For abonnenter

Stor ståhej for ingen krænkelse

Det er fastelavnstid og dermed højsæson for det at klæde sig ud, og hvis du tror, at det er sjov og ballade, har du sovet i timen. Udklædning tager man ikke let på i dag. Der er vildt mange hensyn, der skal tages. En god udklædning skal ikke bare være flot, sjov, vellignende eller godt tænkt. Den skal være politisk korrekt. Ve dig, hvis du begår en fejl. TV2-vært Mette Helena Rasmussen, mest kendt fra programmet Nybyggerne, tog et muslimsk tørklæde på og lagde et billede af sig selv på Instagram. Klar til fest. Så stod hun ellers for skud. Som var hun selve tønden til en fastelavnsfest, haglede slagene ned over hende. Hun blev kaldt racist. Hun blev kaldt dum. Hun skyndte sig at undskylde. Det er den typiske reaktion i sådanne sager. En hurtig undskyldning. Det var også sådan Canadas premierminister, Justin Trudeau, i efteråret, krisehåndterede, da et gammelt billede fra en udklædningsfest i 2001 dukkede op. Det viste ham som Aladdin med ansigtet malet brunt. Undskyld. Undskyld. At man tyr til undskyldning og tilbagetog, når uvejret rejser sig, er forståeligt. Kritikken er ofte overvældende, og stemplet Racist er voldsomt. Det ville dog være befriende om nogen turde møde larmen med et: Ti dog stille. Det er så uhyre let at blive krænket, og mange lever tilsyneladende deres digitale liv i en evig på jagt på sager, der kan stimulere raseriet, og det var lige præcis en sådan gruppe tapre netsoldater, som for i flint i kommentarsporet, da Mette Helena Rasmussen havde lagt sit billede på nettet. Programmet ”Kulturen på P1” undersøgte sagen, talte med en række muslimske kvinder – ikke en var provokeret eller krænket. Alle var derimod forbløffede over hele affæren. Det vil tynde så dejligt ud i krænkelsesdebatterne, hvis vi hver især nøjes med at blive krænket på egne vegne. Føler vi os alligevel draget til at tage en minoritet i forsvar, det behov kan opstå, vil det klæde engagementet, om vi sikrer os, at vores hjælp og indsats faktisk er efterspurgt af dem, vi har tænkt os at agere talsmænd for. Og er den ikke det: Så ti dog stille.

Annonce