Annonce
Esbjerg

Nu er kort offentliggjort: Se om din ejendom berøres af nye gigantmaster

Ved at klikke på links inde i artiklen kan du mere nøjagtigt se, hvor Energinet planlægger at placere højspændingsmasterne. På dette kort ses nedgravning markeret med gult. Kort: Energinet.
Energinet har offentliggjort kortmateriale, der viser nedgravning af 25 kilometer ud af den 170 km lange højspændingsforbindelse mellem Idomlund ved Holstebro og den dansk-tyske grænse. Energinet har afsat 14 millioner til forskning, der skal skubbe til grænserne for kabellægning.

OBS - links med indgang til detaljerede kort nede i teksten.

Sydvestjylland: Energinet har tirsdag morgen offentliggjort kortmateriale over selskabets forslag til linjeføring af den 170 kilometer lange højspændingsforbindelse mellem Idomlund ved Holstebro i nord over Endrup til den dansk-tyske grænse.

Materialet viser samtidig de strækninger, hvor Energinet foreslår nedgravning af højspændingsforbindelsen. Sammenlagt udgør længden af nedgravnings-strækningerne omkring 25 kilometer ud af de i alt 26 km, som udenlandske eksperter tidligere har vurderet vil være muligt i forhold til fysikkens love.

Nedgravede strækninger foreslås i Herning Kommune, Ringkøbing-Skjern Kommune, Varde Kommune, Esbjerg Kommune og Tønder Kommune, men ikke i Holstebro Kommune, hvor linjeføringen udgår fra.

Ifølge direktør for Energinet Eltransmission, Henrik Riis, er både den foreslåede linjeføring og de nedgravede strækninger udvalgt udfra tekniske og miljømæssige undersøgelser, hvor der tages mest muligt hensyn til borgere og natur:

- Ud over, at der rent teknisk er forhold, vi har skullet tage i betragtning, så har vi udarbejdet et løsningsforslag, som efter vores opfattelse kan blive den mest skånsomme i forhold til borgere og natur. Derudover har vi været i dialog med de seks kommuner for at orientere os om, hvor vi kom i mindst mulig konflikt med kommunens ønsker i forhold til eksempelvis byudvikling og andet. Men i sidste ende vil forbindelsen ramme steder, hvor vi kommer endog meget tæt på boliger, og der bliver opgaven at sørge for, at dem, der rammes af det her, får den bedst mulige dialog med os, siger direktøren.

Annonce

Foreløbig tidsplan

Den foreløbige tidsplan for Energinets projekter ser således ud:

September 2019: Dialogmøder, bemærkninger og ønsker.

Oktober-november 2019: Justering af forslag til linjeføring og offentliggørelse heraf.

December 2019: Færdiggørelse af miljøkonsekvensrapport.

December 2019: Aflevering af rapporter til myndighedsbehandling.

2020: Anden offentlighedsfase (med offentlige møder).

2020: Udstedelse af landsplandirektiv og VVM-tilladelse.

2020-2021: Lodsejerforhandlinger (placering og erstatninger).

2021-2023 Anlægsarbejde.

Se kortene her

I den forbindelse har Energinet forberedt otte dialogmøder for de berørte lodsejere på den 170 kilometer lange strækning. Møderne finder sted i tidsrummet klokken 15.30 til 20.00 fra 18. september til og med den 24. september. Der bliver ét i Varde Fritidscenter, ét i Bredebro Idrætscenter, et i LandsbyCenter Vind i Holstebro, ét i Ribe Fritidscenter, ét i Tarm Idrætscenter, ét på Endrup Kro, ét i Videbæk Idræts- og Fritidscenter samt ét i Tønder Sport- og Fritidscenter, og her vil medarbejdere fra Energinet stå til rådighed for én til én samtaler med de berørte borgere.

De, der har bolig tættest på linjeføringen, hvilket vil sige inden for den afstand, der udløser erstatning, har fået brev om møderne. Alle kan komme med egne input og forslag frem til den 21. oktober, men der er ikke tale om en egentlig offentlig høring. Der kommer nemlig en officiel anden høringsrunde i 2020.

Du kan se strækningen Endrup-Idomlund her.

