Annonce
Sønderborg

Sognehus i Rinkenæs: Det mener konsulenterne om planerne

Sognehuset vil blive placeret mellem kapellet og den nuværende toiletbygning. Den store bøg ud for kirkeskibet må lade livet, for dens rødder vil blive ødelagt af det kommende sognehus. I stedet vil der blive plantet en eg. Arkivfoto: Birthe Juul Mathiasen
Udsigten over marken til fjorden forbliver uændret. Men et stort bøgetræ må væk, og vinduer i østgavlen er for dominante

Rinkenæs: Forslaget til sognehus ved Rinkenæs Korskirke vil ikke sjæle udsigten, mener Per Kristian Madsen, museumsinspektør på Nationalmuseet.

I sin vurdering af projektet pointerer han, at forslaget tilgodeser udsigten fra landevejen gennem Rinkenæs ned over marker til kirken.

”Kirken er i tiden efter Genforeningen lagt der for at dominerede udsigten både fra nord og ikke mindst fra syd, og det vil den blive ved med”, noterer Per Kristian Madsen, som også mener, at det nye sognehus vil indgå i det samlede helhedsbillede af kirkeanlægget.

Nationalmuseet har dog foreslået andre udformninger af sognehusets vinduer i østgavlen, hvis udseende efter Per Kristian Madsens mening er ”en kende for dominant”.

Den kongelige bygningsinspektør Camilla Løntoft Nybye finder, at ”med denne beliggenhed, nord for kirken, hvor der i dag ligger et kapel og en toiletbygning, vil den ny bygning have fin forbindelse til kirken, samtidigt som den vil være ganske diskret i forhold til såvel indsynet til kirken som udsynet til landskabet og fjorden”.

Annonce

Bøgetræet skal erstattes

Kirkegårdskonsulenten Anne Vium Skaarup gør opmærksom på, at det ikke kan lade sig gøre at bygge i terrænet uden, at det vil gå ud over et stort bøgetræ tæt på kirken. Enten skal placeringen af sognehuset flyttes for at skåne træets rødder, eller også skal det fældes, og i så fald foreslår kirkegårdskonsulenten, at man senere planter en eg, hvis krone giver en lettere skygge.

Menighedsrådet vælger nu at ændre den østlige facade, hvor vinduerne bliver højere, samt at lade bøgen falde:

- Det er et stort fint træ, og vi er da kede af at skulle af med det. Der går jo nogle år, før vi har et stort træ igen, siger formanden for menighedsrådet, Jette Storm.

Ændringerne i byggeriet vil ikke blive præsenteret på et sognemøde:

- Nej, der er ikke tale om væsentlige ændringer, og derfor ser vi ingen grund til at indkalde til møde, forklarer Jette Storm.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Se billederne: Ribe centrum er oversvømmet

Leder For abonnenter

DR er stadig rigeligt stort

Vi har et enormt stærkt Danmarks Radio, der har rigeligt med ressourcer. Statsradiofonien har ganske vist fra årsskiftet gennemført en række programlukninger som en konsekvens af det seneste medieforlig, men tag ikke fejl: DR er fortsat en stor og velpolstret maskine. Fra at have lidt over fire milliarder tvangsinddrevne licenskroner til rådighed hvert år til at drive den vidt og på nogle områder vildt forgrenede koncern, skal DR fremover klare sig med knap 4 milliarder kroner årligt. Det er uanset synsvinkel fortsat et kæmpestort beløb og sikrer DR og dermed staten en meget dominerende medieposition i Danmark. Der er blevet fyret chefer, der er blevet fyret medarbejdere, der er blevet lukket programmer og såmænd også kanaler. Signalet til DR var fra politikernes side klart. Public service er vigtigt, fokuser på kerneopgaven. Public service kan være svært at få greb om. Men det er i hvert fald noget andet end det, markedskræfterne bærer frem. DR skal fokusere på det, andre medieaktører ikke allerede eller alligevel laver. DR skal ikke bare være mere af det samme, men et reelt alternativ til gavn for demokrati, sammenhængskraft og mangfoldighed. Derfor må man undre sig. DR er nærmest gået reality-amok. Danske Damer i Dubai. Øen. Familien Asbæk. Og Fars Pige – lad os holde fast i den. En problemstilling om unge og forældre er bestemt relevant i public service-perspektiv. Men en serie om et forskruet københavnsk familieforhold er en udstilling af ekstremer. Det er ikke dokumentar, det er et freakshow. Det samme kan man sige om serien ”Cougarjagt”. Det kan være public service at kigge ind i parforhold, i kærlighed og samliv. Også på tværs af generationer. Men så er det ikke rendyrket reality-tv om en førtidspensionist, der har sex med unge mænd. Det er godt tv. Det er underholdning. Men det er altså tv, der produceres i store mængder på de kommercielle tv-kanaler, alle tv3-varianterne og kanal 4, 5, 6 og så videre. Det er ikke derfor, vi har DR. DR må gerne samle et stort publikum. Men det skal ikke være på at kopiere det private marked. DR får en enorm statsstøtte for at levere noget andet. Kan koncernen ikke det, er der bestemt basis for endnu en nedjustering af DR.

112

Vandet truer flere steder: Oversvømmelser og store mængder regn giver problemer landet over

Sønderborg

Regn og storm ved mindehøjtidelighed i Bøffelkobbel

Annonce