Annonce
Livsstil

Sexolog: Lær mandens orgasme bedre at kende

Illustration: Julie Gry Sveistrup

Mandens orgasme? Det bliver da et kort kapitel, vil nogle kvinder sikkert sige og referere til mænd, de har været sammen med, som er blevet færdige, før kvinderne selv overhovedet er kommet i gang. Tre ryk og en aflevering, som man siger. Men at sætte mænd i bås på den måde er dog både gammeldags og uretfærdigt, for sandheden er, at de fleste mænd (over 25 år) går mere op i partnerens orgasme end deres egen. Den mandlige orgasme er bare sværere for mange mænd at styre og holde tilbage, når først han bliver stimuleret direkte enten under samleje eller med hånd og mund.

Som udgangspunkt har mænd mere sexlyst på grund af det mandlige kønshormon testosteron, kroppens let’s-get-it-on-hormon. De fleste mænd kan onanere sig selv til orgasme på mindre end to minutter, mens det tager kvinder fem gange så lang tid. Der er stor forskel på mænd og kvinder anatomisk, hormonelt og sensorisk og dermed også på orgasmerne.

Denne klumme er den første af to, der handler om mandens orgasme. Så vi skal i orgasmeskole igen. Og selv om det er ham, der er fokus på, er det svært at beskrive manden uden at sammenligne med kvinden. Så lad mig derfor tage forskellene først: Mænds sexdrive. Mænd tænker mere på sex og onanerer mere end kvinder, også når de er i faste forhold. Mænd har lettere ved at få orgasme og udløsning (der er forskel på de to ting, og det vender jeg tilbage til). Til gengæld går der længere tid, før en mand er klar til sex og får erektion igen, efter han har fået udløsning, end der gør for en kvinde efter en orgasme. Hun kan sagtens få en orgasme eller to til.

Mandens orgasme består af fire faser:

Ophidselsesfasen: Tanken om erotik, duften af sex, forelskelse eller måske et hurtigt kig porno sætter gang i ophidselsesfasen, som starter i hjernen via sanserne. Der går signal fra hjernen til penis, og resultatet er som regel erektion. Svulmelegemerne i penis udvider sig, så blodet kan bevæge sig 50 gange (!) så hurtigt som normalt. Pungen bliver spændt og musklerne i resten af kroppen også antændte.

Plateaufasen: Mandens krop gør sig klar til orgasmen, som kan vare alt fra 30 sekunder til to minutter. Musklerne bliver endnu mere spændte, og der kommer ufrivillige bevægelser, især i underkroppen. Pulsen stiger til 150-175 slag i minuttet. Og der kan sive lidt væske fra urinrøret, en slags præ-udløsning, som ændrer ph-værdien i urinrøret, så sædcellerne bedre kan klare sig.

Orgasmefasen: Orgasmen (som ikke behøver at medføre udløsning, men ofte gør det) starter som en følelse af "point of no return”. Manden kan her holde udløsningen tilbage med øvelse og teknik og få en tør orgasme. Hvis han får udløsning, optræder sædudtømningen som serier kontraktioner af penis’ muskulatur og omkring anus, og der kan også komme stødbevægelser fra underlivet. De nerver, som medfører muskelkontraktion, sender samtidig beskeder til hjernen om ekstremt velvære.

Efterspil: Penis mister erektionen efter udløsning (men ikke efter orgasme). Hos en ung mand går der cirka 15 minutter, før lysten igen kan vækkes, mens der hos andre mænd går op til 20 timer.

Der er som sagt forskel på sædafgang og orgasme. De kan optræde sammen eller hver for sig, og den naturlige forklaring på, at det ofte går ret stærkt for manden at få udløsning, er evolutionær. Da vi levede på savannen, kunne det ikke nytte, at en han brugte 20 minutter på at komme. Han ville jo blive overfaldet af fjender, før han fik afgivet sin sæd.

Nu er det ikke længere på savannen, men i soveværelset, vi har sex, og det handler ikke om at få det overstået. Som ung og ny udi det erotiske kan det være svært, fordi driften stadigvæk har overtaget, men med alderen (og træning) kan de fleste mænd holde sig længere.

Sædafgang og orgasme hænger ofte sammen, men nogle gange gør de ikke. Mænd kan lige som kvinder komme flere gange og få orgasmer på række, hvis de blot ikke ejakulerer. Inden for tantra bruger man teknikker til at sende sæden tilbage i kroppen. Det er ikke nemt, men mænd, der udøver teknik, sværger til det.

I første omgang kan man nøjes med at holde udløsningen tilbage: Og det at blive rørt ved, pirret, kysset, kildet, krammet og klasket er nøjagtig lige så lystfuldt for mænd som for kvinder. Så bare kom i gang med at gå på opdagelse i hans nydelse, den er både nuanceret og spændende.

Annonce

Gode råd til at forstå mandens orgasme

  1. Spørg din partner om hans orgasmer – hvad har han oplevet? Hvornår er de stærkest og bedst?
  2. Tilfredsstil din partner uden samleje, så kan du bedre se, hvordan han reagerer, og give ham nydelse, og du kan også eksperimentere med at stoppe ham lige før sædafgang.
  3. Kropssprog og lyde kan være bedre end ord, når det gælder sex, fordi det også er følsomt. Mænd kan også godt lide at få at vide, at de smager godt, har en pæn penis og nogle frække, stramme testikler. Prøv dig frem og prøv i stedet for at gå på opdagelse i hans krop, som var det din egen.
  4. Store orgasmer kan skyldes god teknik, men langt oftere hænger de sammen med en god blanding af tryghed og spænding.
  5. Det er ikke selve orgasmen, men derimod evnen til at surfe på kanten af en orgasme, der føles allerbedst for både mænd og kvinder. Langt forspil og sex andre steder eller i hemmelige situationer kan give de skønneste orgasmer.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Sydjylland

Flertal vil skrotte succesfuld hjertestop-ordning: Peger i stedet på gratis alternativ

Annonce