Du kan se strækningen Endrup-grænsen her.

Forskningsprojekt om nedgravning

i forbindelse med de strækninger, hvor linjeføringen skal i jorden, vil der i hver ende af nedgravningen blive etableret en såkaldt kabelovergangs-station. Her vil man til sin tid kunne se en speciel mast lige inden det såkaldte nedtræk i jorden. Ifølge Henrik Riis bliver der tale om ret simple stationer med et trådhegn på 90 gange 50 meter omkring. Kun på to stationer (Ribe Syd og Bredebro Nord) er der behov for lidt flere komponenter, uden at stationerne bliver væsentligt større..

- Jeg ville ønske, at vi kunne grave mere ned end de 26 km, der er teknisk muligt, og derfor har Energinet også for tre uger siden godkendt et forsknings- og udviklingsprojekt, Danpac, hvor vi dels med folk indenhus dels med universitetsfolk vil arbejde med at bryde barrieren med lange kabler. Det ligger ikke lige for, at markedet udvikler det for os, så vi får det forærende, og derfor har vi sat 14 millioner kroner af til dette kabelteknologi-projekt, siger Henrik Riis.

Omkring 380 husstande kan i henhold til Energinets forslag få den kommende forstærkning af højspændingsnettet i Vest- og Sønderjylland tæt på deres bolig – det vil sige mindre end 280 meter.

Forslaget indebærer også, at lidt over 300 ejendomme, hvor boligen ikke ligger tæt på luftledningen, får placeret det nye anlæg på deres grund. Samlet set betyder det, at cirka 700 lodsejere og naboer kan få tilkendt erstatning som en følge af den nye højspændingsforbindelse.

Borgere tæt ved den dansk-tyske grænse må vente en tid endnu på at få svar på, om de berøres, idet Energinet er fortsat i dialog med tyske TenneT om, hvor ledningen skal krydse grænsen.

Annonce
Forsiden netop nu
Kolding For abonnenter

Plejehjem forvekslede to beboere: Datter fik besked om sin mors død alt for sent

Leder For abonnenter

Ordnet Brexit er langtfra sikret

Torsdag var der grund til at drage et lettelsens suk, da den britiske premierminister Boris Johnson på Twitter meddelte, at der var forhandlet en aftale på plads om Brexit. Det er godt nyt ikke blot for Storbritannien, men også for alle os andre. EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, bekræfter, at parterne er blevet enige om en aftale, han betegner som retfærdig og balanceret aftale for EU og for Storbritannien. Naturligvis er det grundlæggende trist, at briterne nu er på vej ud af det europæiske fællesskab. Om det på sigt vil være en fordel for nationen kan der også sættes et stort spørgsmålstegn ved. Det sagt er der dog grund til at glæde sig, fordi skilsmissen nu forhåbentlig kan gennemføres i mindelighed. Det modsatte kunne have medført omfattende kaos med nye handelsbarrierer i Europa. Markedet reagerede da også prompte på meldingen, der fik kursen på det britiske pund til at stige. Dog er det forhastet allerede nu at glæde sig over udsigten til et ordnet Brexit. Om britisk politik kan man kun forudsige, at den er uforudsigelig. Johnsons forgænger som premierminister, Theresa May, fik jo ligeledes forhandlet sig til rette med EU for blot efterfølgende at blive ydmyget i det hjemlige parlament. Man kan frygte, at det scenarie gentager sig. Den britiske regerings nordirske støtteparti har allerede vendt tommelen ned for aftalen. Hos de øvrige partier er velviljen over for Boris Johnson samtidig uhyre begrænset. Måske kan lysten til at smække premierministeren en politisk lussing vise sig større end den sunde fornuft, som en aftale ville være udtryk for. Den danske regering har nærlæst aftalen. Efter det forklarede statsminister Mette Frederiksen, at hun er villig til at strække sig meget langt for at få tingene på plads. Man kan kun håbe, at samme besindighed vil indfinde sig i parlamentet i Westminster Palace. Sikkert er det imidlertid ikke. Så nok er EU og Storbritannien nået et nødvendigt skridt videre. Men i mål er vi ikke.

Annonce