x
Annonce
Kolding

Seniorformand efter nej til sodavand til 98-årig: Privat plejehjem tolker sodavandsregler forkert

På Vonsildhave kan beboerne kun få en enkelt sodvand i døgnet som en del af kostpakken til 3500 kroner om måneden. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
En 98-årig døende kvinde måtte kun få én rød sodavand i døgnet på Vonsildhave. Det privatdrevne plejecenter tolker Kolding Kommunes kvalitetsstandarder for stramt, siger seniorudvalgsformand.

Kolding: Selvfølgelig skal de omkring 550 plejehjemsbeboere i Kolding Kommune kunne få serveret mere end én sodavand i døgnet, hvis de har lyst til at drikke flere.

Det fastslår seniorudvalgsformand Søren Rasmussen (DF), efter at en pårørende til en nu afdød beboer på plejecentret Vonsildhave i JydskeVestkysten i fredags fortalte, at hun selv måtte indkøbe og medbringe røde sodavand til sin 98-årige mor, selvom moderen, som var ramt af lungebetændelse, vejede 40-45 kilo og spiste som en fugl, betalte 3500 kroner om måneden for kosten på Vonsildhave. Ifølge den pårørende, Ann Becker, havde hun fået besked om, at der var lagt restriktioner på sodavandsforbruget, "fordi det var løbet løbsk".

I JydskeVestkysten svarede virksomhedsleder på Vonsildhave, Ditte Korsager, at plejecentret blot overholder Kolding Kommunes servicestandarder på plejehjem, hvor man tilbyder én drik med kapsel i døgnet.

- Det lyder meget mærkeligt. Jeg har aldrig hørt om, at vores plejehjemsbeboere kun må få én sodavand, siger Søren Rasmussen.

Annonce
Da hun fik lungebetændelse for nylig, bad personalet mig købe nogle røde sodavand til hende. "Du vil da ikke sige, at min mor, som spiser som en fugl, og som betaler 3500 kroner om måneden for kosten på Vonsildhave, ikke kan få den sodavand hun vil have?", svarede jeg. Men nej, det kunne hun ikke.

Ann Becker, datter til afdød 98-årig beboer på Vonsildhave

Ikke hensigten

Vil du gøre noget ved, at det åbenbart er situationen for beboerne på i hvert fald Vonsildhave?

- Jeg vil selvfølgelig spørge, om det kan være rigtigt, og hvorfor det er sådan. Der står jo ingen steder, at de ikke må servere flere sodavand: Jeg forestiller mig, at man tænker på alkoholiske drikke for eksempel øl, når vi skriver om kapselgenstande i vores kvalitetsstandarder. Jeg tænker, at det er sådan, man læser det andre steder. Vores hensigt har i hvert fald ikke været, at man ikke må få to sodavand, hvis man har lyst til det, siger Søren Rasmussen.

Så hvad gør du nu?

- Jeg kan kun sige, at hvis vi har en regel, som kan tolkes sådan, at vores plejehjemsbeboere kun må få én sodavand i døgnet, så skal den laves om, siger Søren Rasmussen.

Plejecentret Vonsildhave er drevet af det svenske, private plejefirma Attendo, som Kolding Kommune har indgået en 20-årig kontrakt med. Plejecentret åbnede i 2015 og har siden starten haft et underskud på tilsammen 26 millioner kroner - heraf 8,1 millioner kroner i 2018, som har været det dårligste år for Attendo-centret hidtil.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sydjylland

Antallet af alvorligt syge coronasmittede syddanskere bliver ved med at stige

Leder For abonnenter

De hjælper bare for at hjælpe: Det er Danmark, når vi er bedst

Vi har jo oplevet anmeldere, der er kommet galt afsted ved at mene noget om bøger, de ikke har læst, og om koncerter, de ikke har hørt. Derfor denne varedeklaration: TV2’s ”Danmark står sammen” blev først sendt efter, at denne avis gik i trykken. Alligevel siger vi: Hvor var det godt. Det handlede nemlig om Danmark, når det er bedst, og om de danskere, der er bedst. Dem, der uden kold kalkule gør noget for deres medborgere. Vi har dem også til hverdag. Hundredtusindvis af frivillige i foreninger og socialt arbejde, men nu popper endnu flere op. Allermest selvfølgelig vores helte i sundhedssektoren suppleret af de tusinder af pensionerede læger og sygeplejersker, der sammen med medicinstuderende melder sig til tjeneste. De, der bringer mad til isolerede. Skolelæreren fra Varde, der kører rundt og hilser på sine elever. De, der arrangerer fællessang i baggårdene. Alle de, som på utallige måder hjælper bare for at hjælpe. Det er ikke bare godt. Det er også rørende, fordi det rammer lige i hjertet af det fællesskab, der trives i bedste velgående trods mange forfaldsmyter om, at vi lever i egoistiske tider. Og det er bare mere bevægende, når nogen gør og opnår noget sammen, end når det sker hver for sig. Vi kender det også fra sport. Det er enestående, når Viktor Axelsen og Mads Pedersen bliver verdensmestre med ketsjer og på cykel, men det giver ikke rigtigt en klump i halsen og fugt i øjenkrogen. Det gør det derimod, når vores håndboldmænd går amok i glæde over at være blevet verdensmestre, eller for den sags skyld, når et hold fodbolddrenge skriger glæden ud over at have vundet deres kreds i den laveste række. Fordi de hver især har gjort deres yderste for at vinde noget sammen. Sådan er det i hvert fald for denne skribent. Formentlig har mange andre det på samme måde. Det rører hjertet, når vi gør noget sammen og for hinanden. Derfor var det et fremragende program, TV2 sendte i aftes om et Danmark, der står sammen.

Annonce