Annonce
Esbjerg

Snævert flertal sikrede trolden: Anker får lov til at blive på lossepladsen

Erik Nørreby (V) er en dreven herre i lokalpolitik på Fanø. Han sidder med stor indflydelse som viceborgmester i flertalsgruppen bag Sofie Valbjørn. Og selv flertallet i ENT-udvalget kunne han udmanøvrere i sagen om trolden. Foto: Chresten Bergh
Venstre sejrede og reddede trolden og borgmesteren med en håndbremsevending på den dag, hvor trolden ellers skulle være pillet ned.

Fanø: Borgmester Sofie Valbjørn indrømmede flere fejl i sin håndtering i sagen om trolden på Fanø. Ja, der er ligefrem ting, hun har fortrudt, fremgik det af byrådsmødet mandag aften.

Udgangen på troldens skæbne blev, at et snævert flertal med tre Venstrefolk i spidsen samt borgmesteren og de to sidste i flertalsgruppen sammen stemte for, at trolden skal blive på lossepladsen. Og at dens placering bliver lovliggjort med en ny lokalplan, så området ikke længere skal være ubenyttet.

Borgmester Sofie Valbjørn gennemgik sagen før den ventede hidsige debat om Venstres ændringsforslag, som på tre måneder ændrede Venstres stålsatte flytte-ordre til trolden til et ønske om at den i sidste øjeblik fik lov til at blive på lossepladsen.

Annonce

- Så skal vi til det, var borgmesterens første ord, da hun åbnede sagen og forklarede forløbet frem til Venstre i fredags standsede sagen og krævede byrådets tilslutning til, at trolden skal blive  - og dermed satte ENT-udvalget, byrådets mindretal og naboen skakmat.

Sofie Valbjørn ventede en hed debat og bad om en ordentlig og respektfuld tone i både udtalelser, kropssprog og tone. Og det fik hun.

Hun lagde selv for ved at fortælle , at hun har fortrudt, at hun ikke deltog i et planlagt møde med naboen, Jens Madsen, som allerede sidste år var meget fortørnet over trolden.

Og hun sluttede med at forklare om Venstres forslag i ENT-udvalget, som endte med, at troldesagen af Venstre blev sendt direkte ind i byrådet, hvor Venstre og borgmesteren sidder på flertallet - og dermed bleven flytning forhindret i allersidste øjeblik.

Venstres forslag

Venstres forslag handler om at lovliggøre trolden på lossepladsen ved at sikre det planmæssige grundlag - altså lave en lokalplan, som gør opstilling en af trolden lovlig.

- Når der ikke er et ordentligt beslutningsgrundlag for at flytte trolden, så må trolden blive, hvor den har fået tilladelse til at være. Med en lokalplan vil alle blive hørt, sagde Venstres Erik Nørreby, der på Venstres vegne ønskede den "pinlige sag afsluttet ved, at vi vedtager vores forslag om en lokalplan".

ENT-udvalgets formand, Christian Lorenzen (K), har hele tiden arbejdet for at få trolden flyttet, og det opridsede han flere grunde til.

- Det er forkert at opstille trolden på en afdækket losseplads. Brug af lossepladsen, der muligvis er forurenet med havneslam og forurenet jord, vil kræve en tilladelse efter jordforureningsloven - og det kan det udløse krav om, at lossepladsen forsegles med 0,3-1 meter nyt materiale.

Endelig pegede han må, at naboen til trolden er blevet narret til at misse flere klagefrister og deadlines.

Annonce

Er det ordentligt?

-  Og så kommer Venstre med et ændringsforslag, der vil lovliggøre det ulovlige. En retslig lovliggørelse er okay, men er det ordentligt? spurgte Christian Lorenzen og mente, at det er   ærgerligt og trist, hvis et flertal stemmer for at droppe mindretalsbeskyttelsen.

- Det kan godt være, at flertallet synes, trolden står rigtig godt. Men næste gang kan det blive dig, der bliver damptromlet hen over. Det er rigtig alvorligt, hvis det er den måde, vi gør tingene på.

Merete Engsted fra Fanø Lokalliste ville også have trolden væk og henviste til det bøvl, der har været ved Tirpitz.

- Lad os sætte trolden i depot indtil videre, sagde hun og blev bakket op ad Karen Jeppesen (SF)

Sofie Valbjørn lovede, at både hun og mændene bag trolden gerne vil i dialog med naboen.

- Der skal findes løsninger, sagde hun og fastslog, at der altid vil være sårbar natur elle naboer, der bliver ramt af nye tiltag på Fanø.

Kristine Kaas, Fanø Lokalliste, var sikker på, at flertallet var "klappet af" i byrådet, ligeså  med øvelsen med at få Venstres ændringsforslag sendt i byrådet.

Johan Brink Jensen (S) mente, at forureningsproblemet på lossepladsen skal undersøges, så man kan forsvare at bevare aktiviteter med trolden dér.

Niels Heinel, Miljølisten, pegede på, at der er lavet fejl, men at de må ophøre nu, og Dennis Feldberg (V) fastslog, at Venstres ønske om at bevare trolden påsin plads var i tråd med Venstres medlemmers holdning.

Venstres begrundelse for kursskiftet

Venstre stillede følgende ændringsforslag:

Da udvalgets tidligere beslutning endnu ikke har skabt den fornødne klarhed i forhold til en fremtidig placering af det inden for lokalplan 85 udførte Land-Art (trolden, red.), og at der er uklarhed om plangrundlaget for dets nuværende placering, anbefales det over for økonomi- og planudvalget, at plangrundlaget ændres således at den nuværende placering kan bibeholdes..

Annonce
Esbjerg For abonnenter

Hvorfor skal det tage så lang tid? En læser undrer sig over svar om Ribes nye bydel

Danmark

Torsdagens coronatal: Syv færre indlagt det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Sønderborg

Ejere af brændt familievirksomhed: - Vi er fuldstændig i chok

EfB For abonnenter

Peter Hyballa: Jeg må vide, hvem der er med mig, og hvem der er imod mig

EfB

Kommentar: Spillerne tabte - træneren vandt

Billund

Bredsten Landevej spærret af alvorlig ulykke

Vejen For abonnenter

Piben har fået en ny lyd: 36-årige Anne-Kathrine står bag orgelbrus og kormusik i Hovborg og Lindknud

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

EfB

Åbent spillerbrev ændrer ikke på vigtige stor-sponsorers støtte til EfB: Op til ledelsen at få styr på tingene

Indland

Sønderborg indfører badeforbud efter fabriksbrand

Aabenraa

Taxaselskab får skarp kritik: Beskyldt for med vilje at glemme kunder ved grænsen

Kolding

Nedlukningen af nattelivet har betydet markant færre voldsepisoder i Kolding

Sønderjylland For abonnenter

Ægtepar dyster om de bedste skud: Lone går Hans Christian i bedene

Sønderborg

Storbrand fører til fiskedød i sø: Fjord er stadig i forureningsfare

Annonce