x
Annonce
Kolding

Spildevandsselskaber forbereder sig på indsats mod corona-udbrud

De danske spildevandsselskaber afventer lige nu svar på, om de skal gøre noget, når og hvis coronavirus bryder ud i Danmark, efter at det er kommet frem, at virus måske kan spredes via menneskelig afføring. Arkivfoto: Chresten Bergh
Coronavirus kan måske spredes via menneskelig afføring og derfor gennem kloakkerne. Nu vil spildevandsselskaberne klædes på til at kunne gribe ind, hvis der bliver brug for det.

Corona: De danske spildevandsselskaber skal være parate til at gå i kamp mod coronavirus og involvere sig i arbejdet med at forhindre en spredning, hvis Danmark bliver ramt af et udbrud af den meget smitsomme covid-19.

Det er baggrunden for, at spildevandsselskabernes brancheorganisation Danva netop har bedt Miljø- og Fødevareministeriet om at redegøre for, hvorvidt spildevandssektoren skal iværksætte særlige tiltag for at hindre en spredning via kloaksystemerne.

"Vi har også bedt ministeriet undersøge, hvorvidt der er behov/mulighed for at indføre særlige rutiner/arbejdsgange i forhold til at sikre/beskytte medarbejderne i sektoren", skriver Danva-direktør Carl-Emil Larsen i en mail, som direktøren sendte ud til organisationens medlemsvirksomheder tirsdag aften.

- Ifølge vores oplysninger kan coronavirus måske spredes med menneskelig afføring, så jeg har bare gjort, hvad jeg synes, vi skal, for at være proaktive. Det nytter jo ikke noget at stille spørgsmålene tre uger efter et udbrud, som vi alle tror kommer. Så vi prøver at udvise rettidig omhu ved at spørge nogle mennesker, som er klogere end os, siger han om baggrunden for henvendelsen til ministeriet.

Direktør Carl-Emil Larsen forventer at have fået svar på sine spørgsmål i løbet af kort tid.

Annonce
Jeg har bare gjort, hvad jeg synes, vi skal, for at være proaktive. Det nytter jo ikke noget at stille spørgsmålene tre uger efter et udbrud.

Carl-Emil Larsen, direktør hos Danva

Er klar

I Kolding blev bestyrelsen for kommunens spildevandsselskab, BlueKolding, orienteret om sagen på et bestyrelsesmøde onsdag, og her er direktør Per Holm tilfreds med, at Danva har taget initiativ til at få afklaret spildevandsselskabernes rolle ved et eventuelt virus-udbrud i Danmark.

- Og vi er naturligvis klar til at følge de instrukser, der kommer, fastslår han.

I den kinesiske millionby Wuhan, hvor corona-influenzaen brød ud første gang, har beboerne ifølge flere internationale medier hældt tusindvis af liter desinficerende midler i byens kloakker, efter at det har vist sig, at virusset kan overleve i menneskelig afføring, oplyste TV2 Nyhederne i fredags.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sydjylland

Farvel til Tønder Festival, Vorbasse Marked, genforeningsfest, ringridning og alle de andre

Tønder

Tønder Festival 2020 er aflyst

Danmark

Live efter statsministerens pressemøde: Få overblikket over planerne her

Annonce