Annonce
Kolding

Seniorformand efter nej til sodavand til 98-årig: Privat plejehjem tolker sodavandsregler forkert

På Vonsildhave kan beboerne kun få en enkelt sodvand i døgnet som en del af kostpakken til 3500 kroner om måneden. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
En 98-årig døende kvinde måtte kun få én rød sodavand i døgnet på Vonsildhave. Det privatdrevne plejecenter tolker Kolding Kommunes kvalitetsstandarder for stramt, siger seniorudvalgsformand.

Kolding: Selvfølgelig skal de omkring 550 plejehjemsbeboere i Kolding Kommune kunne få serveret mere end én sodavand i døgnet, hvis de har lyst til at drikke flere.

Det fastslår seniorudvalgsformand Søren Rasmussen (DF), efter at en pårørende til en nu afdød beboer på plejecentret Vonsildhave i JydskeVestkysten i fredags fortalte, at hun selv måtte indkøbe og medbringe røde sodavand til sin 98-årige mor, selvom moderen, som var ramt af lungebetændelse, vejede 40-45 kilo og spiste som en fugl, betalte 3500 kroner om måneden for kosten på Vonsildhave. Ifølge den pårørende, Ann Becker, havde hun fået besked om, at der var lagt restriktioner på sodavandsforbruget, "fordi det var løbet løbsk".

I JydskeVestkysten svarede virksomhedsleder på Vonsildhave, Ditte Korsager, at plejecentret blot overholder Kolding Kommunes servicestandarder på plejehjem, hvor man tilbyder én drik med kapsel i døgnet.

- Det lyder meget mærkeligt. Jeg har aldrig hørt om, at vores plejehjemsbeboere kun må få én sodavand, siger Søren Rasmussen.

Annonce
Da hun fik lungebetændelse for nylig, bad personalet mig købe nogle røde sodavand til hende. "Du vil da ikke sige, at min mor, som spiser som en fugl, og som betaler 3500 kroner om måneden for kosten på Vonsildhave, ikke kan få den sodavand hun vil have?", svarede jeg. Men nej, det kunne hun ikke.

Ann Becker, datter til afdød 98-årig beboer på Vonsildhave

Ikke hensigten

Vil du gøre noget ved, at det åbenbart er situationen for beboerne på i hvert fald Vonsildhave?

- Jeg vil selvfølgelig spørge, om det kan være rigtigt, og hvorfor det er sådan. Der står jo ingen steder, at de ikke må servere flere sodavand: Jeg forestiller mig, at man tænker på alkoholiske drikke for eksempel øl, når vi skriver om kapselgenstande i vores kvalitetsstandarder. Jeg tænker, at det er sådan, man læser det andre steder. Vores hensigt har i hvert fald ikke været, at man ikke må få to sodavand, hvis man har lyst til det, siger Søren Rasmussen.

Så hvad gør du nu?

- Jeg kan kun sige, at hvis vi har en regel, som kan tolkes sådan, at vores plejehjemsbeboere kun må få én sodavand i døgnet, så skal den laves om, siger Søren Rasmussen.

Plejecentret Vonsildhave er drevet af det svenske, private plejefirma Attendo, som Kolding Kommune har indgået en 20-årig kontrakt med. Plejecentret åbnede i 2015 og har siden starten haft et underskud på tilsammen 26 millioner kroner - heraf 8,1 millioner kroner i 2018, som har været det dårligste år for Attendo-centret hidtil.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Sørgelig sag fik det rette udfald

Sagen er helt igennem sørgelig. Men det kunne ikke være anderledes. Naturligvis måtte den danske stat ikke lade et lille barn gå til grunde i en lejr i Syrien, efter såvel barnets somalisk-danske mor som faren tilsyneladende er blevet dræbt. Derfor er den 11 måneder gamle dreng nu blevet hentet til Danmark, hvor han forhåbentlig får en god fremtid sammen med sine slægtninge. Både drengens mor og far har haft tilknytning til Islamisk Stat. Sagen er den bedst tænkelige illustration af det idioti, disse fanatikere er besat af. Deltagelse i terror er i sig selv utilgivelig. Men det er komplet ubegribeligt, at forældre også er parate til at ofre deres eget barn for en tåbelig sag. Netop dette er jo konsekvensen af at medbringe børn eller sætte dem i verden i det helvede, Islamisk Stat lykkeligvis kun for en kort periode kunne etablere i Mellemøsten. Vi skal i sådanne sager være humane, men med kraftige forbehold. For den danske stat er der uanset farven på de pågældendes pas ingen grund til at gøre sig synderlige anstrengelser for at hente andre IS-terrorister til landet. Det gælder også for de pågældendes børn, med mindre ganske særlige forhold gør sig gældende. Det var tilfældet for den lille dreng samt i en tidligere sag, hvor en hårdt kvæstet 13-årig dreng i juni blev evakueret fra en interneringslejr. Alternativet havde formentlig i begge tilfælde været børnenes død. Det må vi ikke medvirke til. Dansk Folkeparti lufter mistanken om, at det reelt ikke er muligt at kontrollere, hvorvidt den lille drengs forældre faktisk er afgået ved døden. I lyset af de kaotiske forhold i Syrien er denne skepsis begrundet. Men skulle for eksempel moren senere vise sig at være i live, bør det på ingen måde berettige hende til en fribillet retur til Danmark. Flere medier har bragt historier om tidligere IS-terrorister, der angiveligt bittert har fortrudt og nu vil retur til Danmark. Til dem er beskeden: Alle valg i livet har konsekvenser, og I er ikke velkomne.

Annonce