Annonce
Aabenraa

Solceller kaster penge af sig: 26 millioner på vej til landsbyer

Stier, bålhytter og shelters i det fri er nogle af de ting, der måske kan blive råd til, når borgerne skal kompenseres for de kommende solcelleparker. Foto: Privat
De kommende solcelleanlæg i Hjolderup og Bjerndrup udløser 13 millioner kroner fra statens grønne pulje til projekter i nærområdet. Efter sommerferien holder kommunen borgermøde om fordelingen. Flere penge er på vej.

AABENRAA: Begejstringen er nogle gange svær at få øje på, når projektudviklere kommer til et nyt område med planer i lommen for vindmøller eller solcelleparker.

Til gengæld følger der nogle rare penge med projekterne, som skal bruges til grønne investeringer i lokalområdet.

Rens og Bylderup-Bov har nydt godt af penge, der tidligere er udbetalt i forbindelse med vindmølleparker, og nu er der solcellepenge på vej.

Annonce

Så snart de to planlagte solcelleparker i Bjerndrup og Hjolderup er sluttet til el-nettet, udløser det 13 millioner kroner fra den grønne pulje, som projektudviklerne betaler ind til.

Pengene kan for eksempel bruges til stier, shelters, legepladser, bålhytter eller renovering af forsamlingshuse i lokalområdet.

De 13 millioner fra de to solcelleanlæg i Hjolderup og Bjerndrup tikker formentlig ind på kontoen hos kommunen sidst på året eller først i 2022.

Tre områder mere

Året efter kommer der yderligere et sted mellem ti og 15 millioner kroner, hvis de tre planlagte solcelleområder i Svejlund, Ravsted og Fogderup bliver til noget.

Kommunen har vedtaget et sæt retningslinjer for, hvordan pengene fra vindmølleparker skal fordeles, og nu vil kommunens vækstudvalg gerne have et lignende sæt regler for fordeling af pengene fra solcelleparker.

Kommunen skal blandt andet definere, hvordan det lokalområde, der kan få gavn af pengene, skal afgrænses. Skal det for eksempel ligge inden for en bestemt radius af solcellerne, skal det være hele sognet eller hele skoledistriktet, der kan søge om støtte fra puljen.

Vækstudvalget har besluttet, at der efter sommerferien skal holdes borgermøde om, hvordan pengene fra den grønne pulje til de to solcelleanlæg i Hjolderup og Bjerndrup skal fordeles.


Pengene kan for eksempel bruges til stier, shelters, legepladser, bålhytter eller renovering af forsamlingshuse i lokalområdet.

Fra artiklen


Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce