Annonce
Sønderborg

Skansegårdens fremtid bliver afgjort i byrådet

Skansegårdens fremtid bliver i sidste ende afgjort i byrådet. Arkivfoto: Henrik Rath
Selv om Fredningsnævnet har givet grønt lys til en nedrivning af Skansegården, er det byrådet, som bestemmer kommunens nedrivningspolitik, understreger Venstres Peter Hansen, som mener, at det aldrig har været køberens hensigt at istandsætte bygningen.

Sønderborg: Selv om Fredningsnævnet har givet tilladelse til nedrivning af Skansegården og Museum Sønderjylland ikke tillægger bygningerne større historisk værdi, så er der fra politisk side ikke nødvendigvis fri bane for, at køberen - Ipnordic-direktør Charles Ginnerskov - kan rive ned og bygge nyt på det velplacerede historiske grundstykke blot 150 meter fra Skanse 3.

- Nu er det jo ikke Fredningsnævnet, der bestemmer nedrivningspolitikken i Sønderborg Kommune, men byrådet. Bygningen er ifølge byrådets egen skala bevaringsværdig. Hele forløbet i denne sag skriger også til himlen, mener Venstres ordfører Peter Hansen og fortsætter:

- Den nye ejer udtalte i forbindelse med købet, at han ville renovere den, men forhandlede næsten samtidig med kommunens forvaltning om tilladelse til at rive den ned og fremlagde nogle byggeforslag, der i stil og omfang lå langt fra det nuværende. Kendsgerningen er nok, at det aldrig har været hensigten at renovere ejendommen, men i stedet købe en fem mio. kroners byggegrund. Det har så betydet, at de mennesker som bød mindsteprisen, fordi de viste det ville koste at renovere, aldrig har fået chancen.

Annonce

Skansegården

Skansegården har adresse på Grønnekærvej 1 i et område, der blev fredet i 1987. Selve Skansegården er ikke fredet, men bevaringsværdig i klasse 3 SAVE skalaen.

Skansegården blev hårdt medtaget efter krigen i 1864, men blev genopbygget få år senere. Ejendommen havde oprindelig stråtag, men fremstår nu med eternittag.

Efter at have fungeret som familiegård i mange år blev den købt af staten. Historiecentret har også benyttet sig af stedet til forskellige aktiviteter. I 1990 blev der opført et par træbarakker til formålet.

Skansegården, der ligger cirka 150 meter fra Skanse 3, var udbudt til salg for 2,5 mio. kroner i juni 2018 og solgt for 5 mio. til direktør for Ipnordic, Charles Ginnerskov, i januar 2019.

Grunden, der ligger cirka 500 meter fra kysten, er på i alt 6842 kvadratmeter og består ifølge BBR af et samlet bygningsareal på 290 kvadratmeter og et samlet boligareal på 310 kvadratmeter.

Tavs køber

Kritikken har været forelagt Charles Ginnerskov, som ikke har svaret på mail og opkald. Derfor er det endnu uvist, om Ginnerskov vil søge om nedrivning. Den første ansøgning blev trukket tilbage dagen før, den skulle have været behandlet på et møde i teknik- og miljøudvalget i maj sidste år. Hvorvidt der vil være et politisk flertal for at give tilladelse til nedrivning er også usikkert.

Udvalgsformand Aase Nyegaard (Fælleslisten) har i avisen her tidligere udtalt, at hun er tilfreds med, at der nu er en afgørelse fra Fredningsnævnet og ellers vil forholde sig til en ansøgning og eventuelt nybyggeri, når det måtte dukke op.

Stefan Lydal (DF), der er næstformand i udvalget, har tidligere udtalt sig kritisk om både nedrivningsønsker og nybyggeri. Han kritiserer desuden Fredningsnævnets afgørelse for slet ikke at forholde sig til fredningsforholdene for selve skanseområdet herunder en bekymring for, hvad der ellers måtte kunne blive givet lov til i det historiske område.

- For mig viser forløbet, at det er en sag for byrådet. Det er ikke Korsbæk, hvor man lige trække afgørelser uden om systemet, tilføjer Peter Hansen.

Der er flot udsigt over Sønderborg Bugt fra Skansegården, der ligger omkring 500 meter fra kysten. Arkivfoto: Henrik Rath
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce