Annonce
Varde

Idrætshal har i flere år snydt sig til kommunale tilskud: Slipper med en kraftig reprimande

Kulturudvalgsformand Mads Sørensen har sammen med de øvrige politikere i udvalget valgt at give Skovlund-Ansager Hallens bestyrelse en reprimande i stedet for at melde den til politiet. Foto: Jacob Schultz
Varde Kommune har gennemgået dokumenter, der viser bevidst svindel med kommunalt tilskud i hallen i Ansager. Kommunens jurist kalder det bedrageri. Hallens bestyrelse har fået en kraftig reprimande og skal betale foreløbig 146.000 kroner tilbage.

Skovlund-Ansager: Skovlund-Ansager Hallen har i årevis haft fast praksis om at indkassere tilskud til halleje fra timer, hvor foreningerne ikke har været i hallen.

Det kalder Varde Kommunes jurist svindel – men hvad værre er, så har hallen svindlet endnu mere bevidst ved at kalde ting noget andet, end de rettelig er. For eksempel er Farmerbanko blevet til ”træningsstævne”, for banko er der ikke tilskud til, det er der derimod til træningsstævner.

Den praksis kalder kommunens jurist bedrageri.

Annonce

Det fremgår af det notat på ti sider, Varde Kommunes jurist har lavet på baggrund af en stribe dokumenter indsendt til kommunen fra personer i Skovlund-Ansagers håndboldmiljø. JydskeVestkysten har bedt om aktindsigt i sagen og har derfor fået kommunens juridiske vurdering.

Svindel for 146.000 kroner

I alt er der dokumentation for svindel for 146.000 kroner, som Varde Kommune nu kræver tilbagebetalt, ligesom kommunen udtrykker mistillid og har givet hallen en reprimande.


Jeg synes, tyveri er et hårdt ord, og vi har jo valgt at gå den vej at henvende os til Skovlund-Ansager Hallen og sige, at det her er en forkert måde at administrere det på, og at de skal betale tilbage, og så kigger vi fremad, så vi igen kan genetablere tilliden.

Mads Sørensen, V, formand for udvalget for Kultur og Fritid


Men selvom kommunens jurist direkte skriver, at svindel med kommunale penge til hallen er fuldstændig sammenlignelig med socialt bedrageri, så har politikerne valgt ikke at melde hallen til politiet.

Hvorfor?

- Vi har valgt ikke at politianmelde. Det er forvaltningens vurdering, på baggrund af erfaring med en lignende sag, at en sag som den her ikke vil række til domfældelse, siger formand for udvalget for kultur og fritid, Mads Sørensen, V.

Juristens vurdering er, at det er bedrageri?

- Derfor er der også udtrykt stor mistillid til bestyrelsen i Skovlund-Ansager Hallen.

Annonce

Først vil kommunen snakke

Hvis det var socialt bedrageri, ville I vel politianmelde?

- Ja. Men vi har valgt den tilgang i første omgang at tage en dialog. Det er den vej, vi har valgt, med baggrund i erfaring fra en lignende sag.

Blåvandshuk Idrætscenter gik fri

Den lignende sag, Mads Sørensen henviser til, hvor kommunen politianmeldte en hal, uden at der kom mere ud af det, var mod Blåvandshuk Idrætscenter tilbage i maj 2011. Dengang var borgmester Gylling Haahr, V, resolut omkring anmeldelsen, viser JydskeVestkystens dækning af sagen:

"Ved en krydsrevision ledte Varde Kommunes revisionsfirma efter fakturaer, der var indsendt til kommunen, så der kunne udbetales lokaletilskud til Blåvandshuk Idrætscenter og foreningen Vrøgum Idræt- og Motion.

Disse fakturaer fandtes i bogholderiet i idrætscentret, men fakturaerne var ikke at finde i foreningen, oplyser Vardes borgmester Gylling Haahr (V) ti jv.dk.

Dermed har foreningen ikke betalt leje til idrætscentret, og derfor vurderer revisionsfimaet, at timerne ikke har været afholdt og dermed altså ikke er tilskudsberettigede.

Det fik kommunen til at tage det drastiske skridt at indgive en politianmeldelse.

– Vores revision viser, at det er bevidst omgåelse af reglerne, siger Gylling Haahr.

Ifølge revisionen er der snydt med tilskud på 144.000 kroner over en fireårig periode.

– Intet tyder på, at det har været for personlig vindings skyld, men for at støtte det lokale foreningsliv, siger Gylling Haahr.

Men han vurderer, at der er tale om snyderi med skattekroner og overlader det nu til politiet at vurdere det videre forløb og om der skal rejses en retssag."

Hvordan kan I overhovedet have tillid til bestyrelsen i hallen?

- Vi har også udtrykt mistillid til bestyrelsen.

Kan I ikke afsætte den?

- Nej. Det er en selvejende institution.

De har jo stjålet af kommunens kasse?

- De har i hvert fald administreret retningslinjerne på en måde, så der tydeligt er sket en lang række uretmæssigheder i de indberetninger om udbetaling af lokaletilskud.

Hvorfor kan du ikke kalde det tyveri?

- Jeg synes, tyveri er et hårdt ord, og vi har jo valgt at gå den vej at henvende os til Skovlund-Ansager Hallen og sige, at det her er en forkert måde at administrere det på, og at de skal betale tilbage, og så kigger vi fremad, så vi igen kan genetablere tilliden.

Annonce

Formand er ked af det

Du er formand for kultur og fritid, men du stiller også op til at blive borgmesterkandidat for Venstre. Hvad synes du med de briller på om det, der er foregået?

- Jeg er da rigtig ked af det, for hele den måde, vi administrerer lokaletilskud på, er tillidsbaseret, og jeg ser allerhelst, at vi kan administrere med en vis portion tillid.

Du har selv været arbejdsgiver. Hvis en af dine medarbejdere havde svindlet med timer og skrevet ting på som arbejde, der ikke var arbejde, hvad  ville du så gøre?

- Jeg ville indkalde den medarbejder til en samtale. Så måtte det bero på en grundig forklaring.

Du ville ikke fyre?

- Det vil jeg ikke forholde mig til med baggrund i den her sag. Men jeg hylder den tillid, der skal være, og det har vi jo så set i SA-hallens bestyrelse, at den har man desværre forvaltet uretmæssigt.

Man har snydt?

- Man har i hvert fald uretmæssigt fået udbetalt for store tilskud.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg For abonnenter

Oceanliner i miniformat har sejlet 60 år mellem Esbjerg og Fanø: Nu sendes den lille motorfærge Sønderho på førtidspension

Annonce